Dit zijn de beste fietsregio's

Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland zijn de beste regio’s voor de recreatieve fietser, blijkt uit onderzoek van het Fietsplatform en de uitkomsten van een ANWB fietsenquête.

De Kwaliteitsmonitor is een initiatief van het Fietsplatform, het onafhankelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen. Bij het onderzoek werd gekeken naar twee hoofdaspecten: kwaliteit van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes) en voorzieningen en aantrekkelijkheid van de omgeving. Ook de uitkomsten van het ANWB onderzoek Fan van Fietsen zijn in het oordeel meegenomen. Regio’s konden 1 tot 5 sterren verdienen; Friesland Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland behaalden allemaal de maximale score.

Geen slechte fietsregio’s

Overigens scoort niet één provincie minder dan drie sterren. Dit spoort met het beeld dat ons fietsland geen slechte fietsregio’s kent. Vier provincies scoren 4 sterren: Groningen, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. Flevoland heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

193 miljoen tochten

In 2016 maakten fietsers in Nederland maar liefst 193 miljoen recreatieve tochten. Daarbij ligt 32.000 kilometer aan knooppunt- en LF-routes voor hen klaar. “Als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies er baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt”, aldus directeur Eric Nijland van het Fietsplatform. “De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

Bekijk de uitkomsten van de ANWB fietsenquête. De scores per provincie vind je hier