Fiets langs Engelandvaarders-locaties

ANWB heeft twee fietsroutes ontwikkeld rondom het thema Engelandvaarders. Zo werden de honderden mannen en vrouwen genoemd die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland probeerden te ontsnappen om de strijd tegen nazi-Duitsland vanuit Engeland voort te zetten.

Engelandvaarders

De ANWB-fietsroute ‘Engelandvaarders’ vertelt het verhaal van deze verzetstrijders die in nauwelijks zeewaardige bootjes, soms zelfs in kano’s, vertrokken vanaf het Noordzeestrand. Velen verdronken op zee of werden gearresteerd of doodgeschoten. De meesten kwamen uit de steden en dorpen in de kuststreek en deze 46 kilometerlange fietsroute rijgt die plaatsen aaneen. De route begint in Leiden en voert via Oegstgeest en Rijnsburg naar het Katwijkse strand, waar veel pogingen tot Engelandvaart werden ondernomen. Via de duinen fiets je verder naar het strand van Noordwijk, waar Leidse studenten in 1940 de eerste Engelandvaart maakten. Duitse soldaten zagen het gebeuren, maar waren te laat om in te grijpen. Via Noordwijkerhout, Sassenheim en Warmond voert de route terug naar Leiden.

Naar de route

Soldaat van Oranje

De ANWB-fietsroute ‘In het spoor van een Engelandvaarder’ stelt het verhaal centraal van de bekendste Engelandvaarder: Erik Hazelhoff Roelfzema (1917 - 2007), ‘Soldaat van Oranje’. De route (55 km) begint in Den Haag en voert via de Scheveningse gevangenis, de Waalsdorpervlakte en de bunkers in de duinen naar Wassenaar en via Voorschoten weer terug. De 55 kilometerlange route is gemakkelijk in te korten tot een korter rondje.

Naar de route