Veelgestelde vragen over de ANWB fietsknooppuntenplanner

Een antwoord op de meest gestelde vragen over de ANWB Fietsknooppuntenplanner. Klik op een vraag om het antwoord te lezen.

In bijna heel Nederland kom je routebordjes tegen van fietsroutenetwerken.

Knooppuntroutes, oftewel fietsroutenetwerken, bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen die knooppunten lopen in twee richtingen bewegwijzerde verbindingsroutes. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met knooppuntnummer en een overzicht van het fietsroutenetwerk in de omgeving.

 

Bekijk het filmpje voor meer informatie

Bekijk de video over het gemak van fietsknooppunten. Deze video is afkomstig van www.nederlandfietsland.nl

Je plant en fietst een mooie route volgens het nationale fietsknooppuntennetwerk, en deze fietsroute hoeft niet de kortste route te zijn. De route wordt namelijk gepland via mooie fietspaden en autoluwe wegen.

Als je een fietsroute wilt plannen die je snel van A naar B moet brengen, dan kun je het beste een fietsroute plannen met de routeplannner.

Bij ANWB hebben we drie tools waarmee je fietsroutes kunt opzoeken:

Plan zelf een mooie fietsroute langs knooppunten

Stel jouw eigen fietsroute samen met het uitgebreide knooppuntennetwerk.

Naar de fietsknooppuntenplanner

Kies een kant-en-klare ANWB fietsroute

Bekijk en print de mooiste ANWB Fietsroutes door heel Nederland gratis. 

Naar ANWB fietsroutes

Plan de snelste route van A naar B

De ANWB routeplanner berekent voor jou de snelste route van A naar B. Het is een praktische tool om te bekijken hoe je op de plaats van bestemming komt. 

Naar de ANWB routeplanner

De fietsroute wordt dusdanig berekend om deze zoveel mogelijk via het nationale fietsknooppunten netwerk te plannen.

Lees meer over het fietsknooppunten netwerk.

Op een kaart waarop deze knooppunten staan (dit kan een papieren kaart zijn of digitaal in de vorm van de fietsknooppuntenplanner), stel je een fietsroute samen. Waarheen, hoe lang, dat bepaal je zelf. De routebeschrijving van een fietstocht is niet meer dan een briefje op je fietsstuur. De code 43-38-69-29-33-34-30-88-04-03-10-16-43 is alles wat je nodig hebt voor dertig kilometer fietsplezier rond Ootmarsum, om maar een voorbeeld te noemen.
Onderweg kun je gemakkelijk de route wijzigen. Op elk knooppuntenkruispunt staan die alternatieven aangereikt. Is het een prachtige dag en lokt het mooie landschap? Eén blik op de kaart en je knoopt zo een paar prachtige kilometers aan jouw fietsrondje. 

Lees meer over het plannen van een fietsroute.

'Via'-knooppunten zijn knooppunten die niet gemarkeerd zijn in de routelijst als start- en eindpunt maar je passeert deze knooppunten wel als je onderweg bent.

In de routelijst zijn ze herkenbaar door een lichtblauwe kleur en de tekst “Via knooppunt [het knooppuntnummer]”.

Het kan zijn dat je een knooppunt aanklikt en in de routelijst ziet dat er geen adres is. Sommige knooppunten staan op een plek die geen adres heeft.

ANWB verkoopt knooppuntenkaarten voor heel Nederland, maar is geen eigenaar van het knooppuntennetwerk. Het onderhoud van de knooppuntenbordjes wordt dan ook niet door de ANWB gedaan, maar door de regio’s zelf. Staat een knooppuntbord op de verkeerde plek, ontbreekt er een bord of is het ernstig beschadigd? Meld het bij bordjeweg.nl. De melding wordt dan doorgestuurd aan de juiste regio. Zo zorgen we samen dat alle knooppunten up-to-date zijn! De informatie op de ANWB-fietsknooppuntenplanner komt vanuit OpenStreetMap, een open systeem waar gebruikers zelf wijzigingen of correcties kunnen aanbrengen. 

De informatie op onze kaart komt vanuit OpenStreetMap. Als er een knooppunt niet goed staat, kun je dat daar ook aanpassen. Zo zorgen we samen dat alle knooppunten up-to-date zijn! Als er een bordje weg is, kan dit via bordjeweg.nl worden aangegeven.

Helaas komt het soms voor dat knooppunten niet up-to-date zijn in OpenStreetMap. Zie jij een fout in de knooppunten zoals verkeerd geplaatste knooppunten, verwijderde knooppunten of nieuwe knooppunten? Dit kan je zelf aanpassen op OpenStreetMap.

Knooppunt aanpassen:

 1. Maak een account aan op OpenStreetMap.org
 2. Log in en dien een verzoek voor aanpassing in

De bedenker van knooppunten is de Belgische mijnbouwingenieur Hugo Bollen. Het systeem veroverde razendsnel Belgisch-Limburg en kreeg spoedig navolging in andere delen van België en over de grens. In Nederland waren Limburg en Noord-Brabant de eerste provincies met een knooppuntennetwerk. Inmiddels is bijna heel Nederland van fietsnetwerken voorzien. 
Regionale netwerken sluiten aan op die van de buren. Wie bijvoorbeeld van Het Gooi oversteekt naar Flevoland, hopt soepeltjes van het ene netwerk naar het andere. Ook delen van Duitsland en natuurlijk België hebben aansluitende netwerken die grenzeloze fietstochten mogelijk maken.

Mist er een bordje of heb je een klacht over een knooppuntenroute?

Geef dit door aan de lokale netwerkbeheerder op bordjeweg.nl . Knooppuntenroutes worden namelijk door gemeentes uitgezet en niet door de ANWB.

De ANWB Gastvrij Pluspunten (icoon 'koffiekopje' op knooppuntenplanner) zijn locaties die er alles aan doen om het jou als fietser naar de zin te maken. Je kunt er prima even uitpuffen onder het genot van iets lekkers, voordat je je tocht vervolgt.

 • Ze hebben een fietskaart van de omgeving ter beschikking
 • En er is een bandenplak setje, een fietspomp en een EHBO set aanwezig
 • Ze bieden jou een schuilplek bij regen
 • Je mag er gratis naar het toilet
 • Ze zijn van mei tot en met september doorgaans drie tot vijf dagen per week open vanaf 11:00 uur

Veel ANWB Gastvrij Pluspunten (de gele ‘koffiekopjes’) bieden interesante korting op vertoon van je ANWB lidmaatschapspas.

Lees meer over de ANWB Fietspas

Lees meer over ANWB Gastvrij

Wil je meer weten over ANWB Gastvrij, of ben je als ondernemer zelf geïnteresseerd om ANWB Gastvrij Pluspunt te worden, stuur dan een email naar gastvrij@anwb.nl. We helpen je graag verder. Ondernemers vinden hier meer informatie over de zakelijke kant van ANWB Gastvrij.

Plan je zelf een fietsroute? Voeg dan meteen een ANWB Gastvrij Pluspunt toe aan je route. Dit doe je door op het koffiekop-icoon in de fietsknooppuntenplanner te klikken en ‘voeg toe’ te selecteren. De locatie verschijnt meteen in je route en ook als je hem print, staat het ANWB Gastvrij Pluspunt ertussen. Hartstikke handig, want dan weet je zeker dat je straks een leuke plek hebt om te stoppen.

Je kunt een handige ANWB Fietspas aanschaffen, boordevol voordeel. Als ANWB Fietspashouder heb je onder andere recht op korting bij veel ANWB Gastvrij Pluspunten. Wat je precies krijgt, zie je meteen op de online knooppuntenkaart staan. Je klikt op het ANWB Gastvrij Plus-icoon en op de pop-up (het uitklapschermpje) staat de korting die dit ANWB Gastvrij Pluspunt jou geeft. Dat is mooi meegenomen!

Met een ANWB Fietspas krijg je:

 • Altijd Wegenwacht Fiets Service
 • Gratis fietscheck voor je fiets
 • Voordeel bij ANWB Gastvrij punten
 • Juridisch advies bij een ongeval

Meer over de ANWB Fietspas

De applicatie werkt op Internet Explorer erg traag. Dit komt omdat het een verouderde browser is. Op Chrome, Firefox, Edge en Safari werkt de fietsknooppuntenplanner goed, dus we adviseren je één van deze browsers te gebruiken.

Om een eigen fietsknooppuntenroute te bewaren en te bekijken is het belangrijk dat je ingelogd bent op de website met je Mijn ANWB account.

Vervolgens kun je na het bewaren van jouw route deze op verschillende plaatsen terugvinden. 

 

Via de Fietsknooppuntenplanner

Allereerst door naar de Fietsknooppuntenplanner te navigeren terwijl je bent ingelogd. Je ziet dan meteen het overzicht "Mijn Fietsroutes". 

 

Via Mijn ANWB

Je kunt je route ook terugvinden op Mijn ANWB.

Ga via "Mijn producten en diensten" (te vinden in het uitklapmenu van Mijn ANWB) naar het onderdeel Vakantie & vrije tijd

Als je klikt op “Fietsknooppuntenroutes” zie je al jouw fietsroutes terug in een overzicht.

 

Via de ANWB Fietsen app

Tot slot kun je opgeslagen fietsroutes ook bekijken én fietsen met behulp van de ANWB Fietsen app op iOS en Android toestellen.