ANWB Fietsendragerstest 2015

De ANWB testte de 5 meest populaire fietsendragers

Wie denkt dat de fabrikanten van fietsdragers zijn uitontwikkeld, heeft het goed mis. Ieder jaar verrassen de fabrikanten weer met nieuwe snufjes. Daarbij spelen vormgeving, functionaliteit en met name gewicht een belangrijke rol.

Fietsdragers op de trekhaak

De fietsdrager voor op de trekhaak wordt steeds fraaier. Qua vormgeving vormen de fietsdragers steeds meer een verlengstuk van de auto. Ook qua functionaliteit maken de fabrikanten nog steeds stappen. De zogenaamde snelkoppeling zorgt niet alleen voor een eenvoudige montage op de trekhaak, er is ook steeds minder kracht voor nodig om de drager goed te bevestigen. Door de introductie van de relatief zware e-bike proberen de fabrikanten het gewicht van de drager steeds verder te reduceren, waardoor de kogeldruk niet wordt overschreden.

Kogeldruk van fietsdragers & e-bike

Bij het transport van met name e-bikes is het zeer verstandig om rekening te houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak die onder de auto is gemonteerd. Het totaalgewicht van de fietsen plus drager mag de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Deze kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Zo niet dan kan de autodealer daar uitsluitsel over geven. Een te hoge kogeldruk door overwicht zorgt voor een overmatige belasting van de autovering en trekhaakbevestiging, tevens heeft het een negatieve invloed op rijeigenschappen en de stuurbekrachtiging.

Bekijk ons assortiment fietsendragers

ANWB Praktijktest fietsdragers

Wij selecteerden vijf populaire fietsdragers voor het modeljaar 2015 en onderwierpen ze aan een praktijktest. De praktijktest bestond uit drie onderdelen: een algemeen oordeel, de montage op de trekhaak met plaatsing van de fietsen en de rijtest. Bij de plaatsing van de fietsdrager op de trekhaak werd er gelet op de handelingen die nodig zijn om de drager op de kogel te monteren en vervolgens op het vastzetten van de fietsen in de frameklem en wielgoten. Voor de rijtest kozen we een afwisselend traject met alle ingrediënten die je in de praktijk ook tegenkomt, zoals verkeersdrempels en klinkerwegen.

 

Tekst, productie en fotografie: Hans de Looij

De VeloCompact 925 is een zeer compacte fietsdrager voor 2 fietsen. Het design is strak en modern, dit wordt extra benadrukt door het matzwart gespoten u-profiel waar de frameklemmen op zijn bevestigd. Met z’n 14,1 kilogram is de drager niet al te zwaar en daarom prettig handelbaar. Dankzij de handige voetbediende kantelfunctie blijft de bagageruimte van de auto goed bereikbaar, ook als de fietsen reeds op de drager staan. De extreme kantelhoek maakt zelfs het openen van zeer grote achterkleppen mogelijk. De drager is uitgerust met diefstalbeveiliging op de drager en de frameklemmen. Na gebruik is de drager eenvoudig plat op te vouwen.

Montage

Voordat de drager gebruikt kan worden, moet er een aantal onderdelen eenmalig worden gemonteerd, dit vergt zo’n tien minuten tijd. Allereerst plaatst je het u-profiel op de drager en monteer je deze met een bout, ring, draaiknop en fixatie moer. Een inbussleutel wordt bijgeleverd. Daarna monteer je de twee bijgeleverde fietsklemmen op het u-profiel en klaar is kees.

De plaatsing van de drager op de trekhaak is een eenvoudige klus: plaats de drager op de kogel en sluit de ergonomische koppeling door de hefboom met handgreep naar beneden te drukken. Eenvoudiger kan niet! De handeling vergt daarbij ook weinig kracht. De koppeling kan met een draaimechanisme aangepast worden aan de dikte van de kogel. Vervolgens kunnen de fietsen op de drager worden geplaatst, waarbij ze wel dicht op elkaar staan. Zowel de lichtunits als de wielgoten zijn instelbaar. Vooral bij de wielgoten is dit zeer handig, ook fietsen met een grote wielbasis (zoals randonneurs) staan nu veilig met de banden in de goot. De wielen worden vastgezet met gespen voorzien van een ratelfunctie. Mede daardoor zijn de wielen muurvast te verankeren.

Rijtest

Zeer stabiel. Fietsen bewegen nauwelijks op de drager, mede dankzij de goede bevestiging van de wielen.

Montage                   ****   

Gebruiksgemak         *****

Stabiliteit                  *****

Gewicht                    ****

Prijs/kwaliteit            ****

Informatie

Gewicht: 14,1 kilogram
Stekker: 7 polig
Max. laadgewicht: 46 kilogram
Prijs: € 379,00

Meer Over Thule

De VeloCompact 927 is het grote broertje van de 925. Zo kun je geen 2 maar 3 fietsen op deze drager kwijt. Qua design, uitvoering en gebruiksgemak komt de 927 overeen met de 925, echter er is een belangrijk verschil: de trekhaakkoppeling. Deze koppeling is nieuw ontwikkeld en maakt het plaatsen van de drager op de kogel nog eenvoudiger. Dankzij de handige voetbediende kantelfunctie blijft de bagageruimte van de auto goed bereikbaar, ook als de fietsen reeds op de drager staan. De extreme kantelhoek maakt zelfs het openen van zeer grote achterkleppen mogelijk

Met de VeloCompact 4th Bike Adapter kan de 927 fietsdrager zelf worden uitgebreid met een vierde fiets. Houd daarbij wel de maximale kogeldruk van de auto in de gaten.

Montage

Evenals bij de VeloCompact 925 moet er voor gebruik een aantal onderdelen eenmalig worden gemonteerd, dit vergt zo’n tien minuten tijd. Allereerst plaatst je het u-profiel op de drager en monteer je deze met een bout, ring, draaiknop en fixatie moer. Een inbussleutel wordt bijgeleverd. Daarna monteer je de twee bijgeleverde fietsklemmen op het u-profiel en de klus is geklaard.

De nieuwe koppeling op de Thule VeloCompact 927 fietsdrager is hét grote nieuws van Thule dit jaar. Nadat je de VeloCompact 927 op de kogel hebt geplaatst, kun je de drager loslaten, hij blijft direct op de kogel hangen. Vervolgens kun je de drager recht plaatsen en fixeren met de hefboom zonder dat je daarbij de drager nog moet vasthouden. Scheelt een hoop energie en spaart je rug! De koppeling kan met een draaimechanisme aangepast worden aan de dikte van de kogel. Daarna kun je de fietsen op de drager plaatsen, waarbij ze overigens wel dicht op elkaar staan. Zowel de lichtunits als de wielgoten zijn eenvoudig instelbaar. Dankzij de ruime instelbaarheid van de goten zijn ook fietsen een grote wielbasis goed in de goot te plaatsen. De wielen zijn zeer goed vast te zetten dankzij gespen met een ratelfunctie. 

Rijtest

Stabiliteit alom! De fietsen staan strak en bewegingsloos op de drager, mede dankzij de stabiele bevestiging van de wielen.

Montage                    ***** 

Gebruiksgemak          *****

Stabiliteit                   *****

Gewicht                     ***

Prijs/kwaliteit             ***

Informatie

Gewicht: 18,9 kilogram
Stekker: 7 polig
Max. laadgewicht: 60 kilogram
Prijs: € 499,00
Meer over Thule

De EasyFold is een van de kroonjuwelen uit de Thule fietsdragercollectie. Door een vernuftig mechanisme is de fietsdrager handig dubbel te vouwen tot een zeer compact formaat. In opgevouwen toestand til je de drager eenvoudig op aan de handvatten. Ondanks het gewicht van 17,1 kilogram is de EasyFold , mede dankzij het handzame formaat toch makkelijk te hanteren. Dankzij het laadgewicht van maximaal 60 kilogram is de drager met name geschikt voor het vervoer van e-bikes. De fietsen worden geplaatst op een kunststof plateau met goten. Erg handig, want je hoeft de fietsenwielen nu niet direct in de goot te mikken. Vooral bij de zwaardere e-bikes werkt dit erg handig. Zeer functioneel is de kantelfunctie, die rechtopstaand met de voet is te bedienen. Hierdoor is de bagageruimte van de auto te allen tijde bereikbaar. Zowel de fietsdrager als de frameklemmen zijn met sloten te vergrendelen.   

Montage

De Thule EasyFold wordt compleet afgemonteerd geleverd. In eerste instantie vraagt het nogal wat handigheid om de drager goed recht op de kogel te monteren. Vouw je de drager eerst iets uit en zet je hem daarna op de kogel dan lukt het beter, ook omdat je het vouwmechanisme door een ontgrendeling moet drukken. De fietsen zijn zeer makkelijk op de drager te plaatsen, ook al omdat er veel ruimte tussen de fietsen is gecreëerd. De wielen worden verankerd met riempjes, die door een ratelfunctie eenvoudig op spanning worden gebracht.

Rijtest

Zeer stabiel. De fietsen staan nagenoeg bewegingsloos op de drager mede dankzij de goede frameklemmen en strak verankerde wielen.

Montage                  ****

Gebruiksgemak        ****

Stabiliteit                 *****

Gewicht                   ***

Prijs                        ***

Gewicht: 17,1 kilogram
Stekker: 13 polig
Max. laadgewicht: 60 kilogram
Prijs: €  659,00 (13 polig) en € 609,00 (7 polig, Thule EasyFold 932)

Meer over Thule

Qua design is de Travel&Co een mooie drager met fraaie achterlichten en geïntegreerde wielgoten. Wel is de Travel&Co II met z’n 18 kilogram aan de zware kant. De drager beschikt over een handige kantelfunctie, waardoor de bagageruimte altijd bereikbaar blijft. Deze kantelfunctie is veilig gezekerd door middel van 2 pinnen, deze zijn echter lastig te bereiken midden onder de drager. De drager is uitgevoerd met een dubbele anti-diefstalbeveiliging, zowel op de vergrendeling als op de fietsklemmen. Bijgeleverd wordt een handige muurbevestiging voor in de schuur of garage. De Travel&Co II is ook geschikt voor het vervoer van e-bikes.

Montage

Bij aflevering is de fietsdrager grotendeels afgemonteerd, alleen het u-profiel met de frameklemmen moet eenmalig nog op de drager worden gemonteerd.

Afgezien van het gewicht is de Travel&Co drager redelijk eenvoudig op de trekhaak te monteren. De klus wordt geklaard door de drager horizontaal op de kogel te plaatsen en de hefboom naar de zijkant dicht te drukken. Daarbij heeft de drager wel snel de nijging om naar rechts te kantelen. Voor het aandrukken van de hefboom is niet al te veel kracht nodig. Het plaatsen van de fietsen op de drager vergt weinig moeite. De fietsen staan wel dicht op elkaar en tevens zijn de goten aan de korte kant voor stadsfietsen en e-bikes. 

Rijtest

Stabiel. De fietsen staan mooi stil op de drager, de korte wielgoten hebben wel invloed op de stabiliteit van de wielen. Ze zijn lastig goed strak vast te zetten.

Montage                    ***                 

Gebruiksgemak         ****

Stabiliteit                  ****

Gewicht                    ***

Prijs                         *****

Gewicht: 18 kilogram
Stekker: combistekker 7/13 polig
Max. laadgewicht: 60 kilogram
Prijs: €  269,00 voor ANWB leden, niet leden € 299,00
www.anwb.nl

Wie op zoek is naar een eenvoudige fietsdrager tegen een scherpe prijs komt al snel uit bij de Travel&Co Basic. De drager is geen designtopper, bovendien zijn de lasnaden grof uitgevoerd. Qua functionaliteit laat de drager zich wel van z’n goede kant zien. Zo beschikt de drager over een snelkoppeling waardoor hij met een handeling op de kogel verankerd zit. De kofferbak blijft toegankelijk door het eenvoudig te bedienen kantelmechanisme. De drager is afsluitbaar met een hangslot.

Montage

De fietsdrager wordt grotendeels afgemonteerd geleverd, alleen het u-profiel met de frameklemmen moet eenmalig nog op de drager worden gemonteerd.

Ondanks zijn gewicht van 17 kilogram is de Travel&Co Basic drager redelijk eenvoudig op de trekhaak te plaatsen. De drager wordt horizontaal  op de kogel geplaatst en vervolgens druk je de hefboom van de vergrendeling naar beneden. Hiervoor is niet al te veel kracht vereist, bovendien kun je dit ook instellen. Omdat je de drager naar rechts dichtdrukt, heeft hij al snel de neiging om te kantelen. De fietsen staan dicht op elkaar, dus oppassen voor een beschadiging is vereist. Tevens zijn de wielgoten niet goed berekend op fietsen met een lange wielbasis.

Zowel de fietsen als de wielen worden vastgezet met riempjes, niet de meest ideale oplossing, maar gezien de aanschafprijs wel te billijken.

Rijtest

Redelijk stabiel. De fietsen staan redelijk stil op de drager, echter door het gebruik van de riempjes voor het vastzetten van de fietsen, zal er altijd wel iets van speling zijn. De relatief korte wielgoten hebben wel invloed op de stabiliteit van de wielen. Met de riempjes zijn ze lastig goed te verankeren.

Montage                   ***                 

Gebruiksgemak          ****

Stabiliteit                  ***

Gewicht                    ***

Prijs                        *****

Gewicht: 17 kilogram
Stekker: combistekker 7/13 polig
Max. laadgewicht: 55 kilogram
Prijs: €  199,00 voor ANWB leden, niet leden € 239,00
www.anwb.nl

Nieuw: ANWB Fietsendragerstest 2016