Fietsen in Trentino

De Italiaanse provincie Trentino is een geliefde vakantiebestemming met het Gardameer en de vele omliggende gebergtes, waaronder delen van de beroemde Dolomieten. Zowel mountainbikers als liefhebbers van relatief vlakke routes komen hier aan hun trekken.

Mtb-routes

Voor mtb’ers is Trentino een waar paradijs met maar liefst 1.800 kilometer aan trails, waarvan een groot deel ondergebracht onder de Trentino de Dolomiti Brenta Bike, de Dolomiti Lagorai Bike, de Mountain & Garda Bike en de 100km dei Forti.

Vlakkere fietspaden

Ook de meer recreatieve fietser kan terecht in Trentino en genieten van de mooie uitzichten op de bergen vanaf relatief vlakke fietspaden. De provincie beschikt over meer dan 400 kilometer van dit soort fietspaden, die goed zijn onderhouden, met duidelijke bewegwijzering en informatie over de moeilijkheidsgraad, lokale ecologie, cultuur en geschiedenis. In totaal zijn er in Trentino dertien fietsroutes die door de verschillende valleien van Trentino leiden.

Wil je graag zelf gaan fietsen in Trentino? Bekijk dan de aanbiedingen van onze reisdochter SNP.

Bekroonde fietsroute door het Adige dal

De fietsroute door het Adige-dal is met 82 kilometer de langste van de dertien fietsroutes. Hij voert door de wijngaarden en het platteland vormt een bijzondere verbinding van noord naar zuid, tussen de Alpen en de Po-vlakte. Dit 80 kilometer lange fietspad werd in 2014 door de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar. De route werd door de jury geprezen vanwege de toegankelijkheid (slechts 270 meter hoogteverschil), het afwisselende landschap en de uitstekende fietsvoorzieningen langs de route.

Hieronder geven we tips voor zeven valleien in Trentino incl. twee routetips (merendeels mtb-routes):

Tip 1: Fietsen in Val di Fassa

Het in het noordoosten gelegen Val di Fassa geniet vooral bekendheid vanwege de wintersport. Het Fassadal wordt uitgesleten door de rivier de Avisio, ontstaan door het smeltende ijs op de gletsjers van een van de hoofdrolspelers van de Dolomieten, de Marmolada bergketen, vanwege haar drie kilometer hoge toppen ook wel ‘de Koningin van de Dolomieten’ genoemd. Naast de Marmolada wordt Val di Fassa geflankeerd door de Sella, de Latemar, de Sassolungo en de Catinaccio (de Rosengarten). Bijzonder is dat Val di Fassa het enige dal in Trentino is waar de Ladinische taal nog wordt gesproken, er bestaat zelfs een lokale variant, het Fassano.

Fietsroutes:

Pozza – Mazzin - Monzon - Gardeccia
Een licht inspannende tocht over zowel verharde als onverharde paden. Vanaf de linkeroever van de Avisio peddel je de bergen in, richting het plaatsje Mazzin en het pittoreske Monzon.

Val di Fassa Classic
Deze zwaardere tocht volgt de originele route van de eerste mtb race van Italië. Startpunt is Moena, waarna je omhoog trapt naar de Alpe Luisa, een mooi panoramisch uitzichtpunt. De weg vervolgt door Soraga, Pozza, Vigo di Fassa en weer terug naar Moena.

Tip 2: Fietsen in Val di Fiemme

In het verlengde van Val di Fassa nog een dal waar gastvrijheid op handen en voeten wordt gedragen en waar je waanzinnige berglandschappen vindt. Val di Fiemme wordt in het westen begrensd door het Natuurpark van Monte Corno, in het noorden door de bergketen van de Latemar, in het oosten door de Pale di San Martino en in het zuiden door de wilde bergketen van de Lagorai.

Fietsroutes:

Tour de Latemar
Een mtb-rondje rondom het Latemar-massief, met sensationele uitzichten. Startpunt is de kabelbaan in Predazzo, waarna je aan de klim van de Feudopas begint. Mooi is het Carezzameer, waarin de Rozentuin van de koning wordt gereflecteerd. Via de Karerpas terug richting Moena, eindpunt Predazzo.

Parco Naturale di Paneveggio
Niet al te inspannende mtb-tocht door het wintersportgebied Bellamonte Lusia, langs berghutten en boerderijen. Vanaf Malga Bocche door het bos naar Val dei Buoi. Optioneel is een bezoek aan Forte Dossaccio.

Tip 3: Fietsen in Val di Sole

In de andere uiterste hoek van Trentino vind je het Val Vermiglio, vooral bekend onder de naam Val di Sole. Het dal volgt in oostelijke richting de stroom van de rivier de Noce en herbergt steden als Vermiglio, Peio, Dimaro en Croviana. In het noordwesten wordt het gebied begrensd door het Ortlermassief, met het beschermde natuurgebied Parco Nazionale dello Stelvio, in het zuidwesten door het Adamellomassief, met Nationaal Park Parco Naturale Adamello Brenta en in het zuiden door skioord Madonna di Campiglio. Fietsers komen in Val di Sole aan hun trekken. Naast de wereldkampioenschappen mountainbiken vind je in de streek ook veel routes voor mensen die het iets rustiger aan willen doen.

Fietsroutes:

Val Meledrio Family Trail
Voer voor avonturiers. Een aangename afdaling per mtb over onverharde paden in Nationaal Park Adamello Brenta langs watervallen en door bossen. Maar eerst met de kabelbaan naar tweeduizend meter boven zeeniveau. Goed te doen voor families met kinderen.

Malga Campo Tour
Bestempeld als een van de mooiste mtb-trails van het dal, met afwisselend stukken over onverharde bospaden en serieuze beklimmingen en afdalingen. Uitzicht op Ortles, Cevedale en de toppen van Adamello-Presanella.

Tip 4: Fietsen rond Campiglio

Vlak onder Val di Sole ligt het mondaine Madonna di Campiglio, ontstaan rondom een klooster en uitgegroeid tot een gebied dat de verblijfplaats vormde van de Oostenrijkse en Middel-Europese welgestelden. Campiglio is erin geslaagd haar charismatische en luxueuze uitstraling te conserveren en vormt momenteel een van de meest bekende plaatsen en skioorden van Trentino. Ze ligt op ongeveer 1.550 meter hoogte in de Val Rendena tussen de gletsjers van de Adamello en de Presanella aan de ene kant en de Brenta-Dolomieten aan de andere kant.

Fietsroutes:

Tour Malga Fevri
Licht inspannende mtb-tocht die begint op de Monte Spinale en over een dirt road afdaalt tot aan Madonna di Campiglio.

Tour Val Genova
Verwacht watervallen, boerderijen, berghutten langs deze mtb-route van Pinzolo naar Val Genova, volgens velen een van de mooiste valleien van Adamello-Brenta.

Tip 5: Fietsen in Valsugana

Valsugana is een gebied dat in de zomermaanden populair is bij Nederlandse kampeerders die een ontspannen vakantie aan een meer graag combineren met actieve fiets- en wandeltochten. Rondom de meren van Levico, bekend vanwege de thermale baden, en Caldonazzo, het grootste, volledig in Trentino gelegen meer, vind je een ruime keuze aan wandelroutes. Ook het fietsnetwerk van Valsugana is goed onderhouden. Noemenswaardig is het 80 kilometer lange fietspad van het Caldonazzomeer in Trentino naar Bassano del Grappa in Veneto. Noemenswaardig zijn ook de Bicigrills, wegrestaurants waar fietsers een drankje kunnen doen, wat kunnen eten, de route nader kunnen bestuderen of kleine reparaties kunnen laten uitvoeren. In de zomermaanden is er bovendien de trein+bike service die het vervoer van de fiets naar het vertrekpunt organiseert.

Fietsroutes: 

Giro delle Pozze
Een mooie mtb-tocht aan de voet van de pieken van de Panarotta, Fravort en Gronlait met ongeveer 1000 meter omhoog, 1000 meter omlaag, door naaldbossen en langs magische poeltjes.

Tour of the Val di Sella
Een mtb-tocht door de pure boslandschappen van de Sellavallei, waarbij zeker gestopt moet worden bij de sprookjesachtige kunstwerken van natuurlijke materialen van Arte Sella. Start- en eindpunt is het pittoreske Borgo Valsugana.

Tip 6: Fietsen in Val di Ledro

Het Ledrodal ligt in het zuiden van Trentino op een paar kilometer ten westen van het Gardameer en zuidwaarts van de Brenta-Dolomieten. Het dal, dat zijn naam ontleent aan het bergmeertje Lago di Ledro, herbergt plaatsjes als Pieve di Ledro, Molina di Ledro en Mezzolago en is een must voor fietsers. Het meer en de omliggende groene bergwanden vormen een van de parels van Trentino. Tevens geniet Ledro sinds 2011 vanwege de vondst van paalwoningen uit de Bronstijd de status van UNESCO Werelderfgoed. Een ander erkenning kreeg Ledro voor de UNESCO Biosfeer Reserver, vanwege de rijke biodiversiteit van het gebied. En het mag gezegd worden: het Ledrodal is een waar paradijs voor mountainbikers, niet alleen vanwege de adembenemende natuurschoon, maar ook vanwege de authentieke bergdorpjes, waar culinaire tradities met zorg bewaard worden.

Fietsroutes:

Val Concei
Fietstocht door de alpenweiden en bossen van de Conceivallei, door de plaatsjes Locca, Enguiso en Lenzumo. Notendop: wonderschone natuur, een lust voor het oog en de neus.

Monte dei Pini
Op het menu een prachtige beklimming en afdaling door de pijnboombossen, met uitzicht op de lieflijke gehuchten Tiarno di Sopra en Tiarno di Sotto.

Tip 7: Fietsen rond het Gardameer

Een deel van het Gardameer behoort tot Trentino. En vanwege de constante wind is het geliefd bij zeilers, windsurfers en kitesurfers. Maar de bergkammen, loodrechte wanden en flanken boven dit diepblauwe meer werken eveneens als een magneet op fietsers. Vanuit Riva del Garda en Torbole vertrekken uitdagende mountainbiketochten het binnenland in, of westwaarts naar het prachtige Lago di Ledro. En als je dan toch bij het Gardameer bent: het Museo Alto Garda (MAG), de kastelen en de waterkrachtcentrale van Riva del Garda zijn ook een bezoekje waard.

Fietsroutes

Passo Guil Pregasina
Met bijna 1.500 hoogtemeters heb je aan deze fietstocht een pittige kluif. Trek voor deze mtb tocht langs de westelijke oevers van het noordelijke Gardameer en door het omliggende gebergte zo’n zes uur uit.

Val del Diaol
Dit downhill parcours boven Nago is er voor adrenalinejagers en alleen aan te raden met de juiste bescherming. Voor de 6,5 kilometer lange vlucht heb je behoorlijk wat stuurkunsten nodig. 

NB: Bovenstaande selectie van fietsroutes is tot stand gekomen in samenwerking met de plaatselijke VVV en zijn bedoeld als inspiratietip.

Dolomiti Brenta Bike Tour

De Dolomiti Brenta Bike Tour is een uitdagende mtb-route in Trentino die je kunt afleggen op twee niveaus. De EXPERIENCE-route is ruim 171 kilometer lang en kent een hoogteverschil van in totaal 7.700 meter. Enkele belangrijke klimmen zijn de tracks in Val d’Algone op Monte Peller en in Val Meledrio met als hoogste punt Rifugio Graffer op 2.262 meter. De makkelijkere route (FAMILY) heeft een totale lengte van 136 kilometer met een hoogteverschil van 4.600 meter. Hoogste punt is Passo Campo C. Magno op 1.642 meter. Tijdens het parcours vind je om de tien kilometer een bordje met uitleg over de route. Via de website kun je GPS-data downloaden. Voor accommodatie en vervoer van je bagage kan eventueel worden gezorgd.

Praktische fietsinformatie voor Trentino

Bij de diverse VVV’s in Trentino kun je terecht voor waterbestendige fietsgidsen en –kaarten, waarop de diverse paden uitermate gedetailleerd worden weergegeven. Dankzij de kwalitatief goede wegen, de e-bike mogelijkheden, de bus- en treinverbindingen waar fietsen zijn toegestaan en de enorme keuze aan routes over relatief vlak terrein, is een fietstocht door Trentino voor iedereen weggelegd.

SuperBikeSharing

Onder de noemer SuperBikeSharing is het mogelijk om op één locatie een fiets te huren en deze op een andere bestemming weer in te leveren. Hierdoor kunnen bezoekers onbezorgd op de pedalen trappen, zonder de cirkel rond te hoeven maken. De 500 fietsen van hoogwaardige kwaliteit worden aangeboden op 6 punten in Trento, Rovereto, Arco, Valsugana en Val di Fiemme. De organisatoren van het netwerken dragen zorg voor een goede verspreiding zodat de fietstoerist nooit mis hoeft te grijpen.

Bicigrills als natuurlijk oplaadpunt en overige fietsvoorzieningen

In Trentino vind je zogenaamde ‘Bicigrills’, een soort tankstations voor de fietser. Er zijn er veertien in totaal. Ze zijn direct toegankelijk vanaf de fietspaden en voorzien de fietser van een natje en een droogje en informatie over bezienswaardigheden in de omgeving. Alle ‘oplaadpunten’ beschikken over sanitaire voorzieningen en bieden fietsreparatiemiddelen en -assistentie indien gewenst. Om de leukste foto’s van de route te delen of om wat informatie op te zoeken in één van de apps van Trentino beschikken veel Bicigrills nu ook over Wi-Fi.

Met het OV

Ook het openbaar vervoer in Trentino houdt rekening met fietsers. Fietsen mogen in bus en trein vervoert worden voor de vaste prijs van 2 euro per traject. Tussen Trento en Bassano rijdt tevens een bus met 50 zitplaatsen en een aanhangwagen voor 35 fietsen. Deze extra service in Valsugana bestaat naast de trein ‘Minuetto’ op dezelfde route.

Meer informatie over fietsen in Trentino is te vinden op visittrentino.info/fietsen

TIP: Bekijk ook deze gids over de mooie streek Trentino.

Op fietsvakantie naar Trentino

Wil je de prachtige natuur graag met eigen ogen zien? Bekijk de aanbiedingen naar Trentino van onze reisdochters:

Zit er geen aanbieding voor je tussen? Zoek dan een hotel in het grote aanbod van Booking.com of bekijk andere reizen naar Italië met gratis extra's van ANWB Ledenreizen.

Dit vind je misschien ook interessant:

Algemene vakantietips voor Trentino
Wandelen in Trentino