10 meerdaagse fietsroutes in Nederland

De wind door je haren en genieten van het mooie uitzicht, niets voelt zo heerlijk als eropuit gaan met de fiets. In Nederland zijn verschillende routes waarop je meerdere dagen kunt fietsen. Laat je inspireren door deze tien mooie meerdaagse fietsroutes.

1. Zuiderzeeroute

Noord-Holland - Friesland - Overijssel - Gelderland - Utrecht 

De circa 400 km lange Zuiderzeeroute is een combinatie van drie bewegwijzerde Landelijke Fietsroutes: de LF21 (Amsterdam-Afsluitdijk), de LF22 (Afsluitdijk-Kampen) en de LF23 (Kampen Amsterdam). Naast door genoemde steden fiets je ook door oude VOC-steden (o.m. Hoorn en Enkhuizen), historische vissersplaatsjes (o.m. Volendam) en Hanzesteden (o.m. Elburg), Nationaal-Park Weerribben-Wieden, Vestingstad Naarden en nog veel meer.

Start en finish: het is een rondrit, starten en finishen kan dus overal op de route. Ook kun je ‘m inkorten: bijvoorbeeld door te kiezen voor het veer tussen Enkhuizen en Stavoren. Sterker nog, omdat er de komende jaren aan de Afsluitdijk gewerkt wordt, is fietsverkeer daar slechts beperkt mogelijk. 
Overnachten: Slapen onderweg kan op campings of in hotels en B&B’s.     
Fietsgids: De fietsgids Zuiderzeeroute bevat zowel 30 kaartjes als info over natuur, cultuur & geschiedenis als logeer- & lunchadresjes.

Boek een fietsvakantie rond de Zuiderzee

Rond de voormalige zee organiseert ANWB Ledenreizen de 8-daagse fietsvakantie Zuiderzee.

2. Elfstedenroute

Friesland

De Elfstedenroute verbindt het stedenschoon van Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden.

Start en finish: je kunt zelf kiezen waar je de route wilt starten.
Korte Elfstedenroute: Er is een circa 255 km lange variant, bewegwijzerd met zeskantige bordjes, die de meer doorgaande wegen volgt en daarom vooral geschikt is voor sportieve fietsers.
Lange Elfstedenroute: De lange variant is circa 325 km en voert veelal over kleine wegen en jaagpaden, door dorpen en langs trekvaarten, en is daarom vooral geschikt voor wie een meerdaagse fietstocht wenst te maken zonder haast. Deze laatste route is gebaseerd op het fietsknooppunten-netwerk (en dus ook bewegwijzerd). En oh ja, behalve door de elf steden fiets je ook langs fijne terrasjes, bijzondere musea en zowel de Friese meren als het IJsselmeer.
Fietsgids: in de fietsgids Elfsteden op de fiets worden beide routes beschreven. Ook worden koffie- en  lunchadresjes vermeld, naast plekken voor de nacht.

Boek een fietsreis over de Elfstedenroute

7-daagse fietsreis over de Elfstedenroute

3. Noordzeeroute

Zeeland - Zuid-Holland - Noord-Holland

De complete Noorzeeroute (LF1), dus inclusief het Belgische en Franse deel, begint (of eindigt) in Boulogne sur Mer in Noord-Frankrijk, en wordt beschreven in de gids LF1 Noordzeeroute, Den Helder-Boulogne-sur-Mer. Door (en langs) parels als Vlissingen, de Deltawerken, Het Zeepe, Goedereede, De Kwade Hoek, de Maasvlakte, Scheveningen, Katwijk aan Zee, Hollands Duin, Kennemerland, Bergen aan Zee, Sint Maartenszee en Groote Keeten.

Reken daarnaast op de Noordzee, mammoettankers, duinviooltjes en krakende strandhuizen, goed voor een vers visje uit zee, of een garnalenloempia. Bij Sluis in Zeeuws-Vlaanderen komt de LF1 ons land in, om vervolgens via vele dammen, dijken en duinen in Den Helder te eindigen. Je kunt eventueel over de Waddenroute (LF10) verder fietsen.

Start en finish: je kunt zelf kiezen waar je de route start.

4. Limesroute

Zuid-Holland - Utrecht - Gelderland

De noordgrens van het machtige Romeinse rijk, oftewel de Limes, liep ook door ons land, en wel van Berg en Dal, vlakbij Duitsland tot aan Katwijk aan Zee. De Limesroute is een fietsroute langs deze grens. Tweezijdig bewegwijzerd, 200 km lang en voerend langs 40 bijzondere locaties. Zoals Fort Matilo in Leiden, Castellum Hoge Woerd in Utrecht, de metershoge letters tegenover Wijk bij Duurstede die de tekst TOT HIER vormen en natuurlijk Oppidum Batavorum (het huidige Nijmegen).

Een bezienswaardigheid hier is museum Valkhof waar je o.m. een verzilverde helm en een bronzen portretkop kunt bewonderen. Wie de Limesroute fietst, ziet veel meer dan enkel herinneringen aan de Romeinen. Ook de Noordzee, Oude Rijn, Kromme Rijn en Waal komen voorbij, stromend tussen fruitbomen, wijngaarden en wuivende zonnebloemen.

Bewegwijzering/fietsgids: ANWB fietsgids Romeinse Limesroute verdeelt de route in 6 deeletappes (van 30/40km) en is rijk aan achtergrond-info, wetenswaardigheden en tal van tips over horecagelegenheden onderweg.

5. Fietserspad

Groningen - Drenthe - Overijssel - Gelderland - Noord-Brabant - Limburg

Nederlands langste en bekendste wandelroute? Inderdaad, het Pieterpad, van Pieterburen in Noord-Groningen tot aan de Pieterberg in Zuid-Limburg. Fietsers kunnen die route niet fietsen, maar er is een alternatief: het Fietserspad. Je fietst over mooie (fiets)paden en autoluwe wegen, dicht langs het Pieterpad. Vanaf de Waddenzee door Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant tot diep in Limburg. Via onder meer pruttelende pontjes, zwijgende kastelen, beschermde dorpsgezichten, Nationale Parken en stukjes van Duitsland of België.

Bewegwijzering/fietsgids: deze route is niet bewegwijzerd maar een beschrijving vind je in Fietsgids Fietserspad 1 (5 etappes/Groningen – Gelderland/312 km) en Fietsgids Fietserspad 2 (4 etappes/Gelderland- Limburg/277 km).  Wat ook kan: stippel je route uit via knooppunten, zoveel mogelijk in het spoor van het Fietserpad. Een handige planner hierbij is de ANWB Fietsknooppuntenplanner.

Boek een fietsreis op de Fietserspad

Fietsvakantie het Fietserspad etappe 1: van Zuid-Limburg naar Achterhoek 
Fietsvakantie het Fietserspad etappe 2: van Achterhoek naar Waddenzee

6. Stedenroute

Noord-Holland - Zuid-Holland - Noord-Brabant (Antwerpen - Vlaams-Brabant - Brussel)

De Stedenroute (340 km) start in Amsterdam en eindigt in Brussel, waarbij je onderweg langs diverse leuke steden komt als Rotterdam, Dordrecht, Antwerpen, Mechelen of Leuven. Deze steden zijn elk goed per fiets te verkennen, maar hier kleeft ook een nadeel aan: ze zijn stuk voor stuk zo interessant én sfeervol dat je overal maar wat graag een dagje extra zou willen blijven. Voor de havens, de Grote Markt van Antwerpen, de Sint-Romboutstoren in Mechelen of het Leuvense stadhuis (met 236 beelden). En ook voor fijne cafés, zoals De Ooievaar, De Tijd, Den Engel, De Hanekeef en De Fiere Margriet.

Overigens, naast de mooie steden is ook het landschap verre van lelijk: je fietst over fietspaden en autoluwe wegen en door groene polders, paarse heide en langs o.m. Amstel, Rotte en Schelde.  

Bewegwijzering/fietsgids: de Stedenroute is tweezijdig bewegwijzerd, maar voor het overzicht tippen wij - voor het Nederlandse deel - de Basiskaart netwerk LF-routes en - voor het Vlaamse deel - de Falk Fietsatlas België-Vlaanderen.

7. Maasroute

Limburg - Noord-Brabant - Gelderland - Zuid-Holland

Van het plateau van Langres (in Frankrijk) stroomt de Maas tot aan Hoek van Holland. En ja, ook daar loopt een fietsroute langs, de Maasroute: 1152 km, keurig bewegwijzerd, door 3 landen (Frankrijk, België & Nederland), via 30 etappes, waarbij je tientallen steden, stadjes en dorpen ontdekt. Voor nu beperken we ons tot het Nederlandse deel, de LF Maasroute.

Stap met je fiets in de trein naar Maastricht, fiets daar nog enkele kilometers zuidwaarts, en dan sta je in Eijsden, waar de rivier ons land instroomt. Eerst nog als grensrivier, dan door Maastricht, het Maasplassengebied, Nationaal Park de Maasduinen en het Maasheggenlandschap. Kortom: fraai landschap met vergezichten, sluizen, dijken, pontjes en stadjes en steden als Grave, Megen, 's-Hertogenbosch, Dordrecht en Rotterdam. Uiteindelijk eindig je bij Hoek van Holland, de Maasvlakte en de Noordzee. Overigens: de route volgt van Maastricht tot aan Mook de LF3-bordjes (Maasroute) en buigt hier dan westwaarts, de LF12-bordjes volgend (van de Maas- & Vestingroute).

8. Oeverlandroute

Noord-Holland - Utrecht - Zuid-Holland - Gelderland - Noord-Brabant - Limburg

De naam verklapt het al: de Oeverlandroute (385 km lang en tweezijdig bewegwijzerd) voert vooral over land langs water. Beginpunt (of eindpunt) is Schoorl, bij de Noordzee, waarna je via het Uitgeestermeer, de Zaan, het IJ, de Amstel, de Vecht, het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal bij Rijn, Waal en Maas uitkomt. En nadat die zijn overgestoken volg je de oevers de Dommel, het Eindhovens Kanaal, de Maas en het Albertkanaal, om zo uit te komen bij het eindpunt Kanne (nabij Maastricht).

Behalve van de waterwegen geniet je onderweg van het uitzicht vanaf de dijken en fiets je langs vestingstadjes (zoals Heusden) en vele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, inclusief historische forten en gemalen. Verder doorkruis je o.m. Alkmaar, Amsterdam, Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven, en tussen al dit moois kauwen koeien, kwaken kikkers, fluiten futen en fladderen dagpauwogen. De complete Oeverlandroute (LF7) staat (naast andere meerdaagse routes) op de Basiskaart netwerk LF-routes.

9. Rondje Twente

Overijssel

Door delen van drie landelijke fietsroutes (LF14, LF15 & LF8) aan elkaar vast te knopen, is het Rondje Twente ontstaan, goed voor 200 km fietsplezier in Salland en Twente. En dat betekent: fietsen door een coulisselandschap met glooiende akkers en bloemrijke weilanden, met bosjes en houtwallen, riviertjes en beken (zoals Vecht, Regge en Dinkel), en eeuwenoude kastelen en boerderijen.

Ook kom je langs stadjes als Ootmarsum, Denekamp en Delden. Ze rijk aan winkels met originele streekproducten (zoals Twentse asperges, rosé en forel), antieke watermolens (zoals die van Den Haller, waarschijnlijk de oudste van ons land) en fijne cafés (zoals De Musketier in Denekamp en De Veghte op de Markt in Ommen). En Tukkers die druk doende zijn met midwinterhoornblazen dan wel klootschieten, paasvuren en witte wieven. Het Rondje Twente staat (naast andere meerdaagse fietsroutes) op de Basiskaart netwerk LF-routes.

10. NAP-route (LF9)

Groningen - Drenthe - Friesland - Overijssel - Gelderland - Flevoland - Utrecht - Zuid-Holland - Noord-Brabant

Wat als de zeespiegel blijft stijgen en onze duinen en dijken bezwijken voor het wassende water? Langs de kustlijn die dan zou ontstaan, loopt de NAP-route (LF9). In totaal 455 kilometer lang en kronkelend door negen provincies, van het Groningse Nieuweschans (vlakbij Duitsland) naar het Brabantse Breda, dat in het hiervoor geschetste geval dus een badplaats aan zee zou worden, net als Amersfoort en Utrecht.

Hier en daar wijkt de route af van het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Altijd met een goede reden, want zo kom je ook waar ooit de zee tekeer ging, zoals in Flevoland, of zoek je het juist hogerop, zoals bij de Utrechtse Heuvelrug. Reken verder op bos, heide en zandverstuivingen, naast het weidse Rivierenland met vestingstadjes als Gorinchem en Woudrichem. Fiets daarnaast door Noordbroek, Kallenkote, Kievitsnest, Zwolle, Elburg, Spakenburg, Arkel en De Leemputten.

Bewegwijzering/fietsgids: de NAP-route LF9 staat (naast andere meerdaagse fietsroutes) op de Basiskaart netwerk LF-routes.

Misschien vind je dit ook interessant:

Fietsen langs oer-Hollandse dorpen
Alles wat je moet weten over zadelpijn
E-bikeroutes

Speciaal voor jou geselecteerd