Fietsroutes

Bij de ANWB hebben we drie tools waarmee je fietsroutes kan opzoeken. En die worden nog al eens door elkaar gehaald. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen de fietsknooppuntenplanner, de fietsroutes en de routeplanner.

Fietsknooppuntenplanner

Met de fietsknooppuntenplanner stel je zélf je ideale route samen. Dit doe je door zogenaamde knooppunten aan te vinken op de kaart. Hiermee ‘knoop’ je je eigen route aan elkaar. Een knooppunt is een plek, waar twee of meer fietspaden elkaar kruisen. Ieder knooppunt heeft zijn eigen nummer. De knooppunten vormen samen een netwerk van de mooiste fietspaden en autoluwe wegen van Nederland.
De verbinding tussen twee knooppunten is bewegwijzerd met bordjes met groene opdruk en voert in twee richtingen. Op de knooppunten zelf staat vaak een informatiebord met kaart van het gebied met daarop alle knooppunten. Bordjes geven aan wat de richting naar de aansluitende knooppunten is: linksaf naar nummer 29, rechtdoor naar 15, rechtsaf naar 31. Dus: alles wat je nodig hebt voor een mooie fietstocht is slechts een briefje in je zak met een reeks nummers van knooppunten.

Naar de fietsknooppuntenplanner

Bestaande ANWB-fietsroutes

De ANWB fietsroutes zijn prachtige, bestaande routes, die wij aan de hand van knooppunten hebben samengesteld. Dus als je geen zin hebt om zelf met knooppunten aan de slag te gaan, kies je een mooie op deze lijst uit! Klik de gewenste provincie aan waar je graag wilt fietsen en bepaal de lengte van je tocht. De tool geeft je vervolgens een aantal leuke opties. De fietsroutes zijn allemaal gratis, en ze worden twee keer per jaar gecontroleerd door onze routeambassadeurs.

Ga naar de ANWB Fietsroutes

Routeplanner voor de fiets

De ANWB routeplanner berekent voor jou de snelste route van A naar B. Het is een praktische tool om te bekijken hoe je op de plaats van bestemming komt. Je kunt de routeplanner zowel voor een rit met de auto als een rit met de fiets gebruiken. Fiets je liever via een mooie in plaats van snelle route naar je bestemming, dan kun je beter de knooppuntenplanner gebruiken.

Ga naar de routeplanner

Gratis fietsroutes door heel Nederland

Gratis fietsroutes door heel Nederland

Download de mooiste ANWB Fietsroutes door heel Nederland gratis. 

Knooppuntroutes

Knooppuntroutes

Stel jouw eigen fietsroute samen met het uitgebreide knooppuntennetwerk.

Soorten fietsroutes

E-bike routes

E-bike routes

6 fijne e-bike fietsroutes in verschillende provincies

Mountainbike routes

Mountainbike routes

Sportief bezig zijn in de natuur in leuk én gezond. Ontdek meer met onze mountainbike routes.

Fietsroutes per provincie

Meerdaagse en Lage Landen routes

Meerdaagse en Lage Landen routes

ANWB Lange Fietsrondes en de Landelijke Fietsroutes (LF-routes)

Extra lange routes in eigen land of de Lage Landenroute die onze leden zelf maakten.