Fietsroutes met knooppunten: hoe werkt dat?

In heel Nederland kom je ze tegen: fietsknooppunten. Hoe maak je een prachtige fietstocht met die knooppunten en al die genummerde groene bordjes?

Het idee is even simpel als briljant: de mooiste fietspaden en autoluwe wegen in een regio vormen een netwerk. Waar twee of meer paden elkaar kruisen is een knooppunt met een nummer en een informatiebord/kaart. In ons land zijn er 48 regionale fietsroutenetwerken met een gezamenlijke lengte van 32.000 kilometer!

Knooppunten in twee richtingen

De verbinding tussen twee knooppunten is bewegwijzerd met bordjes met groene opdruk en voert in twee richtingen. Op de knooppunten zelf staat vaak een informatiebord met kaart van het gebied met daarop alle knooppunten. Bordjes geven aan wat de richting naar de aansluitende knooppunten is: linksaf naar nummer 29, rechtdoor naar 15, rechtsaf naar 31. 

Maak je eigen fietsroute in de fietsknooppuntenplanner

Op een kaart waarop deze knooppunten staan (dit kan een papieren kaart zijn of digitaal in de vorm van de fietsknooppuntenplanner), stel je een fietsroute samen. Waarheen, hoe lang, dat bepaal je zelf. De routebeschrijving van een fietstocht is niet meer dan een briefje op je fietsstuur. De code 43-38-69-29-33-34-30-88-04-03-10-16-43 is alles wat je nodig hebt voor dertig kilometer fietsplezier rond Ootmarsum, om een voorbeeld te noemen.

Onderweg kun je gemakkelijk de route wijzigen. Zoals gezegd, op elk knooppuntenkruispunt staan die alternatieven aangereikt. Is het een prachtige dag en lokt het mooie landschap? Eén blik op de kaart en je knoopt zo een paar prachtige kilometers aan jouw fietsrondje. 

Naar de fietsknooppuntenplanner

Handige app: de Fietsen app

Beheer fietsknooppunten

ANWB verkoopt knooppuntenkaarten voor heel Nederland, maar is geen eigenaar van het knooppuntennetwerk. Het onderhoud van de knooppuntenbordjes wordt dan ook niet door de ANWB gedaan, maar door de regio’s zelf. Staat een knooppuntbord op de verkeerde plek, ontbreekt er een bord of is het ernstig beschadigd? Meldt het bij bordjeweg.nl. De melding wordt dan doorgestuurd aan de juiste regio. Zo zorgen we samen dat alle knooppunten up-to-date zijn! De informatie op de ANWB-fietsknooppuntenplanner komt vanuit OpenStreetMap, een open systeem waar gebruikers zelf wijzigingen of correcties kunnen aanbrengen. 

Bedenker knooppunten

De bedenker van knooppunten is de Belgische mijnbouwingenieur Hugo Bollen. Het systeem veroverde razendsnel Belgisch-Limburg en kreeg spoedig navolging in andere delen van België en over de grens. In Nederland waren Limburg en Noord-Brabant de eerste provincies met een knooppuntennetwerk. Inmiddels is bijna heel Nederland van fietsnetwerken voorzien. 
Regionale netwerken sluiten aan op die van de buren. Wie bijvoorbeeld van Het Gooi oversteekt naar Flevoland, hopt soepeltjes van het ene netwerk naar het andere. Ook delen van Duitsland en natuurlijk België hebben aansluitende netwerken die grenzeloze fietstochten mogelijk maken.

Maak een route!

Bekijk het filmpje voor meer informatie

Bekijk de video over het gemak van fietsknooppunten. Deze video is afkomstig van www.nederlandfietsland.nl