XLC Azura

Kampioen maart 2017

Test acht fietsendragers voor e-bikes, 2017

Fietsendragers zijn steeds makkelijker in gebruik, zélfs voor zware e-bikes. Binnen enkele minuten koppel je de drager aan de auto en zet je de fietsen vast. Maar niet alle modellen zijn sterk genoeg, ontdekte de ANWB tijdens de test van acht fietsendragers die geschikt zijn voor twee e-bikes. Dit is het testresultaat van de XLC Azura

XLC Azura

Prijs: € 399,-

De XLC Azura is een prettige en gebruiksvriendelijke fietsendrager, maar faalde tijdens de rijproeven, om precies te zijn met een uitwijkproef van 70 km/u. Bovendien is de kans op foutieve montage groot en schiet de handleiding te kort.

Specificaties

Gewicht 12,5 kg.
Formaat ingevouwen 70 x 53 x 26 cm.
Maximaal draagvermogen 60 kg.

Beoordeling

Constructie/ onderdelen goed/ zeer goed
Sloten matig
Montage zeer goed
Koppelen aan trekhaak/ fietsen vastzetten goed / zeer goed
Rijproeven slecht

 

Eindoordeel: slecht*

*in verband met de gefaalde rijproef krijgt deze drager het testresultaat 'slecht'.

Reactie XLC:

'XLC herkent zich niet in de testresultaten van de ANWB. Uit onderzoek is feitelijk gebleken dat de oorzaak van het negatieve testresultaat een foutieve bevestiging op de auto is geweest. Na analyse van de desbetreffende drager is gebleken dat de borging van het klemmechanisme op de kogel niet is ingeschakeld. Bij ieder foutief gebruik van een dergelijk klemmechanisme, zoals bijvoorbeeld bij een caravankoppeling, zullen de gevolgen niet te overzien zijn.

XLC is er van overtuigd dat bij goed gebruik er altijd sprake is van een veilig product. Dit is ook door de RDW als zodanig beoordeeld. XLC zal deze ANWB test opnieuw laten uitvoeren door een onafhankelijk instituut met dezelfde omstandigheden.

XLC wil benadrukken dat de huidige gebruikers van een XLC fietsdrager een veilig product in hun bezit hebben als zij de drager bevestigen zoals beschreven in de handleiding. Daarnaast wil XLC vermelden dat deze klemconstructie gedurende 18 jaar gebruikt wordt op diverse dragers.'

Naschrift ANWB:
Volgens de fabrikant en de handleiding borgt de Azura-drager automatisch wanneer deze is uitgevouwen. Dit zou dus ook het geval moeten zijn tijdens onze zorgvuldig uitgevoerde test. De RDW verricht géén rijproeven voor een typegoedkeuring. XLC wilde niet meewerken aan een aangeboden hertest.

Meer informatie XLC

Terug naar de test van fietsendragers voor e-bikes