Test: fietsregenjassen

Lente, zomer of herfst: een fietsregenjas is in ons land nooit een overbodige luxe. Op Pad testte 13 exemplaren op waterdichtheid, draagcomfort, gewicht en het ‘afparelen’ van waterdruppels van de buitenstof. Conclusie: met de waterdichtheid zit het bij de meeste jassen wel goed, maar kies je voor een exemplaar zónder capuchon, dan riskeer je een natte nek. Bekijk hieronder de belangrijkste resultaten uit de test.

De test: regenjassen

Op Pad testte 13 regenjassen voor sportieve (berg)wandelaars en fietsers. Bij de selectie werden daarom de volgende criteria gehanteerd: uiteraard moeten de jassen 100% waterdicht zijn. Daarnaast moeten ze uit ademend materiaal bestaan, zodat transpiratie beter wordt afgevoerd. Het materiaal moet sterk genoeg zijn om een (schurende) rugzak te dragen. En tot slot relatief licht in gewicht en klein op te bergen. Automatisch kom je dan uit in een duurdere prijscategorie.

Bekijk ook de regenjassentest in prijscategorie € 14,- tot € 100,-. 

De jassen zijn onderworpen aan een praktijktest en vervolgens volgens wasvoorschrift 3x gewassen waarna ze onder de waterdrukmeter zijn gelegd. Daarna volgde de spraytest: onder een hoek van 45 graden werd water over de stof gesprenkeld om te beoordelen of de druppels goed van de stof afrollen (‘afparelen’). Daarbij konden de jacks maximaal 5 sterren behalen.

Het One 1985 GTX Shakedry Jacket van Gore Bike Wear kwam als beste uit de test, mede dankzij zijn extreem lichte en compacte eigenschappen. Beste koop zónder capuchon is het Spray Jacket IV van Vaude. Heb je liever een exemplaar dat ook je hoofd drooghoudt, dan is het sympathiek geprijsde Helium Rain 500 Jacket van Quechua een verstandige keuze.

Testwinnaar: Gore Bike Wear One 1985 GTX Shakedry
Aantal sterren: 5

Prijzig, flinterdun, superlicht en extreem compacte fiets regenjas. Door het ontbreken van de buitenstof blijft het gewicht extreem laag en is het ademend vermogen verbeterd. Parelt fantastisch af, enig punt is de lekkage op de stiknaad in de kraag. Prijs: € 300,-.

Bekijk de testresultaten

Beste koop (met capuchon): Quechua Helium Rain 500
Aantal sterren: 4 ½
 
Zeer betaalbaar, lichtste en compactste fiets regenjas mét capuchon, uitstekende prestaties op waterdichtheid en afparelen. Kan ook als gewoon regenjack gedragen worden. De pasvorm is vrij strak en de stof erg dun. De capuchon met korte klep en hoge kraag is goed instelbaar, zodat er geen water via de hals naar binnen loopt. Prijs: € 69,99.

Bekijk de testresultaten

Beste koop (zonder capuchon): Vaude Spray Jacket IV
Aantal sterren: 4 ½

Pure fiets regenjas met functionele details. Redelijk gewicht en pakvolume, volledig waterdicht en parelt zeer goed af. Ondanks de relatief strakke pasvorm bieden de mouwen voldoende bewegingsvrijheid in de fietshouding. Daarbij sluit het jack goed aan op het lijf en rond de hals. Het jack is uitgevoerd onder het duurzame Green Shape label, zonder verwerking van PFC’s. Prijs: € 139,95.

Bekijk de testresultaten

Human Nature lichtgewicht regenjas Kent
Aantal sterren: 4

Goed geprijsde en waterdichte fiets regenjas. Wel kan het afparelen beter en hij is relatief zwaar. Kent is weliswaar een echte fiets regenjas, hij is ook prima te gebruiken als wandel regenjas. De pasvorm is relatief ruim. Fijne gaasvoering op het lichaam. De instelbare capuchon (zonder klep) en kraag sluiten goed aan. Deze jas is te koop in de ANWB-winkel mét ledenvoordeel! Prijs voor leden € 59,-.

Bekijk de testresultaten

De complete test regenjassen

Benieuwd hoe alle andere geteste modellen zijn beoordeeld? Bekijk de complete test.

Bekijk ook de regenjassentest in prijscategorie € 14,- tot € 100,-.