Vondelpark en duinen favoriet in Noord-Holland

Het Amsterdamse Vondelpark en de duinen zijn de meest geliefde recreatiegebieden van Noord-Holland. Dat concludeert de provincie Noord-Holland die in totaal 65 natuur- en recreatiegebieden onderzocht op populariteit.

Uit het onderzoek blijkt dat in 2016 zo’n 80 miljoen mensen de 65 gebieden bezochten. Het Vondelpark, Amsterdamse Bos, het strand en de duinen trekken de meeste bezoekers. De nabijheid van gebieden (ten opzichte van de eigen woonomgeving) speelt een belangrijke rol: hoe dichterbij, hoe vaker een bezoeker per jaar komt.

Rust

De waardering van gebieden varieert van een 6,7 voor de Veerplas in Spaarnwoude tot een 8,3 voor de duinen en bossen op Texel. Opvallend is dat de duinen en het strand in alle onderzochte Noord-Hollandse steden in de top 10 staan. Uit het onderzoek blijkt ook dat de beleving van rust een belangrijke rol speelt bij de keuze om een gebied te bezoeken. Bezoekers gaan dan bijvoorbeeld naar Texel, het Zwanenwater en het Ilperveld.

Metropool

De provincie Noord-Holland voerde het bezoekersonderzoek uit in samenwerking met gemeenten en beheerders van de natuur- en recreatiegebieden. Het is voor het eerst dat zo’n groot gezamenlijk recreatieonderzoek wordt gedaan in Noord-Holland. Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur): “De resultaten uit dit onderzoek geven ons een goed beeld van de wensen van inwoners en het aanbod. Vooral in de metropool Amsterdam, met een groeiopgave van 240.000 woningen in de toekomst, is en blijft groen erg belangrijk. Je kunt nu vanaf de stad binnen 10 minuten in het groen zijn. Dat is heel uniek en waardevol en dat moeten we koesteren.”

 

Fietsen in Noord-Holland? Wij selecteerden drie mooie routes:

Dijken en duinen van Texel

Waterland

Duinwater

Liever wandelen? Bekijk hier 3 mooie wandelroutes:

Amsterdam-Plantage

Getemde natuur

Zandhagedissen bij Schoorl

Voor alle vaarliefhebbers hebben we ook de leukste vaararrangementen op een rijtje gezet.