Fietsonderhoud

Veel klein onderhoud aan de fiets kun je gemakkelijk zelf doen. We geven uitleg hoe je dit kleine onderhoud thuis uit kan voeren en hoe je het meest uit je fiets kunt halen.

7 Fietsonderhoud tips van de Wegenwacht

Een fiets goed onderhouden is erg belangrijk. Zo gaat hij langer mee en kom jij niet langs de weg te staan met fietspech. Maar hoe de je dat? Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht de reflectoren schoon te maken? Of de ketting opnieuw aan te spannen? Wegenwacht Fiets Service geeft graag enkele tips om jouw fiets in topconditie te houden. 

Tip 1: Verlichting

Controleer of de verlichting zowel voor als achter werkt. Veel fietsverlichting werkt tegenwoordig op batterijen, vervang deze geregeld (bijvoorbeeld 1x per jaar) om te voorkomen dat de verlichting er onderweg mee stopt. Of neem voor de zekerheid een extra setje batterijen of een setje lampen mee.

Bekijk fietslampjes in de webwinkel

Tip 2: Reflectie

Overdag lijkt het weinig toe te voegen, maar als de koplampen van een auto op de reflectoren schijnen, ben je al op grote afstand goed zichtbaar. Controleer regelmatig of de reflectie intact en schoon is. Denk ook eens aan reflectie op kleding, fietstas of zadelhoesje, zeker als je regelmatig in de schemering of in het donker fiets.

Tip 3: Banden

De meest voorkomende oorzaak van pech bij fietsers is een lekke band. Dit voorkom je nooit helemaal. Maar de kans op een lekke band neemt af als het profiel in orde is, de band niet is uitgedroogd en er geen beschadigingen op de band zichtbaar zijn. Als er wel beschadigingen zichtbaar zijn, controleer dan of er geen scherpe delen in zitten. Deze kunnen de binnenband lek prikken.

Tips voor het plakken van de fietsband

Tip 4: Remmen

Een van de belangrijkste onderdelen van de fiets is toch wel de rem. Controleer daarom geregeld of de voorrem en achterrem goed werken. Merk je dat één van de remmen minder goed werkt, of moet je de handel ver inknijpen voordat de rem werkt? Laat dan de remmen nakijken door een fietsenmaker. Het kan zijn dat de rem versleten is.

Tip 5: Ketting

De fietsketting drijft het achterwiel aan. Maar, ook de ketting slijt na verloop van tijd. Deze “rekt” dan uit en kan uiteindelijk breken. Een versleten ketting  loopt aan, of maakt een rammelend geluid in de kettingkast. Je kunt de levensduur van de ketting verlengen door deze geregeld te smeren met een geschikt smeermiddel. Is de ketting versleten? Dan zit er niets anders op dan de ketting te vervangen.
Meer informatie over fietsketting smeren

Tip 6: 1 x per jaar een onderhoudsbeurt

Loop bovenstaande punten 1x per jaar langs, en je verlengt de levensduur van jouw fiets met gemak. Of breng de fiets voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker. De kans dat je onverhoopt met pech komt de staan wordt zo aanzienlijk kleiner. Zeker bij een elektrische fiets is dit aan te raden. 

Tip 7: Wegenwacht Fiets Service

Wil je zeker weten dat je bij pech onderweg toch snel verder kunt fietsen? De  Wegenwacht zorgt ervoor dat je altijd weer snel op weg kunt. Of hij zorgt dat jij en je fiets veilig weer thuis komen.

Meer informatie over de Wegenwacht Fiets Service

Fietsonderhoudtips van leden

  • Controleer ook de remblokjes regelmatig op evt kleine steentjes. Want zij kunnen de velg beschadigen.
  • Onze elektrische fietsen gaan elk voorjaar naar de fietsenmaker voor een beurt en nieuwe software zo kan je er weer een heel seizoen tegen. Koga Myata is duur in de aanschaf maar wel met een uitstekende garantie zo hebben we alle twee al een nieuwe accu gekregen. Fietsen zijn nu drie jaar oud.
  • Maak regelmatig uw fiets schoon.
    Het rijdt veel prettiger op een schone fiets en tijdens het schoonmaken komt in aanraking met alle onderdelen van uw fiets. U ziet dus in een vroeg stadium als er iets los zit, verbogen is of gaan roesten. Pomp meteen de bandjes weer op en controleer eventueel uw reparatiesetje.
    Leer uw fiets op deze manier echt kennen. Een afwijking valt bij de volgende schoonmaak beurt meteen op. Veel fiets plezier gewenst.
  • Controleer ook de spaken. Zijn er enkele stuk dan volgt de rest snel.
Onderhoud

Onderhoud

Ontdek de handigste tips voor het onderhoud van je elektrische fiets, van banden tot versnellingen. Wat kan je zelf doen en waarvoor kan je beter naar de fietsspecialist gaan?

7 Fietstips van de wegenwacht

7 Fietstips van de wegenwacht

Wil jij het beste uit je fiets halen? Wegenwacht Fiets Service geeft graag enkele tips om jouw fiets in topconditie te houden.