Snelheidslimiet op fietspad naar 25 km

Het Fietsberaad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseren aan het ministerie van infrastructuur dat er een maximumsnelheid moet komen voor fietspaden. Tweewielers die harder rijden dan 20 of 25 kilometer per uur moeten kiezen om óf gas terug te nemen, óf naar de gewone rijbaan te verkassen.

  De invoering van een maximumsnelheid staat in een advies over de speed pedelec, met deze e-bike zijn er snelheden tot 45 kilometer per uur mogelijk.Volgens Otto van Boggelen, programmamanager van het Fietsberaad is invoering van een maximum op fietspaden in de bebouwde kom niet vreemd. "Vergelijk het met een 30-kilometerzone voor auto's. Een Porsche kan veel harder, maar mag dat ook niet".

Een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur laat weten dat de adviezen momenteel nog intern worden bestudeerd. Nog dit voorjaar wordt een standpunt van de minister verwacht over deze kwestie. 

Standpunt ANWB

Een speed pedelec of snelle e-bike is een snorfiets. Hij mag nu niet sneller dan 25 km/uur. En als er een fietspad is, moet hij op het fietspad. Dat klinkt teleurstellend, maar het is de werkelijkheid tot 1-1-2017. Vanaf dat moment wordt de speed pedelec door de RDW gecategoriseerd als bromfiets. We adviseren geïnteresseerden nog te wachten met de aanschaf totdat er duidelijkheid is over de aanvullende regels waar de Minister binnenkort mee komt.