Vrijwilligers ANWB deden gebruikerstest fietsairbag

Fietsairbag is even wennen

Uit een test onder vrijwilligers van de ANWB blijkt dat de gebruiksvriendelijkheid van de Hövding fietsairbag beter kan. Een groep van 43 ANWB vrijwilligers deed tussen december 2016 en februari 2017 mee aan deze test. Ieder van hen droeg de airbag gedurende een week. Van deze groep is 30% gewend een helm te dragen. 

Ruim 50% van het testpanel geeft aan te moeten wennen aan de zware kraag om de nek. Een veelgehoorde opmerking is dat de driehoek aan de achterzijde van de fietsairbag als hinderlijk wordt ervaren door druk in de nek (70%). Ook vond een aantal testers de airbag (te) warm (45%), of bleek de maat bij nader inzien niet te kloppen (50%). Dat laatste kan verholpen worden door de airbag te passen voor gebruik, iets dat bij het panel niet gebeurd is. Ook hikken veel gebruikers aan tegen de verkoopprijs van € 269,- (prijs voor ANWB leden. Niet-leden betalen € 299,-). De uitkomsten van het onderzoek worden gedeeld met de fabrikant. De ANWB denkt desondanks dat het dragen van de fietsairbag goede bescherming biedt bij een val.

Fietsairbag Hövding

De Zweedse fabrikant Hövding ontwikkelde een alternatief voor de fietshelm: een fietsairbag. Deze wordt als kraag om de nek gedragen. Bij een val of aanrijding blaast hij zich in een tiende van een seconde op en beschermt daarmee niet alleen het hoofd maar ook de nek. Uit onderzoek van Stanford University blijkt dat de airbag tot acht keer beter beschermt dan een traditionele fietshelm.

Jaarlijks belanden 10.000 Nederlanders in het ziekenhuis als gevolg van een ernstig fietsongeval. Eén op de drie slachtoffers loopt hierbij een hoofd en/of hersenletsel op. Met de groeiende populariteit van de elektrische fiets zal dit aantal naar verwachting toenemen. Ondanks het risico op hoofd- en hersenletsel worden de meeste fietsers niet graag met een helm gezien.

De fietsairbag is dit jaar te koop in geselecteerde ANWB winkels en de ANWB webwinkel. De Hövding is gratis meeverzekerd bij een ongeval, voor fietsers met een ANWB fietsverzekering. 

Meer informatie over de fietsairbag.