Twee nieuwe routes De Stijl

Fietsen langs de sporen van Rietveld en Mondriaan

Ken je de Rietveldstoel? Dat strakke iconische ontwerp in rood, blauw en zwart? De ontwerper Gerrit Rietveld maakte deel uit van De Stijl, de kunststroming die in 2017 honderd jaar bestaat en daarom centraal staat in het themajaar 'Mondriaan to Dutch Design'. Speciaal voor dit themajaar ontwikkelde de ANWB twee nieuwe fietsroutes.

Gerrit Rietveld, een geboren Utrechter,  zorgde met tijdgenoten als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck voor een radicale omslag in de kunst. Ze introduceerden rechte lijnen, geometrische vormen en primaire kleuren in hun ontwerpen. Zoals je goed kunt zien in de Rietveldstoel en het Rietveld Schröderhuis. Rietveld begon als meubelmaker bij zijn vader en ontwikkelde als nel een eigen stijl: sobere strakke meubels die een eenheid vormden met de rest van het interieur. Later werkte hij ook als architect. 
Piet Mondriaan schilderde eerst portretten, landschappen en gebouwen. Pas daarna werd zijn werk abstracter en ging hij zich – onder invloed van De Stijl, toeleggen op composities van zwarte lijnen met vlakken in primaire kleuren.
 

Fietsroute 1: Door de stad Utrecht

De fietsroute ‘De Stijl in Utrecht: Rietvelds architectuur’  voert dwars door Utrecht, de broedplaats van De Stijl, langs de belangrijkste plekken uit Rietvelds leven en werk. Stap op de fiets en maak kennis met de erfenis van deze beroemde meubelmaker en architect! Download de route hier.

Fietsroute 2: Van Utrecht naar Amersfoort en terug

De fietsroute ‘De Stijl tussen Utrecht en Amersfoort: op zoek naar Rietveld en Mondriaan’ voert langs de sporen die De Stijl in de regio heeft achtergelaten: van het museum rond de schilder Piet Mondriaan tot de talrijke creaties van de meubelmaker en architect Gerrit Rietveld.
Download de route hier.

Meer informatie over exposities en evenementen in 'Mondriaan to Dutch Design'? Kijk dan hier.


Beeld: Nasera Elfring

Misschien vind je dit ook leuk