Fietsrondje Amsterdam

Zo zie je de hoofdstad eens van een andere kant!

Fietsen door Amsterdam, maar dan nét even buiten de gebaande, vaak overvolle fietspaden. Dat kan! De nieuwe ANWB-fietsroute Rondje Amsterdam brengt je met een grote boog om de toeristenmassa's naar oude stadsdelen en topmusea.

Startpunt van de route is Amsterdam Centraal. Over toeristenmassa’s gesproken, máár: je kunt hier dan wel weer handig een fiets huren. Om vervolgens via de Ruijterkade, het Marineterrein en het Scheepvaartmuseum naar Artis te trappen. Dwars door de mooie plantagebuurt gaat het richting binnenstad (langs het Foam), over het veelbesproken (en toch wel een beetje drukke) fietspad ónder het Rijksmuseum door naar het Museumplein. Via het Vondelpark en de Hallen (fijne lunchplek!) buig je vervolgens af richting Jordaan. Nadat je de Westerkerk, het Anne Frankhuis en het Bickerseiland bent gepasseerd, vaar je met de pont over het IJ naar de nieuwe stadswijk NDSM In Noord. Tot slot fiets je langs het Eye Filmmuseum weer naar de pont die je terugbrengt naar Amsterdam CS. In 20 kilometer langs de leukste plekken van onze hoofdstad!

Is deze fietsroute wat voor jou? Bekijk 'm hier

Hotspots Amsterdam: 5 x afstappen

1. NEMO

Deze eyecatcher van Amsterdam, ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano, kennen we als het NEMO Science Center – een interactief wetenschapsmuseum voor kinderen. Minder bekend is dat je vanaf het dak (het piazza) een fantastisch uitzicht hebt over de stad! In de glazen serre van het restaurant serveren ze lekkere koffie en broodjes.

2. Marineterrein

In het 17e-eeuwse Zeemagazijn van de Admiraliteit is nu het Scheepvaartmuseum gevestigd met een bijzondere collectie die vertelt over het roemrijke maritieme verleden van Nederland. Sinds een paar jaar is ook het Marineterrein toegankelijk: een oase van rust in de drukke stad met start-ups en leuke horeca, zoals in de voormalige officiersmess van de Marine.

3.  Joods Cultureel Kwartier

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden in deze buurt veel Joden. Hier vind je ook belangrijke synagoges en tegenwoordig is dit de plek waar de vernietiging van de Joden wordt herdacht. Zo zijn hier het Verzetsmuseum, het Holocaustmuseum en de Hollandse Schouwburg gevestigd. In het Wertheimpark staat het Auschwitz-monument en iets verderop de imposante Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum.

4.  Amstelveld

Ooit waren er plannen om hier een grote kerk te bouwen, maar heel ver is men niet gekomen. Wat overblijft, is een romantisch, met oude vleugelnootbomen omzoomd plein waar op maandagen bloemenmarkt is. De ‘tijdelijke’ houten kerk staat er na 350 nog steeds en is in gebruik voor concerten en bijeenkomsten. In de kelder zit een fijn café.

5. De Hallen

Hoe je van een voormalige tramremise een culturele ontmoetingsplaats maakt. Je vindt er een bibliotheek, bioscoop, studio’s en galeries. En natuurlijk de legendarische FoodHallen (Hal 3) met eetkraampjes, winebars en koffiecorners. Oh ja, vergeet niet over de Ten Katemarkt te lopen: een onvervalst gezellige Amsterdamse markt.

Naar de fietsroute