Waarom kiezen voor een achterwielmotor bij een elektrische fiets?

Bij een e-bike met achterwielmotor zit de motor in het achterwiel. Op deze pagina vind je alles over de e-bike met achterwielmotor. Benieuwd waarom jij juist wel of juist niet zo'n e-bike zou moeten aanschaffen? Lees het hier.  

Kiezen voor een elektrische fiets met achterwielmotor

Een e-bike met achterwielmotor kent belangrijke voor- en nadelen, die je moet meewegen bij de keuze voor een e-fiets. Hieronder de voor- en nadelen opeen rij.

Voordelen 

Het grootste voordeel van een achterwielmotor is de natuurlijke rijbeleving. Een fiets zonder elektrische ondersteuning wordt immers ook aangedreven door het achterwiel. Dit 'zetje in de rug' is het tegenovergestelde van een e-fiets met voorwielmotor, waar je juist het gevoel krijgt dat je vooruit wordt getrokken.

Naast de natuurlijke fietsbeleving is een e-bike met achterwielmotor erg stil, stuurt deze strakker, is het gewicht van de fiets vaak lager en heb je meer versnellingen waardoor je met name in heuvelachtig terrein beter af bent. 

Nadelen

De achterwielmotor heeft een belangrijke beperking: je kunt deze vrijwel niet combineren met een dichte kettingkast en naafversnelling. Alleen een derailleurversnelling is mogelijk. Deze wordt meestal gebruikt op mountainbikes en racefietsen met als voordelen een hoog bereik hebben en een laag gewicht.
Een groot nadeel, met name bij een elektrische fiets, is dat het systeem erg onderhoudsgevoelig is en een hoge slijtage kent.
Ook het verwijderen van het achterwiel bij het wisselen van band is geen klusje om zelf te doen. Na de bandenwissel moet de ondersteuning met een computerprogramma  opnieuw worden afgesteld. Tot slot een gewichtsnadeel: een e-bike met achterwielmotor is aan de achterzijde zwaarder waardoor je de fiets lastiger kunt verplaatsen. Bij een middenmotor is het gewicht beter verdeeld.

Aanschaffen e-bike met achterwielmotor

Maak een lange proefrit voor je een e-bike aanschaft. Let daarbij op de energie-inhoud van de accu, de ondersteuning van de fiets en of de motor krachtig genoeg voor je is. Bij het aanschaffen van een fiets met achterwielmotor is het erg belangrijk om een lange proefrit te maken. Je kunt hierdoor goed ervaren of de eigenschappen van dit motortype je aanspreken of juist niet.

Onze fietsspecialist over deze motor:

Informatie over de midden- en voorwielmotor?

Wil je meer informatie over de andere motoren of de gegevens op een rijtje? In de vorige weken zijn de middenmotor en de voorwielmotor onder de loep genomen.

Wat zijn jouw ervaringen met de verschillende motoren? Vertel het in een reactie hieronder!