Fietsroutes in Grenspark Maas-Swalm-Nette

ANWB samen met Limburg Marketing

Grenspark Maas-Swalm-Nette kent vele gezichten: bossen en heidevelden worden hier afgewisseld door beken en meren. Het Grenspark ligt zowel in de Nederlandse provincie Limburg als in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en kent een verrassend rijke cultuurgeschiedenis. Ontdek dit park met de app 'Langs Sporen - biografie van een landschap'.

Zo'n 350 cultuurhistorische plekken (zoals verlaten kloosters, kasteelruïnes en oude groeves) in het Duits-Nederlands grensgebied zijn digitaal te ontdekken. Kies een wandelroute of fietsroute uit. Eenmaal ter plekke kun je video's, foto's en audiofragmenten bekijken of beluisteren. De routes voeren je door eeuwenoude stadscentra en gehuchten en langs historische gebouwen in bijzondere landschappen.

Digitale ontdekkingsreis in de natuur

Hoe werkt het? Door middel van GPRS wordt via de app je positie bepaald. Afhankelijk van je gekozen thema en de gewenste afstand ontvang je de bijbehorende informatie. Ieder thema vormt de basis van een verhaallijn. Dit verhaal neemt je mee op een (digitale) ontdekkingsreis.

Zes fietsroutes

Deze fietsroutes hebben elk een ander thema.

Thema-route Boer & Dorp: Leudal, 37,5 km

Deze route verbindt de Maas met het cultuurlandschap van de gemeente Leudal. Onderweg ontdek je onder meer pittoreske dorpjes, watermolens en een prachtig natuurlandschap.

Thema-route Burger & Vrijheid: Venlo, 53 km

Deze grensoverschrijdende route leidt onder meer langs de Maas, door Nationaal Park De Maasduinen en in Duitsland door het zuiden van Kreis Kleve.

Thema-route Landschap & Natuur: Echt - Susteren, 41 km

Tijdens deze fietstocht ontdek je zowel prachtige natuurgebieden als kloosters en kastelen, plus het verhaal van het verdwenen kasteel.

Thema-route Grens & Macht: Swalmen - Brüggen, 38 km

Deze grensoverschrijdende fietsroute loopt zowel langs de Maas als door het Brachter Wald. Een verlaten munitiedepot van het Britse leger ligt verscholen in dit bijzondere Duitse natuurgebied.

Thema-route Verhalen & Geloof: Roermond - Roerdalen, 17 km

Fietstocht door stad en platteland. Volg de uit de Eifel afkomstige Roer stroomopwaarts en ontdek zo onder meer de Basiliek van St. Odiliënberg.

Thema-route Stoom & Stroom: Maasgouw, 22 km

Waterrijke fietstocht langs de Maas en de ​​Maasplassen, waarbij je onderweg het cultuurlandschap op de westoever van de rivier leert kennen.

Langs Sporen-app

Meer informatie over deze of andere routes in Grenspark Maas-Swalm-Nette vind je in de gratis app Langs Sporen. Deze app is te downloaden voor Android en iOS.

Download de app Langs Sporen

Speciaal voor jou geselecteerd