Handige fietslampjes!

Weg met dat eindeloze fietslampjes gepruts

In de winter is het  voor veel mensen vaak  eindeloos prutsen met simpele fietslampjes. Want tja, beter iéts van verlichting, dan helemaal niets. Maar die goedkope led-lampjes blijken vaak maar een paar dagen mee te gaan. Iets meer moeite doen loont! Wat zijn de oplossingen?

Je kent het wel: je staat bij de kassa en ziet een bak vol goedkope led-lampjes liggen voor je fiets. Handig, meenemen! Want het was toch wel een beetje gevaarlijk toen je gister zonder licht naar huis fietste. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 67 procent van de fietsers afgelopen winter een gevaarlijke verkeerssituatie heeft meegemaakt, omdat ze zonder licht reed. Maar die goedkope lampjes gaan vaak korter mee dan je wilt. Het is beter om iets meer geld neer te leggen voor een duurzamere oplossing. 

Magnic Microlights

Ken je de fietslamp al die zelf energie opwekt en dus eindeloos meegaat? Twee broers uit Duitsland hebben een kickstarter project gelanceerd voor hun Magnic Microlights systeem. De fietslampjes zijn geïntegreerd in de remschoenen van je fiets. Dat is het onderdeel dat tegen de fietsband aankomt wanneer je remt. Je kan de lampjes op de meeste fietsen makkelijk installeren door de remschoen te vervangen voor de Magnic Microlights. Het systeem werkt met magnetische velden en wanneer je trapt, zorgt de ronddraaiende rand van je wiel ervoor dat de generator een magnetisch veld maakt. Dit magnetische veld laat het magnetisch wiel in de generator draaien waardoor er energie wordt opgewekt. Inmiddels zijn er al 15.000 lampjes verkocht. Voor 38 euro heb je voor- en achterlicht.

Naafdynamo

Als je een normale dynamo zwaar vindt trappen, kun je bij een fietsenwinkel een naafdynamo in je voorwiel laten zetten. De naafdynamo is  de opvolger van de oude dynamo. Hij werkt in principe hetzelfde, maar is een stuk betrouwbaarder en bovendien geruisloos. Het grote voordeel is dat hij veilig zit verwerkt in de naaf van het voorwiel en er geen extra bewegende onderdelen zijn. Het nadeel is dat als je er een wilt aanschaffen, je je wiel moet laten omspaken of een nieuw wiel moet kopen.

Losse fietsverlichting

Als je op zoek bent naar losse lampjes, maar niet tevreden bent met die kleine led-lampjes, heeft de ANWB-winkel goede alternatieven. Zo kun je kiezen voor wat grotere lampen, die meer licht geven en goed te monteren zijn aan je fiets. De meeste werken op AAA-batterijen en gaan lang mee. Naast verlichting kun je je fiets ook versieren! Denk aan gele ‘armbandjes’ voor je fietsframe. Of aan lichtgevende staafjes voor aan je spaken.

Regels voor losse lampjes op een fiets

Gebruik je losse lampjes op de fiets? Dan gelden andere regels:

  • wit of geel licht voor;
  • rood licht achter;
  • de lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen;
  • de lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen;
  • de lampjes mogen niet knipperen;
  • Je mag de losse lampjes vastmaken aan je kleding of tas;
  • Je mag de lampjes alleen vastmaken op het bovenlichaam. Je mag dus geen lampjes op je hoofd, armen of benen vastmaken.