advertentie

Hoe beoordelen wij een e-bike?

ANWB FietsSelect

ANWB is opgericht voor en door fietsers. Met ANWB FietsSelect willen wij fietsers helpen om uit het overweldigende aanbod van fietsen de voor hun doel meest geschikte fiets te vinden. Al sinds 2001 volgt de ANWB alle ontwikkelingen rondom de e-bike op de voet. Door het uitvoeren van talloze e-biketesten en e-bikeduurtesten hebben wij door de jaren heen veel kennis opgebouwd omtrent het product e-bike. Genoemde kennis is benut voor de inrichting van het nieuwe online e-bike platform ‘ANWB FietsSelect’ op www.anwb.nl/fietsen

Hoe wij e-bikes beoordelen is te zien in de volgende video: 

De testers van ANWB FietsSelect zijn ervaren en erkend fietsdeskundige in dienst van de ANWB en onafhankelijk in hun keuze van de fietsen en hun beoordelingen.

Welke fietsen selecteren zij?

Ze selecteren die fietsen die in Nederland het meest verkocht worden.

Grootste onafhankelijke en actuele E-bike kieswijzer

Op ANWB FietsSelect vind je op dit moment een onafhankelijk  overzicht van meer dan 100 e-bikes die in Nederland verkrijgbaar zijn. Dit overzicht wordt wekelijks aangevuld met  rij-impressies van nieuwe modellen.

We willen uiteindelijk 80 % van de meest verkochte fietsen opnemen in ANWB FietsSelect.

Ieder model wordt aan een korte rijtest onderworpen en op een vijftal onderwerpen beoordeeld. Deze beoordeling wordt in een sterrenwaardering weergegeven. Daarnaast wordt aangegeven voor welk gebruiksdoel het meest geschikt is.

Gebruikers van een bepaald model kunnen deze ANWB informatie  aanvullen met hun mening over dat model, zodat er een volledig en onafhankelijk beeld van de fiets ontstaat.         

Op welke onderdelen wordt de e-bike beoordeeld?

  •     Rijeigenschappen
  •     Motor
  •     Display bediening
  •     Uitvoering
  •     Prijs-kwaliteit

Rijeigenschappen

Bij de beoordeling van de rijeigenschappen wordt in eerste instantie gekeken naar de stabiliteit van het frame. Tijdens het krachtzetten en staan op de pedalen wordt de stabiliteit van het frame bepaald. Genoemde stabiliteit is bij een e-bike zeer belangrijk aangezien het frame door het gewicht van de motor, de accu en de berijder zwaarder wordt belast. Een te slap frame heeft een negatieve uitwerking op de rechtdoor stabiliteit en het stuurgedrag van de e-bike. Ook het comfort heeft met de aangebrachte veertoepassingen (voorvorkvering, zadelpenvering, volledig geveerd) invloed op de rijeigenschappen van de e-bike. Daarnaast wordt de zitpositie op de fiets (of het instellen daarvan) meegenomen in de kwalificatie van de rijeigenschappen.

Motor

Bij de beoordeling van de motor spelen een viertal onderdelen een belangrijke rol:    souplesse, mate van ondersteuning, het geluid en de evenwichtigheid in ondersteuning.

Souplesse

Hierbij wordt gekeken naar de ‘overall’ eigenschappen van de motor. Hoe snel start de krachtondersteuning, gaat dit vloeiend of juist met horten en stoten? Het betreft hier dus een algemene beoordeling van de werking van de e-bikemotor.

Geluid

Hierbij wordt bepaald of het geluid van de motor tijdens het gebruik in de diverse ondersteuningsstanden storend is of juist niet.

Mate van ondersteuning

Hierbij wordt met name gekeken naar de kracht die de motor genereerd in de diverse ondersteuningsstanden? Tevens wordt bepaald of de kracht van de motor ook toereikend is bij het gebruik in geaccidenteerd terrein.

Evenwichtigheid in ondersteuning

Hierbij wordt gekeken naar de functionaliteit van de krachtondersteuning. Dragen de diverse standen van krachtondersteuning bij tot een fijne rijervaring en zorgt iedere stand voor een evenwichtige opbouw van genoemde ondersteuning.

Display bediening

Bij de beoordeling van de display wordt er gekeken naar de helderheid, afleesbaarheid en functionaliteit. Ook wordt er tijdens de rijimpressie met name gekeken naar het bedieningsgemak van de display.            

Uitvoering

Bij de beoordeling van de uitvoering wordt gekeken naar het ‘totaal plaatje’. Hoe is de afwerking van de fiets (lakwerk, lasnaden ), de kwaliteit van de toegepaste onderdelen en draagt het design bij tot de functionaliteit van de e-bike.

Prijs-kwaliteit

Hierbij wordt een direct verband gelegd tussen de prijs en kwaliteit van de e-bike. Hoe verhoudt het prijsniveau zich tot de kwaliteit die geboden wordt, m.a.w. is de fiets zijn geld waard. Bij het bepalen van de kwaliteit wordt gekeken naar de afwerking van de fiets, de toegepaste onderdelen en of deze in verhouding

staan tot de vraagprijs.

home.jpg

Elektrische Fiets

Leer alles over de e-bike, van de motor tot de accu en van de versnelling tot de trapas.

Alles over de elektrische fiets

advertentie

knooppuntkaarten.jpg

Knooppuntkaarten

Alle ANWB knooppuntenkaarten. Keuze uit heel Nederland en grensgebieden.

Vanaf €6,95
cross-fietsverzekering-nieuws.jpg

Fietsverzekering

Voorkom vervelende verrassingen met een verzekering voor je fiets. Voor jou op maat gemaakt voor een scherpe prijs.

Sluit af
fietsen-webwinkel.jpg

De beste fietsproducten

Bestel al je fietsartikelen zoals fietsdragers, -kleding, -navigatie en Fietspas eenvoudig online.

Goed voorbereid op pad
50--Stel-002.jpg

ANWB Fietspas

De mooiste plekken ontdek je met de Fietspas. Incl. Wegenwacht Fiets Service en veel korting.

Tijdelijk € 20,-