Gezinsfiets kopen? Deze 10 tips helpen je

Een kwalitatieve en betrouwbare gezinsfiets is belangrijk. Je zit namelijk niet alleen op de fiets. Wil je een gezinsfiets kopen? Met deze 10 tips weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Tip 1

Bepaal eerst het doel van de fiets. Wil je af en toe een pleziertochtje in de zon maken? Of wil je elke dag naar school fietsen? Kies in het laatste geval voor een bakfiets met regenkap of fietskarretje: daarin zitten de kinderen beschermd tegen regen en wind. En koop zelf een goed regenpak.

Tip 2

Voor welke leeftijden wil je de fiets gebruiken? Bakfietsen en fietskarretjes gaan ruwweg mee van 0 (met optionele Maxicosi-beugel) tot een jaar of 5. Oudere kinderen zijn liever zelf actief, bijvoorbeeld op een Onderwaterfiets of aanhangfietsje.

Tip 3

Waar ga je de fiets stallen? Op straat, in de tuin, gang of garage? Kun je hem veilig vastzetten of niet? Anders gezegd: ga eerst de boel opmeten voor je een fiets koopt. En koop minimaal twee ART-gekeurde sloten.

Tip 4

Ruwweg geldt: hoe groter de fiets, hoe zwaarder het trappen. Moet je dus dagelijks steile bruggen of dijken bedwingen, ga dan voor een lichtere optie. Zoals een tweelingfiets of aanhangfietsje.

Tip 5

Analyseer je beoogde trajecten. Moet je vaak stoppen of rijd je over zeer drukke straten? Dan zijn zware, brede bakfietsen niet ideaal. Ook kleine obstakels als stoepjes zijn met zware bakfietsen al een hele beproeving.

Tip 6

Wil je ook spullen of boodschappen vervoeren? Kies dan een bakfiets of karretje. Tassen aan een stuur hangen, is geen goed idee. Zeker niet als er ook nog meerdere kinderen op de fiets zitten.

Tip 7

Een proefrit is absoluut noodzakelijk. Koop nooit een fiets zonder er eerst een paar rondjes op gefietst te hebben. Probeer het liefst ook meerdere modellen.

Tip 8

Let tijdens de proefrit ook op veiligheid voor armen, benen en hoofden. Kan het kind vanuit de bak met de vingertjes bij de wielen van de fiets? Is een fietskarretje goed afgewerkt aan de zijkanten? Kan een kinderhoofd uitsteken aan de zijkant, bijvoorbeeld in een bocht?

Tip 9

Fiets aangeschaft? Maak dan wat rondjes op een rustige plek voor je de drukte ingaat. Mét en zonder kinderen op de fiets.

Tip 10

Met z’n allen op één fiets is erg gezellig. Maar besef ook dat een kind fietservaring op moet doen. Laat je kind daarom ook steeds vaker zelf fietsen.

Speciaal voor jou geselecteerd