Oog in oog met Schotse Hooglanders

Wat moet je doen wanneer je deze dieren spot? De do's en dont's op een rij.

Ze zien er misschien wat koddig uit met hun lange roodbruine haren die eigenwijs voor hun ogen hangen, maar Schotse Hooglanders zijn en blijven wilde dieren. Wat doe je als je zo’n kudde grazers op je fiets- of wandeltocht tegenkomt? De do’s en dont’s. 

Van origine zijn Schotse Hooglanders vluchtdieren, maar inmiddels zijn de beesten zo ingeburgerd in het Nederlands landschap dat deze koeien zich heel weinig aantrekken van passerende wandelaars of fietsers. Meestal gaan ze dus onverstoorbaar verder met waar ze mee bezig zijn, hoewel ze zich bij grote aantallen mensen -denk aan een wandelvierdaagse- misschien wat dieper in hun leefgebied zullen terugtrekken.   

Dont’s

Een Schotse Hooglander is in de basis een rustig dier, dat eerder zal vluchten dan aanvallen. Maar ook zo’n zachtaardig dier heeft zijn tolerantiegrens. Dit kun je beter niet doen:
- De koeien van te dichtbij benaderen, bijvoorbeeld om een foto te nemen. De hele dag pottenkijkers om je heen, dat ben je wel een keer zat. En dan nog zal het dier negen van de tien keer weglopen, maar het blijft een groot beest met heel grote hoorns. Altijd opletten dus.
- Aaien. Is sowieso geen goed idee in het wild. Natuurlijk bestaan er koeien die dit toelaten, maar dit kun je van tevoren nooit goed inschatten. Beter safe than sorry.  
- Schreeuwen of hele schichtige bewegingen maken. Het dier kan schrikken en zich geïntimideerd voelen. Zijn instinct zal hem vertellen zich te verdedigen. 
- Voeren. Een appel of stuk wortel lijkt misschien onschuldig, maar het gevolg is dat het beest mensen gaat associëren met eten en een volgende keer achter mensen aan kan komen. 

Do’s

- Begroeten (en dan niet schreeuwen natuurlijk). Het klinkt misschien gek om je aanwezigheid aan te kondigen met een ‘Hallo Hooglander’ maar zo schrik je het dier niet af door plotseling voor zijn neus op te duiken. 
- Rustig benaderen. Als je rustig langs of om de beesten heen loopt, zul je merken dat ze stoïcijns verder gaan met grazen. De nieuwsgierige exemplaren komen misschien een kijkje bij je nemen. Zolang jij kalm blijft, is er niets aan de hand. 
- Extra voorzichtig zijn in het kalverenseizoen. Dan zijn de moeders waakzamer dan normaal. 
- Hond aanlijnen. Heb je een overenthousiaste viervoeter, houd ‘m dan even aan de lijn als je de Hooglanders passeert. Zo voorkom je een mogelijke confrontatie tussen de dieren. 

Wil je weten op welke routes je de Schotse Hooglanders kunt tegenkomen? Meer informatie over routes met Schotse Hooglanders