Fietsnavigatie

Als fietser zul je in dit land vol routeborden niet gauw verdwalen. Toch kan een GPS een hulpmiddel zijn tijdens de fietstochten. Zo'n apparaat weet altijd waar je bent, hoe snel je je verplaatst en in welke richting je moet fietsen voor de juiste weg. 

Voordelen fietsen met GPS

Het voordeel van fietsen met een GPS is om te beginnen dat je altijd weet waar je bent en dat je ook altijd je auto of hotel terug zult kunnen vinden. Bovendien kan de GPS je helpen de mooiste routes over mooie rustige wegen en vrij liggende fietspaden te vinden. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa!

Daarnaast is het handige van zo'n GPS apparaat dat je altijd weet hoe lang je rit nog gaat duren. En dat je, bijvoorbeeld als het weer omslaat, ook kunt besluiten de route wat in te korten. 

Welke GPS-toestellen zijn er?

Merken die je tegenkomt zijn bijvoorbeeld Mio, Bryton en Teasi One, maar met kop en schouders de meest gebruikte is Garmin.

Deze toestellen zijn vrijwel allemaal waterdicht, goed afleesbaar in zonlicht en hebben een lange acculevensduur. Ideaal zijn de toestellen waar gewoon verwisselbare batterijen in kunnen, vooral voor de lange afstandsfietser. Gaat het om basis gebruik, eenvoudig en puur met betrekking tot de fiets dan zijn ze allemaal van vergelijkbare kwaliteit. Garmin heeft vooral extra mogelijkheden voor het zelf maken en manipuleren van routes en kent de meest actuele kaarten.

Bekijk de modellen in de webwinkel

Let wel goed op bij de keuze. Veel apparaten in de markt zijn primair bedoeld voor de racefietser; met hartslagmeting en rondetijden. De route zelf is daarbij ondergeschikt. 
Als recreatieve toerfietser heb je een andere behoefte en is juiste die mooie route het doel 
Zo is bij de Garmin modellen bijvoorbeeld de Garmin Edge speciaal voor de racefietser bedoeld en de Etrex Touch of Oregon meer geschikt voor de toerfietser (en wandelaar!). Juist omdat zo’n apparaat jarenlang meegaat: zorg dat je je goed oriënteert!

Welke kaarten zijn er?

Kaarten zijn erg belangrijk: alleen ‘vermijd snelwegen’ is immers onvoldoende. Je wilt ook niet op N-wegen gestuurd worden. Sterker: juist de vrij liggende fietspaden moeten op de kaart staan, en liefst moet het toestel daar ook nog eens automatisch de voorkeur aan geven!

Kaarten in de fietstoestellen zijn meestal gebaseerd op de zogenaamde Open Street Map. Voor de Garmin toestellen kun je een dergelijke kaart zelfs gratis downloaden via www.openfietsmap.nl.

Als je de juiste instellingen gebruikt komt er met die kaart automatisch een prachtige route uit. Maar let op: een mooie route kan ook een flinke omweg zijn!

Vooraf ingestelde routekaarten

Bij de meeste fietsnavigaties krijg je vooraf ingestelde routekaarten. Ontdek jouw omgeving op een andere manier dankzij deze kaarten. Maar ook ver daarbuiten, zo heeft de MIO Cyclo 300 navigatie een dekking in de gehele Benelux. Dankzij de vooraf geïnstalleerde fiets- en wegenkaarten kun je onmiddellijk de weg op.

Hoe kom ik aan mijn GPX-routes?

Zoals je in bovenstaande video al kon zien: met de juiste kaart kan je toestel zelf een mooie fietsroute berekenen. Maar nog veel leuker is het om je tochten op de computer voor te bereiden of kant en klare routes van internet te halen.

Er zijn op internet inmiddels zo’n 3 miljoen (!) fietsroutes gratis te downloaden. Bijvoorbeeld www.routeyou.comwww.gpsies.comwww.Wikiloc.com. Op http://www.mrgps.nl/fietsen-en-wandelen/routes-downloaden/ vind je een hele lijst met route-sites.

Zelf je route plannen met de fietsknooppuntenplanner

Plan via onze website zelf je fietsroute met de fietsknooppuntenplanner. Daarnaast zijn die knooppunten meestal ook opgenomen in een kaart en in de hierboven genoemde routeplanners.

Fietsen app

Ken je de gratis Fietsen app al? Hier vind je gemakkelijk de fietsroute die bij je past.

Naar de Fietsen app 

Hoe ingewikkeld is het?

Eerlijk is eerlijk: het is wat ingewikkelder dan de tomtom in de auto. Juist omdat er zoveel extra mogelijkheden zijn. Je zult het echt even moeten leren gebruiken. Heb je eenmaal wat routine, dan gaat het allemaal ‘als vanzelf’.

Wil je toestel en routeprogramma wat sneller onder de knie krijgen dan is er voor de Garmin GPS een vier uur durende videocursus, speciaal voor fietsen en wandelen. Die cursus ‘Op Pad met de Garmin GPS’ is ontwikkeld door MrGPS, in samenwerking met ANWB Op Pad.

Bestel de videocursus

Kan fietsnavigatie ook met een smartphone?

Ook de meeste smartphones beschikken over gps en er zijn veel speciale apps, waarmee je routes kunt maken en rijden, ook op de fiets. Bevestig met een speciale houder je smartphone aan je stuur en rijden maar! Het is goed om te weten dat een smartphone ten opzichte van een 'gps apparaat' een kortere acculevensduur heeft. Voor langere ritten is het vaak nodig om je telefoon opnieuw op te kunnen laden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een 'powerbank', die je meeneemt.

Fietsnavigatie kopen

In de ANWB webwinkel vind je verschillende fietsnavigatie systemen. Het is goed om te weten dat de belangrijkste gps functies niet beter werken bij dure modellen, maar dat je betaalt voor de extra's (een digitaal kompas, een ingebouwde hoogtemeter op luchtdruk, een groter gebruiks- en bedieningsgemak, een kleurenscherm, etc.). 

Bekijk fietsnavigatie in de webwinkel