ANWB Fietsendragerstest 2016

De ANWB testte de 10 meest populaire fietsendragers

Het is weer volop tijd om er op uit te gaan met de fiets. Dat kan natuurlijk dicht bij huis, maar veel leuker is het om andere delen van Nederland of Europa met de fiets te ontdekken. Pak de auto, zet de fietsen achterop de drager en ga het avontuur tegemoet. Wij selecteerden tien populaire fietsdragers voor op de trekhaak en onderwierpen ze aan een praktijktest. Tekst en productie: Hans de Looij

De VeloCompact 925 is een zeer compacte fietsdrager voor 2 fietsen. Het design is strak en modern. Met z’n 14,1 kilogram is de drager niet al te zwaar en daarom prettig in het gebruik. Dankzij de handige voetbediende kantelfunctie blijft de bagageruimte van de auto goed bereikbaar, ook als de fietsen reeds op de drager staan. De extreme kantelhoek maakt zelfs het openen van zeer grote achterkleppen mogelijk. De drager is uitgerust met diefstalbeveiliging op de drager en de frameklemmen. Na gebruik is de drager eenvoudig plat op te vouwen.

Montage
Voordat de drager gebruikt kan worden, moet er een aantal onderdelen eenmalig worden gemonteerd, dit vergt zo’n vijftien minuten tijd. De plaatsing van de drager op de trekhaak is een eenvoudige klus: plaats de drager op de kogel en sluit de ergonomische koppeling door de hefboom met handgreep naar beneden te drukken. Deze handeling vergt weinig kracht. De koppeling kan met een draaimechanisme aangepast worden aan de dikte van de kogel. Vervolgens kunnen de fietsen op de drager worden geplaatst, waarbij ze wel dicht op elkaar staan. De wielgoten zijn instelbaar. Vooral bij de wielgoten is dit zeer handig, ook fietsen met een grote wielbasis (zoals randonneurs) staan nu veilig met de banden in de goot. De wielen worden vastgezet met gespen voorzien van een ratelfunctie. Mede daardoor zijn de wielen muurvast te fixeren.

Rijtest
Zeer stabiel. Fietsen bewegen nauwelijks op de drager, mede dankzij de goede frameklemmen en de bevestiging van de wielen.

 

Montage                    ****

Gebruiksgemak       *****

Stabiliteit                   *****

Gewicht                     *****

Prijs/kwaliteit                        ****

 

Informatie

Gewicht: 14,1 kilogram

Stekker: 7 polig

Max. laadgewicht: 46 kilogram

Prijs: € 379,00

Bestel de Thule VeloCompact in de webwinkel!

Met het model Tourer presenteert Bosal een compacte fietsdrager, die zeer handig is samen te vouwen tot een klein pakket. De drager komt geheel afgemonteerd uit de doos en is direct klaar voor gebruik. De wielgoten uitklappen, verlichting en kentekenplaat op z’n plaats draaien en klaar is Kees. De kofferbak blijft bereikbaar dankzij een kantelfunctie, die je met de hand moet bedienen. Zowel de drager zelf als de frameklemmen zijn voorzien van een slot. Met een gewicht van 18 kilogram is de Tourer wel aan de zware kant.

 

Montage
De Bosal Tourer is redelijk eenvoudig op de trekhaak te monteren. De klus wordt geklaard door de drager horizontaal op de kogel te plaatsen en een hefboom naar de zijkant dicht te drukken. Daarbij heeft de drager wel iets de nijging om naar rechts te kantelen. Voor het aandrukken van de hefboom is niet al te veel kracht nodig, tevens is de kracht in te stellen via een stelmechanisme. Vervolgens klap je de wielgoten uit en draai je de verlichting en kentekenplaat op zijn plaats. Het plaatsen van de fietsen op de drager vergt in principe weinig moeite, alleen de frameklemmen zijn lastig te verschuiven. De fietsen staan niet te dicht op elkaar, handig zijn de verstelbare wielgoten, wielhouders en ratelriempjes.    

Rijtest
Stabiel. De fietsen staan relatief stil op de drager, dankzij de instelbare goten en wielhouders zijn de wielen zeer goed te verankeren.  

Montage                    ****

Gebruiksgemak       ****

Stabiliteit                   ****

Gewicht                     ***

Prijs/kwaliteit                        ****

Informatie

Gewicht: 18 kilogram

Stekker: 7 en 13 polig (duostekker)

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: € 379,00

www.trekhaak.nl

 

De Traveller II is een mooi vormgegeven fietsdrager, evenals het model Tourer beschikt dit model over een handig vouwmechanisme waardoor de fietsdrager eenvoudig opgeklapt kan worden tot een compact geheel. Bovendien is de Traveller ook nog een kilo lichter. Bij aflevering is de fietsdrager compleet afgemonteerd, extra montagehandelingen zijn dus niet nodig. De Traveller beschikt over een handige kantelfunctie, die met de voet wordt bediend. Drager en frameklemmen zijn afsluitbaar.


Montage
Bevestiging van de drager op de trekhaak is een redelijk eenvoudige opgave. In opgevouwen toestand plaats je de drager op de kogel en druk je een hefboom naar beneden, dit vergt niet al te veel kracht. Tijdens deze handeling kan de drager iets naar recht hellen. Vervolgens klap je de goten uit en worden de lichtunits en kenteken plaat op hun plaats geklikt. Het plaatsen van de fietsen gaat soepel, de frameklemmen zijn goed te verschuiven over het u-profiel en er is voldoende ruimte tussen de fietsen. De wielen zijn goed te fixeren met de verstelbare wielhouder en ratelriempjes. Wel zijn de goten relatief kort. 

Rijtest
Stabiel. Tijdens het vervoer staan de fietsen relatief stil op de drager, mede dankzij de instelbare goten en wielhouders zijn de wielen zeer goed vast te zetten. De wielen van fietsen met een iets grotere wielbasis, zoals randonneurs,  kunnen iets overhellen. 

Montage                    ****

Gebruiksgemak       ****

Stabiliteit                   ****

Gewicht                     ****

Prijs/kwaliteit                        ****

 

Informatie

Gewicht: 17 kilogram

Stekker: 7 en 13 polig (duostekker)

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: € 429,00

www.trekhaak.nl

De gewone Hapro Atlas kennen we maar al te goed, deze fietsdrager kreeg in het verleden tot tweemaal toe het predicaat Beste Koop in onze Fietsdragertest. Nu is er de Atlas 2 Premium E-bike, een stevige drager speciaal voor de iets zwaardere e-bikes met bovendien extra ruimte tussen de goten. De sterke punten van de oude Atlas zijn gebleven: prijs, montage en stabiliteit. Hoewel de drager qua omvang iets minder compact is dan een aantal concurrenten, biedt de drager wel het voordeel dat je het u-profiel met de frameklemmen kan omklappen. Hierdoor krijgt de drager toch een handzaam formaat. Bovendien zijn bij dit Premium model ook de lichtunits inklapbaar. De korte frameklemmen zorgen voor veel stabiliteit. Enig minpunt: de kantelfunctie is lastig bereikbaar. De drager is voorzien van antidiefstalbeveiliging op de drager en de frameklemmen. 

Montage
Bij aflevering zal je eenmalig de lichtbalk en het u-profiel met de fietsklemmen zelf moeten monteren, kwestie van een half uurtje werk. Montage op de trekhaak is kinderlijk eenvoudig: drager op de kogel plaatsen en beugel omhoog trekken. Positief: er is relatief weinig kracht voor nodig om de drager vast te zetten. Toch zit het geheel muurvast op de kogel. In tegenstelling tot andere fietsdragers staat het u-profiel met de frameklemmen in het midden van de drager, de fietsen komen daardoor niet snel in conflict met elkaar. Dankzij de verstelbare wielgoten en de getande riempjes staan de wielen stabiel op de drager. 

Rijtest
Zeer stabiel. Mede dankzij de korte frameklemmen staan de fietsen nagenoeg bewegingsloos op de drager.

 

Montage                    ****

Gebruiksgemak       ****

Stabiliteit                   *****

Gewicht                     ****

Prijs/kwaliteit                        *****

 

Gewicht: 16,5 kilogram

Stekker: 7 of 13 polig

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: € 299,00

De EasyFold was zijn tijd lang vooruit. Het vernuftige systeem waarbij de fietsdrager handig wordt dubbelgevouwen,  is inmiddels door iedereen overgenomen. Toch blijft de EasyFold qua looks en afwerking uniek. In opgevouwen toestand til je de drager eenvoudig op aan de handvatten. Ondanks het gewicht van 17,1 kilogram is de EasyFold , mede dankzij het handzame formaat toch makkelijk te hanteren. De fietsen worden geplaatst op een kunststof plateau met goten. Erg handig, want je hoeft de fietswielen nu niet direct in de goot te mikken. Vooral bij de zwaardere e-bikes werkt dit erg handig. De kantelfunctie is met de voet te bedienen. Hierdoor is de bagageruimte van de auto te allen tijde bereikbaar. Zowel de fietsdrager als de frameklemmen zijn met sloten te vergrendelen.   

Montage
De Thule EasyFold wordt compleet afgemonteerd geleverd. In eerste instantie vraagt het nogal wat handigheid om de drager goed recht op de kogel te monteren. Vouw je de drager eerst iets uit en zet je hem daarna op de kogel dan lukt het beter, ook omdat je het vouwmechanisme door een ontgrendeling moet drukken. De fietsen zijn zeer makkelijk op de drager te plaatsen, ook al omdat er veel ruimte tussen de fietsen is gecreëerd. De wielen worden verankerd met riempjes, die door een ratelfunctie eenvoudig op spanning worden gebracht.

Rijtest
Zeer stabiel. De fietsen staan nagenoeg bewegingsloos op de drager mede dankzij de goede frameklemmen en strak verankerde wielen.

 

Montage                    ****

Gebruiksgemak       *****

Stabiliteit                   *****

Gewicht                     ****

Prijs/kwaliteit                        ***

 

Gewicht: 17,1 kilogram

Stekker: 13 polig

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: €  669,00

 www.thule.com

Qua design is de Travel&Co een mooie drager met fraaie achterlichten en geïntegreerde wielgoten. Wel is de Travel&Co met z’n 18 kilogram aan de zware kant. De drager beschikt over een handige kantelfunctie, waardoor de bagageruimte altijd bereikbaar blijft. Deze kantelfunctie is veilig gezekerd door middel van 2 pinnen, deze zijn echter lastig te bereiken midden onder de drager. De drager is uitgevoerd met een dubbele anti-diefstalbeveiliging, zowel op de vergrendeling als op de fietsklemmen. Bijgeleverd wordt een handige muurbevestiging voor in de schuur of garage.

Montage
Bij aflevering is de fietsdrager grotendeels afgemonteerd, alleen het u-profiel met de frameklemmen moet eenmalig nog op de drager worden gemonteerd.

Afgezien van het gewicht is de Travel&Co drager redelijk eenvoudig op de trekhaak te monteren. De klus wordt geklaard door de drager horizontaal op de kogel te plaatsen en de hefboom naar de zijkant dicht te drukken. Daarbij heeft de drager wel snel de nijging om naar rechts te kantelen. Voor het aandrukken van de hefboom is niet al te veel kracht nodig. Het plaatsen van de fietsen op de drager vergt weinig moeite. De fietsen staan wel dicht op elkaar en tevens zijn de goten aan de korte kant voor stadsfietsen en e-bikes. 

Rijtest
Stabiel. De fietsen staan mooi stil op de drager, de korte wielgoten hebben wel invloed op de stabiliteit van de wielen. Ze zijn lastig strak vast te zetten.

 

Montage                    ****            

Gebruiksgemak       ***

Stabiliteit                   ****

Gewicht                     ***

Prijs/kwaliteit                        *****

 

Gewicht: 18 kilogram

Stekker: combistekker 7/13 polig

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: €  289,00 voor ANWB leden, niet leden € 319,00

Bestel in de webwinkel

De VeloSpace is dé comfortdrager van het Zweedse merk Thule. De fietsdrager is breed, redelijk zwaar en niet opvouwbaar. Maar daarmee zijn direct alle negatieve punten genoemd, want verder biedt genoemde drager alleen maar voordelen. De drager komt vrijwel geheel afgemonteerd uit de doos, slechts het u-profiel met de frameklemmen moet je zelf monteren. Dankzij de lange wielgoten kun je met de VeloSpace alle soorten fietsen vervoeren, bovendien is er extra veel ruimte tussen de twee fietsen. De kantelfunctie biedt toegang tot de kofferruimte, tevens zijn zowel de drager als de frameklemmen voorzien van een slot. De drager is erg mooi afgewerkt en alles voelt zeer degelijk aan.

Montage
Bij het plaatsen van de drager op de trekhaak word je als gebruiker aangenaam verrast door het feit dat de drager automatisch op de kogel blijft hangen. Pas daarna zet je de drager waterpas en druk je de hefboom omlaag voor definitieve fixatie. Dankzij de ruimte tussen de goten zijn de fietsen makkelijk te laden.  Met de degelijke frameklemmen en de ratelriempjes voor de wielen staan de fietsen muurvast op de drager.

Rijtest  
Zeer stabiel. Fietsen staan goed verankerd en vrijwel bewegingsloos op de drager.

 

Montage                    *****

Gebruiksgemak       ****

Stabiliteit                   *****

Gewicht                     ***

Prijs/kwaliteit                        ****

 

Gewicht: 18,2 kilogram

Stekker: 13 polig

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: € 499,00

 

www.thule.com

De Flex presteert zich als een compacte fietsdrager, handig samen te vouwen tot een klein formaat. De drager komt geheel afgemonteerd uit de doos en is direct klaar voor gebruik. Het is slechts een kwestie van de wielgoten uitklappen, verlichting en kentekenplaat op z’n plaats draaien. De kofferbak blijft bereikbaar dankzij een kantelfunctie, die je met de hand moet bedienen. Zowel drager als frameklemmen zijn voorzien van een diefstalbeveiliging. De Flex drager is met een gewicht van 18 kilogram wel behoorlijk zwaar. 

Montage
De Flex is met een eenvoudig handeling op de trekhaak te monteren. De drager wordt in opgeklapte toestand op de kogel geplaatst, vervolgens druk je een hefboom  omlaag en zit de drager muurvast. Tijdens deze handeling heeft de drager wel iets de nijging om naar rechts over te hellen. Voor het aandrukken van de hefboom is niet al te veel kracht nodig, tevens is de kracht in te stellen via een stelmechanisme. Het plaatsen van de fietsen op de drager is een eenvoudige exercitie, alleen de frameklemmen zijn lastig te verplaatsen over het u-profiel. De fietsen staan niet te dicht op elkaar. Die wielen staan goed verankerd dankzij verstelbare wielgoten, wielhouders en ratelriempjes.   

Rijtest
Stabiel. De fietsen staan relatief stil op de drager, dankzij de instelbare goten en wielhouders zijn de wielen zeer goed te fixeren.  

 

Montage                    ****

Gebruiksgemak       ****

Stabiliteit                   ****

Gewicht                     ***

Prijs/kwaliteit                        ****

 

Informatie

Gewicht: 18 kilogram

Stekker: 7 en 13 polig (duostekker)

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: € 389,00 voor ANWB-leden, € 419,00 voor niet-leden

Bestel in de webwinkel

De ontwikkeling binnen de fietsdragerwereld gaat maar door, daarbij worden de dragers steeds functioneler. Met de Travel&Co Lift is tillen niet meer nodig dankzij een slimme elektronische lift, die via een bedieningspaneel de fietsdrager naar boven of naar beneden laat manoeuvreren. Dankzij het vouwsysteem en de gemonteerde wielen is de drager ook makkelijk op te bergen en te verplaatsen. De fietsdrager is bij aflevering reeds helemaal voorgemonteerd, dus direct klaar voor gebruik. De kofferbak blijft ook na montage toegankelijk dankzij de kantelfunctie. Gezien het hoge eigengewicht van de drager (25 kilogram) moet de kogeldruk van de auto wel overeenstemmen met het totaalgewicht (drager plus lading). Drager en frameklemmen zijn afsluitbaar. 

Montage
De Travel&Co Lift neemt je veel werk uit handen. De drager wordt op wieltjes achter de trekhaak gemanoeuvreerd en vervolgens aangesloten met de 13 polige stekker op de stroom van de auto. Je kunt de drager direct zelf op de kogel plaatsen, maar dit kan ook met het liftsysteem. Eenmaal op de kogel wordt de drager vastgezet door een hefboom naar beneden te drukken. Daarbij heeft de drager wel de neiging om iets naar rechts te kantelen. Vervolgens kun je het dragergedeelte met de twee wielgoten naar beneden bewegen en de fietsen er relaxt oprijden. Met de frameklemmen, brede wielgoten en fixatieriempjes worden de fietsen goed vastgezet. Daarna druk je op het bedieningspaneel en komt de drager weer terug in zijn oorspronkelijke stand, klaar voor gebruik.

Rijtest
Stabiel. De fietsen staan redelijk stil op de drager, mede dankzij de functionele wielgoten en de goede fixatieriempjes staan de fietsen prima verankerd.  

 

Montage                    ****

Gebruiksgemak       *****

Stabiliteit                   ****

Gewicht                     ***

Prijs/kwaliteit                        ****

 

Informatie

Gewicht: 25 kilogram

Stekker: 13 polig

Max. laadgewicht: 60 kilogram, geschikt voor e-bikes

Prijs: € 679,00 voor ANWB-leden, € 699 voor niet-leden

Bestel in de webwinkel

De XLC is een zeer prettige fietsdrager in het gebruik. Daarnaast is de drager zeer functioneel en degelijk afgewerkt. De XLC wordt geheel afgemonteerd geleverd. In opgevouwen  toestand is de fietsdrager zeer compact en goed handelbaar en met 15,5 kilogram ook nog eens lichter dan veel concurrenten. Na het openklappen van de wielgoten is de drager klaar voor gebruik. Zelfs de kentekenplaat en de verlichtingunits zitten direct op hun plek. De bagageruimte van de auto blijft goed bereikbaar dankzij de met de voet te bedienen kantelfunctie. Drager en frameklemmen zijn te vergrendelen. Voorzien van een zeer duidelijke handleiding.   

Montage
De XLC wordt in gevouwen toestand op de drager geplaatst, vervolgens wordt de drager met een hefboom gefixeerd op de kogel. Daarbij heeft de drager de neiging om iets naar rechts te hellen. Vervolgens worden de goten uitgeklapt en valt alles op zijn plaats. Het loodsen van de fietsen op de drager verloopt soepel, de afstand tussen de fietsen is voldoende en de frameklemmen zijn eenvoudig te verschuiven. De wielgoten zijn lang genoeg en dankzij de verstelbare wielhouders zijn de wielen goed te fixeren. Riempjes met een ratelfunctie sjorren de wielen nog eens extra vast. 

Rijtest
Stabiel. Tijdens de rijtest is er weinig speling te constateren. Met name de wielen staan zeer goed vast dankzij de wielhouders en functionele ratelriempjes.  

 

Montage                    ****

Gebruiksgemak       *****      

Stabiliteit                   ****

Gewicht                     *****

Prijs/kwaliteit                        ****

 

Informatie

Gewicht: 15,5 kilogram

Stekker: 7 en 13 polig (duostekker)

Max. laadgewicht: 60 kilogram

Prijs: € 479,00

 

www.xlc-azura.nl

Conclusie

Wie met 2 normale fietsen op stap gaat is zeer goed af met de Thule VeloCompact 925, een fijne handzame fietsdrager tegen een schappelijke prijs. Daarnaast is de drager fantastisch afgewerkt en prettig in gebruik.

E-bike bezitters of kandidaat kopers die op zoek zijn naar een robuuste fietsdrager adviseren wij om de aanschaf van de XLC Azura Xtra of Thule EasyFold te overwegen. Beide dragers blinken uit in gebruiksgemak. De XLC is daarbij een stuk goedkoper dan de Thule, echter de Thule Easyfold staat qua afwerking en  functionaliteit nog steeds op eenzame hoogte.

Wil je niet te veel geld uitgeven, dan is de Hapro Atlas 2 Premium E-bike een prima alternatief voor het vervoer van twee e-bikes. 

 Bekijk de ANWB Fietsendragerstest  2015