Test (te) goedkope fietssloten

Kampioen februari 2016

Zwakke schakels

Kun je een goed fietsslot kopen onder de 25 euro? De Kampioen onderwerpt tien budgetsloten aan een zware test.

Jaarlijks verwisselen zo’n 600.000 fietsen in Nederland op onrechtmatige wijze van eigenaar. Dat is iets meer dan één fiets per minuut. Iedereen weet dus dat je je tweewieler goed op slot moet zetten. Kan dat zonder de hoofdprijs te betalen voor een slot? Om dat te weten te komen testen we tien sloten uit de laagste prijscategorie: beugel-, ketting- en kabelsloten van € 4,99 (Action) tot € 25,- (Abus, Axa). Elk slot testen we op de belangrijkste aspecten: gebruiksgemak en braakbestendigheid.

Daarvoor zetten we professionele ‘fietsendieven’ aan het werk. Zij probeerden alle sloten op zes manieren open te breken. De tactieken wisselden van brute kracht (ijzerzaag, hamer, betonschaar) tot subtielere methodes (het slot openwurmen met bijv. een paperclip). Wrange conclusie: geen enkel slot voldoet. De Decathlon B’Twin 700 was het sterkst en wist vier van de zes ‘aanvallen’ te weerstaan, maar zakte bij de twee andere braaktests door het ijs. De overige sloten presteerden allemaal slechter. Het slot van Starry faalde zelfs bij elke braaktest. Dat terwijl veel merken zelf een sterkteaanduiding op hun verpakking zetten. De Hema geeft haar slot ‘Safety level 4 sterren’, Action zegt ‘Safety Class 4’ en B’twin noemt het ‘Universal Security Level 8.1’. Conclusie: let vooral niet op dat soort aanduidingen. Vertrouw op het onafhankelijke keurmerk van de Stichting ART. Van de geteste budgetsloten zou niet één model dat keurmerk ontvangen.

Het gebruiksgemak werd beoordeeld door een testpanel van 25 personen, waaronder ANWB-Vrijwilligers. Zij maakten elk slot een  aantal keren open en dicht en zetten een fiets vast aan een paaltje met de sloten. De sterkste schakel scoorde slecht op gebruiksgemak: de B’twin 700 bleek te klein om een fiets makkelijk te kunnen bevestigen aan een paaltje. Uit de paneltest bleek ook: hoe meer handelingen, hoe irritanter het slot. Vooral de sloten met pinnetjes (Dyto, Starry) werden ervaren als gebruiksonvriendelijk. Ook over het strak opgerolde XLC-kabelslot (kost kracht om uit te rollen) en het ‘ouderwetse’ hangslot van Abus was men niet te spreken. Het Action-slot lijkt weliswaar op de sloten die het best scoren op gebruiksgemak (Cordo, Axa) maar werd toch onprettig gevonden.

‘Je moet de sleutel telkens omdraaien om hem op slot te zetten. Dat ergert snel’, aldus een ANWB-vrijwilliger. Een andere deelnemer: ‘De volgende keer dat ik een fietsslot koop, zal ik het in de winkel een aantal keer openen en sluiten. Je merkt gelijk of dat fijn voelt of niet.’

Conclusie test fietssloten

De resultaten stemmen niet vrolijk: geen enkel budgetslot is goed genoeg. Een testwinnaar roepen we daarom niet uit.De sloten die ons testpanel fijn in gebruik vindt (Axa & Cordo), presteerden matig ijdens de braaktesten. De meeste modellen presteerden zelfs slecht op beide beoordelingspunten: braakbestendigheid én gebruiksgemak. Beste van de slechtste is de B’twin 700 van Decathlon. Deze meest diefstalbestendige van het tiental, maar niet bepaald gebruiksvriendelijk, vond ons panel: te klein om een fiets ergens aan vast te zetten. En een fiets die niet vast staat aan de ‘vaste wereld’, staat per definitie niet goed op slot. Ons advies: geef een tientje of twee meer uit aan een slot mét ART-keurmerk. Groot genoeg om je fiets wél overal vast te kunnen zetten. Extra tip: zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling. Een lijst met stallingen door het hele land staat op www.veiligstallen.nl

Het beste slot: een verzekering

Helaas. Geen fietsslot op aarde is boef-proof. Daarom is het verstandig om duurdere fietsen te verzekeren, zoals een e-bike of bakfiets. Want mét verzekering is het aantreffen van een doorgeknipt slot, op de plek waar je tweewieler stond, net iets beter te verdragen. Overigens is een slot met ART-keurmerk verplicht voor een fietsverzekering. Een fiets van € 1000,- verzeker je vanaf € 3,50 per maand, zie anwb.nl/fietsverzekering.En dat verzekeren géén overbodige luxe is blijkt wel uit het feit dat in 2015 een record aantal e-bikes is gestolen.

De fietssloten die we hebben getest

Abus 6 KS Chain
Action Techno Chain Lock
Axa Newton NT-110
Cordo Borniet 95/5
Decathlon B'Twin 700
Dyto Chainlock
Hema Cable Lock
Python ketting met vast slot
Starry Chainlock
XLC Al Capone III