8 mooie fietsroutes in Europa

Wie fietst, die ziet, ruikt, proeft en voelt meer dan wie per auto reist. De optelsom van frisse lucht, beweging en een grote mate vrijheid zorgen, zo is bewezen, voor een prettig gevoel. Daarom hier een overzicht van 8 meerdaagse toproutes in Europa, 8 fietsroutes waarvoor je echt geen Tom Dumoulin hoeft te heten. Bijna iedereen kan het.

1. België: fietsroute Vlaanderen

De Vlaanderen Fietsroute is de bekendste LF (landelijke fietsroute) van België. Een lus van 820 km door polder, bos en heide, en door historische dorpen, stadjes en steden als Damme, Brugge, Gent, Ieper en Leuven. Reken op veel kunst, werelderfgoed, terrasrijke pleinen, smakelijk bier (blond & bruin) en verrukkelijke garnalenkroketjes.

Start en finish: Naar keuze (want het is een lus). Omdat de Vlaanderen Fietsroute door vier dwarsroutes (de LF2, LF30, LF35 en LF38) wordt doorsneden, kun je desgewenst gemakkelijk een kleinere ronde fietsen. Ook sluit de route aan op LF's in onder meer Wallonië (RAVeL) en Nederland.
Heen en weer: Vertrek per fiets van huis, of reis per auto of trein met je fiets naar (bijvoorbeeld) Vlissingen, Bergen op Zoom, Eindhoven of Maastricht.
Bewegwijzering/fietsgids: Het traject is volledig bewegwijzerd (in 2 richtingen) en te koop is de fietsgids Vlaanderen Fietsroute, waarmee je heel gemakkelijk een meerdaagse fietsvakantie kunt plannen. 

Zwaarte: Fietsen in Vlaanderen is net zo zwaar als in Nederland, al zitten er wel enkele klimmetjes (zoals de 141 meter hoge Kluisberg) in het traject. De lengte van elke dag-etappe kun je zelf bepalen, tenzij je vooraf je slaapadresjes boekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Versnellingen zijn wel gewenst, vanwege de eerdergenoemde heuvels. Een accu opladen kan en mag in vrijwel elk café.
Overnachten: Dat kan in hotels, B&B's, gastenkamers en op campings (met trekkershutten). Je vindt ze in de fietsgids.
Beste tijd: Het weer in Vlaanderen is vrijwel gelijk aan dat in ons land. De mooiste tijd is daarom eind mei, begin juni.

Boek een fietsvakantie in Vlaanderen

Fietsvakantie SNP in België
Fietsvakantie Pharos in België

2. Duitsland: fietsroute Elberadweg

De Elberadweg, verkozen tot Duitslands mooiste fietsroute, is een cultuurhistorische route (circa. 960 km) over fietspaden en autoluwe wegen langs de rivier de Elbe en een stukje van de Moldau. Reken op veel stedenschoon (in onder andere Praag, Dresden en Hamburg), natuurschoon (in onder meer het Elbezandsteengebergte), veerponten en, indien gewenst, bier, wijn en bratwurst.

Start en finish: Van Praag (aan de Moldau) tot Cuxhaven (aan de Noordzee bij de monding van de Elbe). Of andersom.
Heen en weer: De fiets kan mee met de trein naar Praag (reistijd ca. 10 uur vanaf Utrecht) en vanaf Cuxhaven (ca. 7 uur naar Utrecht). Wie alleen de 230 km van Praag naar Dresden wil fietsen, rijdt per auto naar Dresden en spoort dan vanaf hier naar Praag.
Bewegwijzering/fietsgids: De route is bewegwijzerd en er bestaan twee prima (Duitstalige) fietsgidsen: BikeLine Elbe Radweg 1: Praag-Magdeburg (500 km) en BikeLine Elbe Radweg 2: Magdeburg-Cuxhaven (460 km). Ook is er de site fietsen-elbe.nl.
Zwaarte: Fietsen over de Elberadweg is net zo zwaar als fietsen in Nederland. De lengte van elke dag-etappe kun je zelf bepalen, tenzij je vooraf je slaapadresjes boekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen kan en mag in vrijwel elk café of restaurant.
Overnachten: Dit kan in hotels, B&B's, gastenkamers (Zimmer Frei) en op campings. Je vindt ze langs de route, in de fietsgids en op de site.
Beste tijd: Vanaf half april tot half oktober. De mooiste maanden zijn echter, vinden wij, mei en juni. In juli en augustus is er minder plek in de hotels en op de campings.

Boek een fietsvakantie in Duitsland

Fietsvakantie van Praag naar Dresden
Fietsvakantie Elbe: de Parels van de Saksen

3. Frankrijk: fietsroute Vélodyssée

De Vélodyssée (1200 km) kronkelt langs de Atlantische kust van Frankrijk, van Bretagne naar de grens met Spanje. Circa 80% gaat over autovrije paden. Reken op zeezicht, oude kanalen, grillige kliffen en tal van historische stadjes & steden, zoals Nantes, La Rochelle en Biarritz. Plus: smullen van oesters en fruits de mer. 

Start en finish: Roscoff (in Bretagne) en Hendaye (vlakbij Spanje). Of andersom.
Heen en weer: Via onder andere de LF1 kun je per fiets naar Roscoff (950 km). Ook kan de fiets mee met de trein, maar niet in de Thalys, zodat de reis naar Roscoff met het nodige overstappen (in Antwerpen, Lille & Parijs-Nord) dient te gebeuren, en een fietstochtje door Parijs naar Gare de Montparnasse, om hier dan op de TGV naar Morlaix te stappen. Dit alles is ons echter prima bevallen! Reserveren voor de fiets is noodzakelijk (dit kan de treinreiswinkel voor je doen, net als het uitstippelen van de treinreis). Voor de terugreis stap je dan in Hendaye of Bordeaux in de TGV naar Parijs Montparnasse. Maar wat ook kan: vanaf Biarritz per vliegtuig terug. 
Bewegwijzering/fietsgids: De route is geheel bewegwijzerd en wordt beschreven in de Nederlandse fietsgids Le Vélodyssée: Roscoff à Hendaye (2018), die ook duidelijke kaartjes (1:90.000) bevat.

Zwaarte: Het overgrote deel is vlak en gaat over vrijliggende fietspaden. De klimmetjes die er zijn, zijn van duintopniveau, alleen op dag 1 (Bretagne) en helemaal aan het einde (Baskenland) is de Vélodyssée iets pittiger. Mede door de zee en de meren onderweg is de route ook geschikt om met kinderen te fietsen.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen kan en mag in vrijwel elk café of restaurant.
Overnachten: Langs de kust zijn hotels, chambre d’hôtes/B&B’s en campings in overvloed, en ook in de fietsgids vind je veel slaapadresjes.
Beste tijd: Vanaf begin mei tot begin oktober. In juli en augustus is het uiteraard drukker in de hotels en op de campings.

Boek een fietsvakantie in Frankrijk

Fietsvakantie Vélodyssée van Royan naar de eilanden

4. Oostenrijk en noordoost-Italië: fietsroute Alpe Adria Radweg

De Alpe Adria Radweg (410 km) voert je door de Alpen, vanaf de barokke geboortestad van Mozart tot in Grado aan de Adriatische Zee. Je rolt over fietspaden, ex-spoorlijnen en autoluw asfalt, met als brandstof zowel Apfelstrüdel als spaghetti frutti di mare. Via onder andere Bad Gastein, Udine en Palmanova. Reken op renaissance paleizen, middeleeuwse vestingstadjes en antiek werelderfgoed.

Start en finish: Salzburg (in Oostenrijk) en Grado (aan de Adriatische Zee).
Heen en weer: Utrecht-Salzburg (950 km) kan per auto. Na de finish in Grado kun je weer terug naar Salzburg per trein of Radtaxi. Maar wat ook kan: met de fiets in de trein naar Salzburg en dan terug naar huis vanuit Venetië óf Salzburg. 
Bewegwijzering/fietsgids: De route is bewegwijzerd. Op enkele borden onderweg zie je de route opgedeeld in 8 dag-etappes (waarvan de langste 64 km lang is), maar uiteraard is een ander schema ook mogelijk. Ook bestaat er een prima (Duitstalige) fietsgids: Bikeline Alpe Adria Radweg (2018), met kaartjes (1:50.000). En er is een site vol info: alpe-adria-radweg.com.
Zwaarte: Vele kilometers zijn vlak of dalend, maar soms gaat de route omhoog. Met een licht verzet wordt het echter nooit loodzwaar. Plus: alles is facultatief, want de fiets kan steeds voor weinig geld mee in bus of trein, waarvan de haltes en stations nooit ver weg zijn. De lengte van elke dag-etappe kun je zelf bepalen, tenzij je vooraf je slaapadresjes boekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Een accu opladen kan en mag in vrijwel elk café of restaurant. 
Overnachten: In de fietsgids, op de site en langs de route vind je vele hotels, B&B's, Zimmer Frei-adresjes en campings. 
Beste tijd: Van begin juni tot half oktober. In juni juicht de natuur, maar september is ook mooi, als de grootste drukte voorbij is.

Meer informatie over fietsen in Oostenrijk of Italië

Fietsen in Oostenrijk
Fietsen in Italië

5. Noord-Italië: fietsroute Etsch Adige Radweg

De Etsch Adige Radweg (totaal: 316 km) loopt langs de gelijknamige rivier, van het drielandenpunt Zwitserland/Oostenrijk/Italië naar Verona. Reken op: weinig klimwerk; veel stedenschoon (van onder meer Merano, Bolzano, Trento en Verano); ontelbare appelbomen en druivenranken; tongstrelend eten en verrukkelijke wijn. Leuk alternatief (totaal: 230 km): sla na circa 210 km bij Rovereto rechtsaf en eindig dan met een duik in het Gardameer.

Start en finish: De route gaat van Nauders/de Reschenpass (1455 m) naar Verona (67 m) óf Riva del Garda (65 m). Andersom kan ook, maar is een stuk zwaarder.
Heen en weer: Per trein & bus naar Nauders (met overstap in Innsbruck & Landeck), dat kan. Of: met de auto naar een hotel/camping/parkeerplaats halverwege de fietsroute, bijvoorbeeld nabij Bolzano, hierna fietsend naar het station en dan per trein & bus (lijn 273 vanaf Merano) of Bikeshuttle naar de Reschenpas. Na de finish in Verona spoor je terug naar huis of je auto. Riva di Garda heeft geen station, maar Mori (17 km terug) wel.
Bewegwijzering/fietsgids: De hele route is bewegwijzerd. Voor zover bij ons bekend is er geen fietsgids van de route, wel is er veel info op internet te vinden.

Zwaarte: De Etsch Adige Radweg is niet zwaar. Je fiets veel vlak of dalend. Wel even opletten bij het begin: meteen na de pas daalt de route vrij steil. Voor wie ervoor kiest naar het Gardameer te fietsen, wacht aan het einde nog een klein pasje, de passo San Giovanni (287 m). 
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei prima. De route gaat veel over vrijliggende fietspaden, om dorpen en stadjes heen. Voor een drankje of om de fietsaccu op te laden (wat in vrijwel elk café of restaurant mag) moet je daarom soms even van de route. Maar dat is geen straf, integendeel!
Overnachten: Langs de route vind je vele hotels, groot en klein, van Heimatglück tot Bella Vista. Ook zijn er de nodige campings, m.u.v. het traject tussen Trento en Riva del Garda (vraag hier daarom toestemming bij een boer of slaap een nachtje in een hotel). Bij Riva zelf zijn wel weer campings.
Beste tijd? Van half mei tot half oktober. Oké, in mei kan het nog fris zijn, maar dan bloesemen de ontelbare fruitbomen. Ook september is mooi, als de druiven worden geplukt.

Boek een fietsvakantie in Italië

Fietsvakantie Trentino: Vanuit de Dolomieten tot aan het Gardameer en Verona
Fietsvakantie Südtirol/Alto Adig en Trentino

6. Frankrijk: fietsroute Véloscénie

Via stille wegen en ex-spoorlijnen (Voies Vertes) knoopt de Véloscénie (circa 450 km) culturele hoogtepunten van formaat elkaar (zoals Parijs, het paleis van Versailles, de kathedraal van Chartres en het werelderfgoed Mont Saint-Michel), waarbij je dan ook nog eens aantrekkelijke landschappen doorkruist (zoals de Eure-vallei en het Natuurpark van le Perche). 

Start en finish: Parijs (pal voor de Notre-Dame) en Mont Saint-Michel aan de kust. Andersom kan ook. Parijs is een belevenis én vrij fietsvriendelijk, maar het traject vanaf hier naar Versailles is niet altijd mooi. Een alternatief hiervoor: neem de trein (vanaf Gare-Montparnasse), de fiets mag gratis mee.
Heen en weer: Je kunt op de fiets naar Parijs (er bestaan routegidsen van 2 routes) en dan terug naar huis langs de kust via onder meer de LF1.
Wat ook kan: Met de auto naar Chartres en dan met per spoor naar beginpunt Parijs, vervolgens de Véloscénie fietsen, en daarna per trein terug naar de auto. Maar je kunt ook per trein vanuit Nederland naar het beginpunt. De fiets mag echter niet mee in de Thalys, zodat sporen naar Parijs met het nodige overstappen (in onder andere Antwerpen en Lille) dient te gebeuren. Reserveren voor de fiets is noodzakelijk (dit kan de treinreiswinkel voor je doen, net als het uitstippelen van de treinreis). Voor de terugreis stap je in station Mont Saint-Michel op de TGV naar Parijs.
Bewegwijzering/fietsgids: De Véloscénie is bewegwijzerd. Er bestaat zowel een Franstalige als een Engelstalige routegids, te bestellen via de site van de route (die zelf ook veel info verschaft, zowel in het Engels als in het Frans): veloscenie.com.
Zwaarte: Robert van Weperen, die de Véloscénie helemaal fietste, zegt: "De route is zeker niet zwaar. Het begin is vlak, net zo gemakkelijk als fietsen in Nederland, en als enkele dagen later in Normandië arriveert, waar het heuvelachtiger is, lukt dat inmiddels ook wel. Plus: veel plaatsen langs de route zijn ook per spoor met elkaar verbonden, dus wie dat wil kan een stuk smokkelen."
Overnachten: Langs de route, op de site en in de gids vind je hotels en campings.
Beste tijd: Vanaf half mei tot half oktober, net als in Nederland.

Boek een fietsvakantie in Frankrijk

Actieve fietsvakantie in Frankrijk
Avontuurlijke fietsvakantie in Frankrijk

7. Zwitserland: fietsroute Rhein-Route

De Rhein-Route (430 km lang) loopt vanaf de Oberalppas (2046 m), langs een nog piepjonge Rijn, via onder meer de Rheinschlucht (de 'Grand Canyon van Zwitserland' waar de Voor-Rijn buldert), het fonkelende Bodenmeer en de waterval van Schaffhausen (alias de Rheinfall, Europa's grootste waterval) tot aan de Rhein-rivièra in Bazel. 

Start en finish: De Rhein-Route loopt van de Oberalppas naar de stad Bazel. Desgewenst kun je de Rijn nog verder volgen, tot in Hoek van Holland. De complete bewegwijzerde Rijnfietsroute (de EuroVelo15) is 1233 km lang.
Heen en weer: Start en finish zijn uitstekend per trein bereikbaar. Maar ook per fiets, bijvoorbeeld met behulp van de gids Onbegrensd Rome, deel 1: Maastricht-Bazel (2018). 
Wat ook kan: Reis per auto tot bij Bazel, zoek hier een parkeerplaats, spoor dan naar de Oberalppas en fiets vervolgens terug. Tip: Wandel vanaf de pas (in circa 2,5 uur) naar het Lai da Tuma, de bron van de Rijn (zie foto). 
Bewegwijzering/fietsgids: De Rhein-Route is voorbeeldig bewegwijzerd. Verder wordt de route tot Bazel beschreven in de Duitstalige fietsgids Rhein Radweg deel 1 van Bikeline (er zijn nog drie delen voor wie de Rijn helemaal tot bij Hoek van Holland wil volgen). Ook kun je via de site veloland.myswitzerland.com gratis route-info voor op je mobiel downloaden.

Zwaarte: Tot Bazel gaat 364 km over glad asfalt, 66 km is onverhard, en je daalt (veel) meer dan je klimt, de route is dus niet zwaar, al moet je af en toe wél een stukje klimmen. Let wel op bij het beginpunt: vanaf de pas gaan de eerste kilometers vrij steil omlaag. Overigens, wie dat wil kan een stuk van de route per trein of met de postbus afleggen, er zijn vele haltes en stationnetjes. 
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei, in Zwitserland zijn e-bikes net zo gewoon als kaas, chocolade en bergen.
Overnachten: Langs de route, op veloland.myswitzerland.com en in de Bikeline gids vind je vele hotels en voldoende campings.
Beste tijd: Vanaf eind mei tot half oktober.

Boek een fietsvakantie in Zwitserland

Fiets een rondje om de Bodensee

8. Spanje: fietsroute Camino del Cid

El Cid was een ridder die in de elfde eeuw soms met, maar meestal tegen de Moren ten strijde trok. En de Camino del Cid (Weg van El Cid) is een 900 km lange fietsroute door dunbevolkt Spanje. Van het geboortedorp van El Cid tot in Valencia, waar hij zijn laatste slag won en stierf. Reken op: bergketens, stokoude vestingstadjes, kloosters & kastelen en het stedenschoon van Burgos, Teruel en Valencia.

Start en finish: Vivar del Cid (een gehucht net boven Burgos) en Valencia. 
Heen en weer: Per auto naar Burgos, dan de camino fietsen en daarna met twee (snel)treinen via Madrid terug naar Burgos. Of: vliegen op Madrid, daar op de trein naar Burgos stappen, en na de finish in Valencia per vliegtuig naar huis. 
Bewegwijzering/fietsgids: De route is bewegwijzerd, maar niet overdadig. Dat is niet erg, je verdwaalt niet snel. Verder bestaat er een goede Nederlandstalige fietsgids (In het spoor van El Cid), en zijn er de sites caminodelcid.org en elcidroute.nl.
Zwaarte: De Camino del Cid is schitterend maar uitdagend. Dit is een route voor (vakantie)fietsers met enige ervaring. Je rijdt veel over rustige wegen, dwars door het Spaanse binnenland, waarbij je bergpassen zult moeten bedwingen, het hartje zomer bloedheet kan zijn en campings schaars zijn. 
Gewone fiets of e-bike? Zorg sowieso voor voldoende versnellingen. Wie de camino met een e-bike wil rijden, kan maar beter een fiets met een sterke motor en een groot actieradius hebben. En besef: bergop rijdend is de accu sneller leeg. Je zult hem in vrijwel elk café of restaurant mogen opladen, maar zoals gezegd, deze route gaat door dunbevolkt gebied. 
Overnachten: Hotels en hostals zijn er voldoende langs de route, waar precies lees in de fietsgids. Campings zijn schaars, maar in Spanje mag je wildkamperen. 
Beste tijd: April, mei (mooiste maand) en juni. Of in september en oktober.

Boek een fietsvakantie in Spanje

Actieve fietsvakantie in Spanje

Misschien vind je dit ook interessant:

Fietskleding
SNP Fietsreizen
Pharos Fietsvakanties