Tips voor fietsen met kinderen

Op stap met je kinderen is praktisch, maar ook vaak een hele uitdaging voor ouders. Want wanneer zit je kind echt veilig op de fiets, hoe vervoer je meerdere kinderen en wat zijn handige producten voor fietsende kinderen?

Vijf tips om je kind te leren fietsen

1.  Koop altijd een fiets die aansluit bij de lengte van je kind. Schaf niet een te grote fiets aan, je moet er namelijk altijd voor zorgen dat de voetjes altijd plat op de grond kunnen staan, waardoor een kind sneller kan afremmen en niet omvalt.

2.  Nog zijwieltjes? Laat ze in de winkel zo afstellen dat ze bij het rijden de grond niet raken. Op die manier leren ze extra snel op twee wielen fietsen. Het verschilt per kind hoe lang zijwieltjes nodig zijn.

3.  Zorg voor verlichting en reflectoren op het achterspatbord en de trappers. Hierdoor waak je erover dat je kind altijd zichtbaar is in het verkeer.

4.  Fietsen met wielen van 20 inch (50,8 centimeter) en kleiner vallen onder de noemer 'speelgoed' en worden niet gecontroleerd op de veiligheidsnormen, loop daarom zelf altijd de fiets langs.

5.  Zet een vlaggetje op de fiets van je kind. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar hiervoor zorg je er ook voor dat je fietsende kleuter niet over het hoofd wordt gezien.

Het grootste gevaar: een voetje tussen de spaken

De voet van je kind tussen de spaken van je achterwiel. Dit gebeurt vaker dan dat het zou moeten, bijna 3000 keer per jaar namelijk. En dat terwijl dit gemakkelijk voorkomen kan worden.

Zo bieden dichte schoenen al wat extra bescherming, maar jasbeschermers heb je het hele jaar nodig en biedt de beste bescherming voor je kind. Vaak hebben achterzitjes zelf al een ingebouwde spaakbescherming. Als een kind los op de achterdrager zit en je hebt geen jasbeschermer, dan is het het veiligste om de voetjes in fietstassen te doen.

Bekijk kinderfietszitjes

 Fietsen leuker maken voor kinderen

Als de kinderen zelf fietsen is het soms lastig om het ze een langere tijd leuk te laten vinden. Toch zijn er een paar handige manieren om dit voor elkaar te krijgen. Een belangrijke is om je kinderen het initiatief te geven voor een fietsroute. Laat hun bepalen waar zij graag willen fietsen en waar ze even willen stoppen. Neem hier dan ook de tijd om even te spelen ondertussen. Leuk om te fietsen zijn de speciale kinderfietsroutes.

Speciale kinderfietsroutes

Veilig op de fiets

Het belangrijkste is natuurlijk dat het fietsen veilig is. Zorg er goed voor dat je kinderen goed zichtbaar zijn op de fiets. Dit doe je door te zorgen dat de verlichting het altijd doet en eventueel het gebruiken van reflectiekleding. Daarnaast is het ook zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat je kind een helm draagt tijdens het fietsen.

Voor de ANWB is het belangrijk dat iedereen, ook kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Daarom heeft de ANWB het programma ANWB Streetwise ontwikkeld. Een praktisch, maar ook leuk en leerzaam verkeersprogramma dat aansprekend is voor alle leerlingen van de basisschool.Leerlingen, leraren en ouders worden op deze manier ingelicht hoe je kind op een veilige manier in het verkeer kan deelnemen.

De ANWB Winkel speelt hierop in met een nieuw compleet assortiment voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, genaamd Junior. Dit assortiment bestaat uit;