Meerderheid stappers fietst zonder licht

Uitgaanspubliek blijkt het niet zo nauw te nemen met de verplichting om fietsverlichting te voeren. Veel stappers zijn niet zichtbaar als ze naar kroeg of discotheek fietsen. Amsterdam spant de kroon: daar voert slechts 18 procent voor- en achterlicht. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Een onderzoeksbureau deed in juni, juli en augustus 2015 op tien uitgaanslocaties onderzoek. Bijna 6.000 fietsers werden tussen 22.00 en 3.00 uur geturfd. Van hen bleek 59 procent zonder licht te fietsen.

In grote steden minder licht

De verschillen tussen dorpen en grote studentensteden zijn groot, waarbij in die laatste categorie veel werk aan de winkel is. Zo was in Heelweg in de Achterhoek 70 procent van de 434 fietsers goed zichtbaar. In Groningen en Utrecht was dat respectievelijk maar 27 en 22 procent van de stappers en in Amsterdam slechts 18 procent.

Met de wintertijd in zicht worden de komende tijd allerlei acties en campagnes gehouden om ervoor te zorgen dat meer fietsers verlichting voeren.

Het hele rapport is te lezen op de website van Fietsberaad

ANWB Lichtbrigade

De ANWB Lichtbrigade zet zich samen met scholen, leerlingen en circa 10.000 vrijwilligers in om zo het aantal ongelukken onder fietsers te verlagen. Onder het motto ‘Straatverlichting aan? Fietsverlichting aan!’ organiseert de Lichtbrigade ludieke acties om fietsers bewust te maken van het belang van fietsverlichting.

Lees meer over de Lichtbrigade