Test gezinsfietsen, 2015

Kampioen maart 2015

Het is leuk, gezellig en bovenal super praktisch: met zijn tweeën, drieën of zelfs vieren op de fiets. De Kampioen probeerde 6 ‘gezinsfietsen’. Wat viel op tijdens het testen? 

 

Tekst Joris van Drooge

Vaak beginnen de problemen als je jongste kind een jaar of drie is en te zwaar wordt voor het voorzitje, terwijl de oudere broer of zus nog niet goed genoeg zelfstandig kan fietsen. Waar laat je de kinderen dan? De oplossing van veel ouders: met de auto naar school of crèche. Jammer, want er zijn genoeg fietsen waar je met twee, drie of meer op past. Wij testten zes ‘gezinsfietsen’ in de praktijk: bakfietsen met twee én drie wielen, een fietskarretje, aanhangfiets en twee verlengde fietsen. Belangrijkste doel? De voor- en nadelen van elke fiets achterhalen.

De test

Opvallend was dat de deelnemers van het testteam iedere keer makkelijk van start gingen. Mét kinderen op de fiets. Wel zorgden het bredere formaat, extra gewicht of grotere draaicirkel voor onwennige eerste meters. Uiteindelijk werden alle testrondjes zonder problemen (maar met veel lol, vooral onder de kinderen) afgelegd. Inclusief obstakels als scherpe bochten, afritten en korte hellingen. “Ik heb die kinderen achterop helemaal niet gevoeld!”, jubelde een vader over de tweelingfiets. Van de zes fietsen waren de ouders dan ook het meest enthousiast over de rij-eigenschappen van dit model: “bijna zoals een gewone fiets”.

Stabiel

Lastig vonden de meeste deelnemers de bakfiets met drie wielen. Zo’n brede driewieler stuurt zwaarder en anders dan een doorsneefiets. Vooral bochten maken met twee voorwielen bleek flink wennen. “In een bocht draait de bak ten opzichte van je lichaam en je moet zelf iets overhellen. Dat voelt heel apart in het begin”, aldus een testvader. Wat wél weer makkelijk kan met zo’n driewielbakfiets is kinderen in- en uitladen. In ruststand staat de fiets fijn stabiel. Dat gold niet voor de tweewielers. Het lastigst vonden de ouders het vastzetten van de kinderen en aan de hand manoeuvreren met de tweelingfiets. Een vader: “Door het gewicht van de kinderen moet je de fiets goed in bedwang houden. Oppassen dus.” En de kinderen? Op de onderwaterfiets en de aanhangfiets kunnen ze zelf meetrappen. Die actieve rol vonden de jonge testers erg leuk. Sommige ouders vreesden problemen door die fun-factor. “Ik voorzie een strijd. Wie mag fietsen en wie moet in het zitje?”, aldus een moeder.

Conclusie

Zeker is dat deze fietsen een prima alternatief zijn voor talloze autoritjes naar school, crèche, supermarkt of speeltuin. Toch verschilt de beste oplossing per gezin, woonsituatie en budget. Woon je klein en is je budget beperkt? Dan is een aanhangfiets in combinatie met fietsstoeltjes een goede optie. Zo’n aanhanger past op vrijwel elke fiets én in elk schuurtje. Ook een karretje is betaalbaar, zeer geschikt voor langere tochten én vervoer van spullen. Heb je alle ruimte (ook financieel) dan wordt een onderwaterfiets, tweelingfiets of bakfiets met twee wielen interessant, vooral voor iets oudere kinderen. En grote gezinnen gaan voor een bakfiets met drie wielen: daarin past zelfs een kwartet koters.

Lees alle voor- en nadelen van de geteste fietsen

Tweelingfiets
Bakfiets met drie wielen
Onderwaterfiets
Fietskar
Aanhangfiets
Bakfiets met twee wielen

Lees ook onze tips waar je op moet letten als je zelf een gezinsfiets wilt kopen