De 10 leukste zomerfietsroutes

Het is een mooie óf wisselvallige zomerdag en jij denkt: zal ik gaan fietsen, een terrasje pakken of genieten het strand? Met deze 10 fijne zomerfietsroutes hoef je helemaal niet te kiezen! 

Zomerroute 1: Zeelucht snuiven

Manpadroute (Noord-Holland)

Zeg je zomer, dan zegt je strand. Komt dat even goed uit, want tijdens deze fietstocht kun je de zilte zeelucht gewoon ruiken. De Manpadroute maakt vanaf de Amsterdamse Waterleidingduinen een u-bocht richting Haarlem. Onderweg tref je Park Groenendaal,  een perfecte plek voor een picknickstop. En zijn je benen na 23 kilometer nog niet moe, dan gooi je het stuur  van je tweewieler in Haarlem om  voor een fijn partijtje trappen door de Kennemerduinen. Wie als eerste bij de zee is…

Bekijk de route

Zomerroute 2: Bourgondisch tintje 

Zandakkerroute (Limburg)

In het bourgondische zuiden krijgen wij steevast vakantiekriebels. Kleine buurtschappen, fraaie kappelletjes en kerkjes, zonnige terrassen, en dat alles in een zachtgolvend landschap waar de Maas zijn sporen heeft nagelaten. De Zandakkerroute (33 km) rond Montfort zit vol verrassingen. Vooruit, we onthullen er één: de karakteristieke romaanse basiliek van Sint Odiliënberg. Ssst…

Wil je er een weekendje weg van maken? Landal Landgoed Aerwinkel ligt langs deze fietsroute. Als ANWB-lid krijg je bovendien korting bij Landal.

Extra: Fietspashouders krijgen 15% korting op diverse items bij Café ’t Heukske in Sint Joost

Bekijk de route

Zomerroute 3: Buitenhuisje aan het water

Reeuwijkse Plassenroute (Zuid-Holland)

Het is tijdens een fietstocht als deze, vanaf de Wierickerschans langs de Reeuwijkse Plassen, dat je gaat fantaseren over een zomerhuis aan het water. Zeker als er dan ook nog een geweldige koffietuin op je route ligt, waar je op het terras kunt genieten van meer dan 25 soorten huisgebrande koffie! Pluspunt: de route is met 27 kilometer goed behapbaar en dus blijft er genoeg tijd over om je handdoekje uit te rollen op het zandstrand van de Reeuwijkse Plassen.

Extra: bij Restaurant ’t Vaantje krijgen Fietspashouders 15% korting op een lunch. 

Bekijk de route

Zomerroute 4: Brabantse zomers...

Maasheggenroute (Noord-Brabant)

Hoe afwisselend kan het Brabantse landschap zijn... Zo fiets je door een lieflijk Maaslandschap, langs grazende koeien die in het lome zomerzonnetje gelukzalig voor zich uitstaren. Om vervolgens een duik in de geschiedenis te nemen in pelgrimsoord Smak, dat met zijn 17e-eeuwse kapel nog altijd een populaire pleisterplaats is. In het Pelgrimshuis kun je trouwens al sinds 1910 aanschuiven voor een fijne versnapering. Wat dacht je van een kloesterbroëdje, een utsmieter á la Pelgrim, of toch de karmelieten­salade?   

Bekijk de route

Zomerroute 5: Groene oase 

Meer en Woudroute (Zuid-Holland)

Ten noorden van Zoetermeer lag ooit een groot ‘soetmeer’ en rond Zoeterwoude troffen middeleeuwse kolonisten een dicht moeraswoud aan. Meer en woud verdwenen, behalve in de namen. Het fietsen op smalle paden dwars door de wei gaat gepaard met het openen en sluiten van vele boerenhekjes.  Kinderen mee? Bezoek dan zeker de vrolijke beestenboel bij Boerderij ’t Geertje en trakteer je kroost op een lekkere pannenkoek in het boerderijrestaurant.  Ook aan het einde van de 40 kilometer tellende tocht wacht een beloning: het theehuis-met-terras ‘De tuin van de smid’, middenin de groene oase van Park Cronesteyn.

Bekijk de route

Zomerroute 6: Schuilen voor de zon

Aardhuisroute (Gelderland)

Iedereen die het venijnig brandende zonnetje vervloekt op zijn fietstocht, zal de Aardhuisroute omarmen.  De tocht brengt je in 35 kilometer langs een staalkaart van Veluwse landschappen: hoog en droog, laag en nat met beken, dwars door de uitgestrekste bossen van Nederland – hier vind je dus genoeg verkoeling en beschutting.  Ook het horeca-aanbod onderweg is overvloedig, van brasserieën tot pannenkoekenhuizen en restaurants.

Extra: Fietspashouders krijgen 15% korting op de lunch bij café restaurant de Beeldentuin in Garderen

Bekijk de route

Zomerroute 7: Ultiem eilandgevoel 

Vlielandroute (Friesland)

Moeten we nog uitleggen waarom Vlieland in onze zomer-top-10 staat? Een oneindig ruig duinlandschap, kilometers strand, bossen, kwelders en polderland. Een walhalla voor dier- en plantsoorten: van zeehond tot zeekraal. Vlieland zit vol traktaties en wie de Vlielandroute (30 km) fietst, komt ze allemaal tegen. Wij zijn al onderweg!

Bekijk de route

Zomerroute 8: Het beste van twee werelden

Oosterschengeroute (Zeeland)

Het is er betrekkelijk ongerept, je hebt er de meeste zonuren van Nederland en ja, die kust hè... Zeeland is zomerbestemming bij uitstek. De Oosterschengeroute (34 km) is perfect voor fietsers die hun tocht graag combineren met een bezoek aan een mooie stad. Neem Goes, met zijn grachtenpanden, smalle straten en vele winkels. Noordwestelijk stroomde ooit de Schenge, een zeearm die in de 19e eeuw werd afgedamd en waarvan de resten nu nog zichtbaar zijn. Ook het Veerse Meer en de Oosterschelde duiken op langs deze route, waar je op een aantal plekken heerlijk kunt pootjebaden.

Bekijk de route

Zomerroute 9: Prachtige panorama's

Lauwersmeerroute (Groningen)

Een Theefabriek, palingrokerij, Nationaal Park en een oud vissersdorp. Het zijn slechts een paar hoogtepunten van de veelzijdige Lauwersmeerroute (38 km). Vanuit Lauwersoog kijk je over de Waddenzee en de vissersvloot in de haven. Het vervolg van je route is zeker niet minder indrukwekkend: bovenop de 13,5 kilometer lange zeedijk wacht wederom een geweldig panorama. Bij helder zomerweer kun je in de verte Schiermonnikoog zien liggen. Fotomomentje…

Bekijk de route

Zomerroute 10: Romantiek aan het water

Buitenplaatsenroute (Utrecht)

In de zomer laat de Vecht zich van zijn beste kant zien. In de Gouden Eeuw bouwden welgestelde Amsterdammers buitenplaatsen langs de rivier. Zij geven de Vecht een bijzondere charme, die nog eens versterkt wordt door al het groen langs het water. Het noordelijke deel van deze route voert je over de oevers van de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het zuidelijke deel brengt je naar het sprookjesachtige Slot Zuylen en door de fraaie Molenpolder bij Maarsseveen. 43 kilometer vol romantiek!

Extra: Fietspashouders krijgen 15% korting op een lunch bij Hoeve Landzicht 

Bekijk de route

Geen route in jouw provincie?

Geen fietsroute uitgelicht in jouw provincie? Zoek hier dan naar meer fietsroutes

Extra's onderweg

Bij de ANWB Gastvrij Pluspunten dragen ze fietsers een extra warm hart toe. Hier kan je bijvoorbeeld uitrusten met iets lekkers, terwijl je e-bike oplaadt. Bij veel ANWB Gastvrij Pluspunten krijgen je korting met je ANWB lidmaatschapspas. Met de ANWB Fietspas ontvang je verder een gratis knooppuntenkaart, kun je rekenen op de Wegenwacht Fiets Service én geven we juridisch advies als je als fietser betrokken bent geweest bij een verkeersongeval.

Meer over de Fietspas