Accu elektrische fiets

Hoe kun je zo veel en lang mogelijk plezier hebben van je fietsaccu? 17 tips!

 1. Garantie
  Om aanspraak te kunnen maken op garantie op je accu (of gehele) e-bike moet je bij sommige fabrikanten een formulier invullen. Check dit voor je gaat fietsen!
   
 2. Gebruiksaanwijzing
  Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je e-bike aandachtig door, goed gebruik kan verschillen per merk en accutype. 
   
 3. Label je lader
  De meeste e-bike laders lijken veel op elkaar. Heb je meerdere e-bikes in je huishouden, label de laders zodat je zeker weet dat je de goede oplader gebruikt. Gebruik van de verkeerde lader kan schade aan de accu veroorzaken.
   
 4. Bij kamertemperatuur opladen
  Laad je accu op in een droge omgeving en het liefst bij kamertemperatuur. Dat is gunstig voor de actieradius en levensduur van de accu.
   
 5. Volgorde opladen
  Stop eerste de oplader in het stopcontact en sluit de oplader dan aan op de accu.
   
 6. Laad regelmatig
  Een accu moet regelmatig ontladen en weer opladen om in goede conditie te blijven.
   
 7. Berg nooit leeg op 
  Als je de accu voor een langere periode weglegt, zorg dan dat hij nooit helemaal leeg is. Dat werkt zogenaamde diepontlading in de hand: je kunt de accu dan helemaal niet meer opladen. Ook kan de garantie dan vervallen.
   
 8. Fiets je accu liefst zo min mogelijk helemaal leeg
  Ook dat is slecht voor de levensduur.
   
 9. Verwijder de lader als accu vol is 
  Laat je accu niet onnodig lang aan de lader ‘hangen’, maar verwijder de lader zodra je accu vol is.
   
 10. Fiets op de auto?
  Haal je accu er dan altijd vanaf en leg hem in de kofferbak. Dat scheelt natuurlijk ook wat gewicht. Regenbui onderweg? Droog eerst de contactpunten voor je de accu terugplaatst.
   
 11. Koud weer
  Vermijd temperaturen onder -10 °C en boven 60 °C. Een fiets – en dus  accu – lang in de volle zon óf vrieskou laten staan is daarom geen goed idee.
  Hoe om te gaan met de fietsaccu in de winter?
   
 12. Bewaren accu
  Als je in de wintermaanden niet of weinig fietst, bewaar de accu dan op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Laad de accu om de maand op: ook op kamertemperatuur.
   
 13. Wees voorzichtig
  Zet je fiets goed op de standaard en laat de accu nooit vallen als je hem uit je fiets haalt. Een klap kan de accu onherstelbaar beschadigen. Spreekt voor zich dat je een accu nooit zelf open moet schroeven.
   
 14. Ondersteuning 
  Rij niet vanuit stilstand weg in een hoge ondersteuning. Je vraagt dan veel vermogen van je accu en rijdt ook nog eens onverwacht hard weg.
   
 15. Regenbui tijdens het fietsen?
  Zorg dat er geen water in de contactpunten komt als je de accu uitneemt om op te laden. Droog met een theedoek. Spuit je e-bike nooit schoon met een hogedrukspuit.
   
 16. Pas op met ‘refurbishing’
  Sommige partijen bieden het reviseren ofwel ‘refurbishing’ van een accu. Wij raden aan dit alleen te laten doen door de fietsfabrikant zelf, niet door andere bedrijven.
   
 17. Buiten stallen
  Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Indien mogelijk, neem je afneembare accu mee en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek. Er zijn ook speciale draaghoezen waar je de accu in kunt bewaren.

ANWB-onderzoek fietsaccu

Representatief onderzoek toont aan dat de helft van de ANWB-leden met een e-bike weleens problemen heeft meegemaakt met de accu.
ANWB onderzoek fietsaccu