Test acht fietsendragers voor e-bikes, 2017

Kampioen maart 2017

Fietsendragers zijn steeds makkelijker in gebruik, zélfs voor zware e-bikes. Binnen enkele minuten koppel je de drager aan de auto en zet je de fietsen vast. Maar niet alle modellen zijn sterk genoeg, ontdekte de ANWB tijdens de test van acht fietsendragers die geschikt zijn voor twee e-bikes.

Tekst en onderzoek Joris van Drooge, fotografie ANWB/ Bart Hautvast, met medewerking van Hans de Looij

Vroeger moest je vaak heel wat werk verzetten om een drager te monteren. Tegenwoordig zijn veel modellen ‘plug and play’: je haalt ze uit de doos en ze zijn vrijwel of geheel klaar om op de trekhaak te monteren. Ook het plaatsen en vastzetten van de fietsen gaat bij de meeste merken heel gemakkelijk.

Helaas geldt dat nog niet voor elk model. Zo komt de Menabo in een doos met tientallen losse onderdelen en deden we er met twee man een dik uur over om de drager in elkaar te schroeven. Dan duurde het ook nog een half uur om de fietsen vast te zetten. De klemarmen, om het frame vast te zetten, zijn te kort, lastig verstelbaar en moeten óók nog eens helemaal over het frame van de fiets vallen om te fixeren. Dit model blinkt dus niet bepaald uit in gebruiksvriendelijkheid.

Bij de andere modellen is het gebruiksgemak dik in orde. De Thule en Cykell zijn het makkelijkst van het achttal. Op de voet gevolgd door de modellen van Uebler, ANWB en Twinny Load. Voor alle dragers (met uitzondering van Menabo) is één persoon voldoende om de fietsen vast te zetten. Toch raden wij aan om het samen te doen want een e-bike weegt rond de 25 kg. Zet sowieso eerst altijd de klemarmen vast aan het frame, en trek vervolgens pas de riempjes rond de wielen strak. Dan kunnen de fietsen namelijk niet omvallen. Om het nog makkelijker te maken bieden Thule, Cykell, XLC en Menabo oprijgootjes. Daarmee rol je de fietsen de drager op: dat bespaart je de niet geringe krachtsinspanning van het tillen. Ook hebben alle modellen (XLC uitgezonderd) een kantelfunctie zodat je de kofferbak nog kunt openen wanneer de fietsen gemonteerd zijn. Bij de Menabo bleek deze functie echter niet goed te werken.

Dit zijn de fietsendragers die we hebben getest

Klik op de naam van een fietsendrager voor de uitgebreide testresultaten

ANWB Touring Flex II   Goedkope keus
Cykell T21    
Menabo Altair    
Peruzzo Pure Instinct Towball    
Thule 933 Easyfold XT   Testwinnaar
Twinny Load E-Wing    
Uebler XS-21    
XLC Azura    

 

Klemkracht

Een belangrijk aspect van een fietsendrager is de klemkracht op de kogel: die bepaalt hoe stevig de drager (en dus de fietsen) vastzitten op de auto. Want door het hogere gewicht van e-bikes moeten de dragers grote krachten kunnen weerstaan. Bij een enkel model (Cykell, Uebler) hoef je de kogeldruk helemaal niet af te stellen. Bij de Thule gaat dat vrij eenvoudig met een draaiknop. Zit de drager niet stevig genoeg, dan moet je de modellen van XLC, ANWB, Peruzzo en Twinny Load handmatig afstellen met gereedschap. Dat is minder gebruiksvriendelijk. Wel van groot belang, zo bleek tijdens onze rijproeven.

Onder normale omstandigheden presteerden alle dragers goed. Denk aan remmen, slecht wegdek, drempels, rotondes een stukje snelweg en het doorsnee bochtenwerk. Maar bij de uitwijkproef op 70 km/u ging het mis met de Peruzzo en XLC. Bij de Peruzzo brak een bout en de drager draaide telkens scheef. De fietsendrager van XLC kwam zelfs helemaal los van de kogel. Ook de fietsen lagen op het asfalt.  Bovendien is de kans op foutief gebruik met dit model groot en schiet de handleiding te kort. Deze drager krijgt dan ook de eindbeoordeling 'slecht', hoe gebruiksvriendelijk het model verder ook is. De ANWB-drager (korte grijparm verschoof een stukje tijdens uitwijkproef) en Twinny Load (drager draaide scheef op de kogel) krijgen een punt aftrek op de beoordeling voor de rijtest.

Sloten

Een elektrische fiets kost al snel € 2.000 en een fietsendrager € 400. Jammer dus dat de sloten flink te kort schieten. De meeste dragers zijn kinderlijk eenvoudig te openen: het slot voor de beveiliging van de fietsen, het slot van de kogelvergrendeling of beide. Bij de meeste dragers (met uitzondering van Uebler en Thule) is een schroevendraaier of stevige schaar (Twinny Load) genoeg om de fietsen los te kunnen maken. Zo kun je peperdure e-bikes al tijdens een korte tankstop worden gestolen. Ons advies: laat je drager nooit ongebruikt op de auto zitten en zet fietsen (bijvoorbeeld tijdens een overnachting onderweg) vast met een extra kabelslot. Uiteraard kun je ook beter de accu en indien mogelijk het display van de e-bike in de auto leggen. Zo heb je minder kans op diefstal, een lagere gewicht op de drager en minder kans op waterschade bij slecht weer.

Hoeveel kilo mag erop?

Hoeveel kilo mag je vervoeren op je fietsendrager? Dat hangt af van de draagkracht van de drager, eigen gewicht van de drager én maximale kogeldruk van de auto. Voorbeeld: een auto heeft een kogeldruk van 75 kg. Daarop zet je een 15 kg zware fietsendrager met draaglast van maximaal 60 kg. Daar kun je dan nog 75 – 15 = 60 kg aan fietsen op zetten. Dat is voldoende voor 2 e-bikes, zeker als je de accu’s verwijdert. Vervoer e-bikes nooit met een drager voor gewone fietsen. Deze dragers hebben een lagere draaglast én zijn er niet voor ontworpen.

Conclusie

Het grote gebruiksgemak en de prestaties tijdens de rijtesten van het merendeel van de dragers stemt zeer tevreden. Desondanks raden we twee modellen af. De Menabo is het tegenovergestelde van gebruiksvriendelijk en de drager van XLC haalde de uitwijkproef met 70 km/u niet. De zeer gebruiksvriendelijke, robuuste en bijna perfect afgewerkte Thule presteerde prima op bijna alle fronten en is onze Testwinnaar. Ook de Cykell, Uebler en Twinny Load zijn uitstekende dragers. De ANWB-drager scoort eveneens de eindbeoordeling ‘goed’ maar is wel een stuk goedkoper dan de concurrentie. Dit model is derhalve de voordelige keus.

Lees meer informatie over het bevestigen van een fietsendrager op je auto