Elektrische fietsen

Alles over elektrische fietsen

De aanschaf van een e-bike is een grote investering. Daarom wil je er zeker van zijn dat je de fiets koopt, die het beste bij jou past. In dit artikel vertellen we je alles over elektrisch fietsen.

De elektrische fiets is nog nooit zo populair geweest. Maar liefst 1 op de 3 nieuw gekochte fietsen in 2016 was een e-bike. Niet alleen ouderen, maar ook forenzen, middelbare scholieren en stadsmensen lopen er mee weg.

Op zoek naar een elektrische fiets?

Fietsen is heerlijk, maar als de afstand te groot is, gaan we liever met de auto of het OV. Daarbij zijn veel mensen niet meer in staat om op een gewone fiets op pad te gaan door lichamelijke ongemakken. Een e-bike is dan een ideale uitvinding. Of het nou gaat om een lange route naar je werk of een ritje door de natuur of stad: grote afstanden zijn opeens een stuk makkelijker te overbruggen. Je hebt het heerlijke gevoel dat je continu ‘wind mee’ hebt.

Met de toenemende populariteit groeit ook de markt van de e-bike. Waar moet je nou precies op letten bij de aankoop van een elektrische fiets? De vele merken en uitvoeringen maakt de keuze niet eenvoudig. Het is verstandig om je goed te oriënteren, zo voorkom je een kat in de zak. 

Dit moet je weten over de elektrische fiets


1. Drie type motoren
Er zijn elektrische fietsen met een achterwielmotor, een middenmotor en een voorwielmotor. De middenmotor is favoriet, maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen geldt. Welk type motor kies je?
2. De accu
Er wordt veel gesproken over de accu van de elektrische fiets. Hoe lang gaat hij mee en hoe laad je hem op? De capaciteit van accu’s wordt steeds groter. Om deze capaciteit optimaal te benutten, moet je tijdens het rijden met een aantal zaken rekening houden, zoals de actieradius van de e-bike
3. Onderhoud
Ook is het belangrijk om de fietsaccu goed te onderhouden, zodat je er jarenlang plezier van hebt. En niet alleen de accu heeft zo nu en dan zorg nodig, ook de banden en versnellingen zijn met enige regelmaat aan een controlebeurt toe. Wat kan je zelf doen en waarvoor kan je beter naar de fietsspecialist gaan? Lees alle tips over fietsonderhoud.
4. Regelgeving
Ga je erop uit met de fiets? Als je met een standaard e-bike op pad gaat, gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Heb je een speed pedelec gekocht? Dan gelden er andere regels.

E-bike keuzehulp

Nu je de nodige basiskennis hebt over de e-bike, kun je de fietsen gaan vergelijken! Dat kan gemakkelijk met de keuzehulp ANWB Fietsselect. Hier kan je elektrische fietsen van verschillende merken met elkaar vergelijken op onder andere prijs, merk, model, type motor en soort e-bike.

Meest gestelde vragen over elektrische fietsen

Naar de meest gestelde vragen