Spring op de fiets en ontdek de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen

ANWB samen met Visit Arnhem Nijmegen

Nergens anders lopen stad en natuur zo vloeiend in elkaar over als in de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen. In een mum van tijd fiets je langs het water vanuit het historische centrum van Nijmegen de natuur in. En ook vanuit hartje Arnhem fiets je in no-time naar één van de vele stadsparken of naar het oudste Nationaal Park van Nederland.

Dé fietsprovincie van Nederland

Met meer dan 5000 kilometer fietspad in Gelderland zal het je niet verbazen dat er zowel in de regio Arnhem als in het Rijk van Nijmegen tal van mooie fietsroutes te vinden zijn. Hieronder vind je slechts een kleine greep uit het veelzijdige aanbod. 

Route Het Land van Maas en Waal, 53 km

'We praten en we zingen en we lachen allemaal, want daar achter de hoge bergen ligt het land... van Maas en Waal!' In het bekende lied van Boudewijn de Groot wordt het wonderschone Land van Maas en Waal bezongen. Dit land, in het zuidwesten van Gelderland, is eigenlijk niet meer dan een strook grond tussen twee brede waterstromen. Samen met buitenpolders, eendenkooien, uiterwaarden en boomrijke eilandjes maken de rivieren Maas en Waal dit stukje Nederland tot een stukje oer-Holland. Je deelt hier de polders en uiterwaarden met ganzen, futen en steltlopers. Deze route brengt je onder meer langs de indrukkende ruïne van Batenburg en kasteel Hernen. Kortom: er is genoeg te zien en te doen in het Land van Maas en Waal.
Bekijk hier de route

Fietsen door stad en land in de regio Arnhem, 45 km

Ervaar hoe mooi fietsen in de regio Arnhem is in deze video:


Route Door stad en land

De geschiedenis van kasteel Doorwerth gaat terug tot de 12e eeuw, wat dit tot een van de oudste kastelen van Nederland maakt. Het statige slot is het startpunt van deze route die stad en natuur samenbrengt. Zo fiets je verderop langs de prachtige heide bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de uitgestrekte bossen bij landgoed Warnsborn. Een paar kilometer verder wacht Arnhem op je. Hier kom je langs het bekende Park Sonsbeek met de Witte Villa, waarna je door het levendige centrum je weg vervolgt naar de iconische John Frost brug. Steek deze ‘A Bridge Too Far’ over en duik het groen van Uiterwaardpark Meijnerswijk in. Hou je ogen hier goed open want wie weet spot je wel een Galloway rund. Het pontje, de Drielse Veer, brengt je veilig naar de overkant van rivier de Nederrijn waar je weer voet (en fiets) aan wal zet.
Bekijk hier de route door stad en land

Aanrader

Aanrader voor een lunch of diner tijdens deze route: Roadhouse Arnhem, een gloednieuw steakhouse dat Amerika ademt. Neem plaats en waan je overzee.

Route Rondje Liemers, 49 km

Gouden tip voor wie eens ver van alle drukte lekker wil fietsen: strijk neer in de Liemers, het gebied tussen Arnhem en de Duitse grens. Deze fietsroute leidt je door dit stukje onbekend Nederland. Fiets door fraaie natuur, met afwisselend rivier- en weidelandschap. Maar wie door de Liemers trekt, wordt ook door cultuur verrast. Wat te denken van Zevenaar, de grootste stad in de Liemers, met historische gebouwen, zoals het oude Juvenaat, en met een gezellig centrum met leuke winkels. Even verderop in de route kom je langs de uiterwaarde bij het dorpje Loo en daar is ook havezate Huis Loowaard gelegen, een prachtige kasteelboerderij, geheel gerestaureerd. Fiets hierna door Westervoort en Duiven richting Recreatiegebied Rhederlaag. Met ruim 350 hectare aan wateroppervlakte is dit het grootste watersportparadijs van Oost-Nederland. Tijdens een warme dag de ideale locatie voor een verfrissende duik. Net buiten de route ligt de Hanzestad Doesburg met haar monumentale binnenstad. Bezoek hier het oudste restaurant van Nederland, Grand-café De Waag, het Lalique Museum en het unieke Mosterd Museum. 
Bekijk de fietsroute

E-bike route: Door het Rijk van Nijmegen, 62 km

Dat je met deze e-bike route je ogen uitkijkt, is een zekerheid. Het landschap waar je doorheen fietst is zo divers dat het blijft verrassen. Zo kom je al snel bij de Mookerplas waar het vooral op warme dagen heerlijk toeven is. Na langs het water gefietst te hebben, duik je het prachtige groen van Heumensoord in. Via Nijmegen-oost ga je richting de dijken en uiterwaarden van de Ooijpolder en de Millingerwaard. Grote kans dat je hier grauwe ganzen spot, naast rode geuzen, konikpaarden en nog veel meer dieren. Na de vlakke wegen, waarop je flink wat vaart hebt kunnen maken, is het nu tijd om écht profijt van je e-bike te hebben. De bosrijke heuvels, met onder meer de bekende Zevenheuvelenweg, zijn voor vele fietsers een uitdaging, maar voor jou een makkie! Met deze route maak je dus goed gebruik van de voordelen van je elektrische fiets. Dus stap op en geniet.
Bekijk hier de e-bike route

Er is nog zoveel meer te doen

Met zoveel kilometers aan mogelijkheden, valt er nog veel meer te ontdekken in de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen. Zo zijn er nog tal van fietsroutes in het gebied, interessante musea & attracties en de leukste overnachtingsadresjes. Meer dan genoeg inspiratie voor een heerlijk weekendje weg.

Bekijk het aanbod in de regio Arnhem

Bekijk het aanbod in het Rijk van Nijmegen