Hoe plan ik een fietsknooppuntenroute

De fietsroutenetwerken aan de hand van fietsknooppunten geven fietsers juist alle vrijheid om zelf de afstand en de route van de tocht te bepalen.

Het idee is even simpel als briljant. De mooiste fietspaden en autoluwe wegen in een regio worden in kaart gebracht en vormen samen een netwerk. Waar twee of meer paden van dit netwerk elkaar kruisen, is een fietsknooppunt, en elk knooppunt heeft een eigen nummer.

Bij ieder knooppunt staat een kaart van het gebied waarop alle knooppunten te zien zijn. De kaart vermeldt bovendien de onderlinge afstanden tussen de knooppunten. Bordjes geven aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is. Linksaf naar nummer 29, rechtdoor naar 15, rechtsaf naar 31.

De routebeschrijving van een fietstocht hoeft voortaan niet langer te zijn dan een briefje dat je op jouw fietsstuur plakt, of stopt in een handige bikepointer. Zo is de code 38-34-35-30-29-33-37-41-42-69-38 goed voor vijftien kilometer fietsplezier rond Ootmarsum, om maar een voorbeeld te noemen.

Knooppuntenplanner

Met de ANWB Fietsknooppuntenplanner plan je heel makkelijk je eigen route. Je kan je eigen lengte bepalen, en als je een route hebt gemaakt kan je deze uitprinten. De route wordt op een kaart geplot, maar ook als bikepointerkaartje zodat je dit handig in je bikepointer kan doen.

Knooppunt verkeerd?

De informatie op onze kaart komt vanuit OpenStreetMap. Als er een knooppunt niet goed staat, kan je dat hier ook aanpassen. Zo zorgen we samen dat alle knooppunten up to date zijn! Als er een bordje weg is, kan dit via bordjeweg.nl worden aangegeven.

Klik hier voor uitleg toevoegen/veranderen knooppunt

Veel meer met de ANWB Fietsknooppuntenplanner

Om onze bezoekers nog tijdens dit fietsseizoen een planner te bieden, zijn we nu live gegaan met een beknopte versie. De komende maanden zijn we achter de schermen hard aan het werk om de planner uit te breiden met een bewaar-, deel- en review-functie.

Natuurlijk willen we deze planner graag samen met jou optimaliseren! Heb jij nog tips of ondervind je problemen? Dan horen wij dit graag en kan je het aan ons laten weten via een mailtje.

Plan je eigen fietsroute