Bosrijke fietsroutes

Wij zochten negen fietsroutes voor je uit, waarbij je vaak heerlijk door de bossen fietst. Prachtig in dit jaargetijde! Dit kan ook nog eens beschutting geven tegen een plotselinge regenbui.  

Populierenroute (Noord-Brabant)

De eerste etappe van deze fraaie fietstocht gaat door het typisch Brabantse hoevelandschap. Je passeert langgevelboerderijen, veelal omgeven door populieren. En dat is precies waar deze route zijn naam aan dankt. Ook het Vresselse Bos is een aangenaam toevluchtsoord voor schaduwzoekers. Midden in het bos ligt het vennencomplex De Hazeputten.
Naar de route


Zandakkerroute (Limburg)

Fietsen door het zachtgolvende laagterras van de Maas, met onderweg fraaie kapelletjes, kerkjes én bossen. Bosgebied Het Sweeltje ligt op een gordel van stuifduinen uit de voorlaatste ijstijd. Er groeien voornamelijk grove dennen, met zo nu en dan wat berken, lijsterbessen, zomereiken en een plukje heide. Bezoek ook het imposante Kasteel Montfort.
Naar de route


Zeewolderoute (Flevoland)

Je zou het misschien niet zeggen, maar Zeewolde is een van de bosrijkste gemeenten van Nederland. Daarbij is het ook nog bijna helemaal omgeven door water. Een route die niet in ons rijtje mag ontbreken, dat mag duidelijk zijn.  
Naar de route

Swalmroute (Limburg)

Tijdens deze tocht wisselen velden, bossen en snelstromende beekjes (lekker pootjebaden!) elkaar af. Ze zijn gezichtsbepalend voor het Swalmdal, een bijzonder natuurgebied waar de das leeft en zijn burchten heeft gebouwd. Onderweg zie je trouwens nog een andere burcht: het mooi gelegen Kasteel Hillenraad.
Naar de route
 

Aardhuisroute (Gelderland)

De Aardhuisroute voert langs een staalkaart van Veluwse landschappen: hoog en droog, laag en nat met verkoelende beken, dwars door de meest uitgestrekte bossen van Nederland. Tijd voor een dorstlesser? Meer dan genoeg horeca op je route, zoals de Brasserie van Staverden.
Naar de route


Oude Willem-route (Drenthe)

Een tikkeltje apart is het wel, de naam van dit buurtschap midden in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Oude Willem ontstond in de eerste helft van de 20e eeuw, toen men in dit gebied begon met de ontginning van heidevelden. Nu wordt het buurtschap omringd door uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzanden.
Naar de route

Landgoed De Utrecht-route (Noord-Brabant)

Deze tocht, vernoemd naar Landgoed De Utrecht in de Brabantse Kempen, voert een stukje door België en dat valt meteen op: minder rechtlijnige kavels, on-Nederlandse boerderijen en wegen. Alleen de bossen verraden hun afkomst niet…
Naar de route


Lustwaranderoute oost (Utrecht)

Je vroeg je waarschijnlijk al af waar ‘ie bleef in dit rijtje: de Utrechtse Heuvelrug. Een plek waar weelderige bossen het dragen van een pet eigenlijk overbodig maken. Hoewel, neem ‘m toch maar mee. Onderweg passeer je namelijk ook het Leersumse Veld, een natuurgebied met een meer open karakter door heide en zandverstuivingen. En wie niet bang is om te zweten: ter hoogte van de Galgenberg vind je enkele gerestaureerde grafheuvels uit de steentijd en de bronstijd.
Naar de route


Beilerdingspelroute (Drenthe)

Maar liefst zeven natuurgebieden op je route, aaneengeregen door juweeltjes van boerderijen, bossen, weidse vlakten en vennetjes. Een excuus om de naaldbossen van natuurgebied Dwingelderveld in te duiken: wie goed zoekt kan wel twaalf varensoorten ontdekken, uniek in Nederland.
Naar de route