Tips tegen fietsdiefstal

Voorkom diefstal van je (elektrische) fiets! Blijf dieven een stap voor met deze tips.

Zet jouw fiets goed op slot
Op je nu een elektrische fiets hebt of een gewone, zet hem goed op slot. Het klinkt zo logisch, want niemand wil dat zijn fiets gestolen wordt. Gebruik daarom tenminste twee sloten – voorzien van het ART-keurmerk– want dat is altijd beter dan één. Een stevig ringslot door het achterwiel en een tweede slot waarmee je het voorwiel en het frame vastzet aan de ‘vaste wereld’. Bijvoorbeeld in een (on)bewaakte stalling, een fietsenrek of beugel. Natuurlijk is een slot nooit een garantie, maar het levert wel vertraging op voor een dief. Zet jouw fiets ook altijd op slot als deze thuis in de schuur of garage staat. Als er dan wordt ingebroken is de kans groter dat de dief de fiets laat staan. Alles over ART goedgekeurde fietssloten en tips over het goed op slot zetten van jouw fiets is te vinden op www.goedopslot.nl.

Ken jouw fiets
Voor het doen van aangifte bij de politie en ook voor jouw verzekering is het van belang de kenmerken van jouw fiets te kennen. Hierbij kun je denken aan merk, type en kleur van de fiets, framenummer en chipnummer. Op de website www.goedopslot.nl kun je een formulier downloaden waarop je alle gegevens kan invullen. Bewaar dit formulier bijvoorbeeld bij jouw verzekeringspapieren en je hebt alle belangrijke gegevens bij de hand.

Waar vind ik het framenummer en/of chipnummer van mijn fiets?
Op het aankoopbewijs van jouw fiets vind je het framenummer van de fiets. Als je niet (meer) in bezit bent van het aankoopbewijs van de fiets, dan kun je op het frame van de fiets het framenummer achterhalen. De plaats van het framenummer verschilt per fiets.  Meestal zit het framenummer in de buurt van de trapas. Sinds 2005 gebruiken Nederlandse fietsfabrikanten een standaard notatie voor een framenummer. Dat bestaat uit de eerste twee letters van het merk en daarna zeven cijfers (bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus). Fietsen van vóór 2005 hebben per merk verschillende notaties. Meer informatie hierover kun je terugvinden op de website van jouw fietsfabrikant of fietshandelaar.

Wat is een Diefstal Preventie Chip?
In het jaar 2000 is de Diefstal Preventie Chip (DPC) geïntroduceerd door fabrikant Batavus. Sindsdien worden de meeste nieuwe fietsen van Nederlands fabrikaat met een chip uitgerust. Een chip is voorzien van een uniek nummer dat digitaal kan worden uitgelezen. De chip bevindt zich altijd binnen een straal van 30 cm rondom de zadelpen. Bijvoorbeeld in het slot of onzichtbaar in het frame.

Wat zijn de voordelen van een Diefstal Preventie Chip in uw fiets?
Een chip heeft verschillende voordelen. Als de fiets gestolen wordt, is deze (mits aangifte is gedaan!) door de politie bij een controle te herkennen aan het unieke chip-nummer. Mocht de gestolen fiets bij de vakhandel worden aangeboden, dan kunnen de handelaren de fiets checken in het fietsdiefstalregister en zal de dief of heler worden ontmaskerd.

 En als jouw fiets dan toch weg is …

Gestolen of geruimd?
Misschien stond jouw fiets op een plek waar het niet was toegestaan (bijvoorbeeld op het plein voor het station) en heeft de gemeente jouw fiets weggehaald. Op www.verlorenengevonden.nl worden geruimde fietsen vermeld. Je kunt jouw fiets dan terugkrijgen via het gemeentelijke fietsdepot.

Aangifte doen!
Is jouw fiets gestolen, doe dan in ieder geval aangifte. Aangifte van fietsdiefstal kun je gemakkelijk en snel digitaal doen via www.politie.nl of bij het politiebureau van jouw keuze.

Waarom is aangifte belangrijk?
Door aangifte te doen van fietsdiefstal maak je de fiets herkenbaar als een gestolen fiets in het fietsdiefstalregister. Dit helpt om de fiets terug te vinden en de dief en/of heler van de gestolen fiets op te sporen. Bovendien kan de fiets, als die wordt teruggevonden, bij je worden teruggebracht. Zonder aangifte is er geen kans om de fiets terug te krijgen via de politie.

Wat gebeurt er na de aangifte?
De politie plaatst de gegevens van de gestolen fiets in het fietsdiefstalregister. Zo kan iedereen (politie, vakhandel en particulieren) zien dat de betreffende fiets gestolen is. Dit is bijvoorbeeld van belang als een fiets te koop wordt aangeboden bij de vakhandel of de politie bij een controle de gestolen fiets vindt. Mocht de gestolen fiets boven water komen, dan kan deze worden terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Je kunt zelf ook in het fietsdiefstalregister kijken via www.fietsdiefstalregister.nl.

Stichting ART
De Stichting ART is op initiatief van de ANWB opgericht om het beveiligingsniveau van anti-diefstalvoorzieningen te verhogen voor tweewielers. Dit gebeurt door goede informatie aan fietsers te geven, registratie en opsporing na diefstal te bevorderen en de aanleg van bewaakte stallingen te stimuleren.

Bovenal test en keurt Stichting ART sloten voor alle soorten tweewielers. Een goed slot is voorzien van het ART-keurmerk. Bovendien eisen veel verzekeringsmaatschappijen het gebruik van een dergelijk slot. Meer informatie vindt u op www.goedopslot.nl