Een schoolfiets kopen: wij helpen je verder

Middelbare scholieren fietsen iedere dag door weer en wind naar school. Ze moeten daarom kunnen vertrouwen op hun fiets. Het kopen van een sterke en goede schoolfiets is dan ook erg belangrijk.

Kinderen kunnen niet altijd op hun kinderfiets blijven fietsen. Er komt een moment waarop je een 'volwassen' fiets moet kopen voor je zoon of dochter. Zo'n volwassen fiets kopen kan binnen vijf minuten, maar het is verstandiger om er de tijd voor te nemen. Haastige spoed is immers zelden goed, zeker als je wilt dat je zoon of dochter jaren vooruit kan met die nieuwe fiets.

Zeven tips voor het kopen van een schoolfiets

Naast basiszaken als de juiste framemaat bepalen en versnellingen ja of nee, zijn er bij het kopen van een schoolfiets extra dingen waar je op moet letten. Wij helpen je daarmee graag op weg en geven je de volgende zeven tips:

 1. Zet kwaliteit voorop
  Natuurlijk mag de fiets er hip en eigentijds uitzien, maar bij het kopen van een schoolfiets moet de kwaliteit voorop staan. Kies voor een vertrouwd merk dat goed aangeschreven staat.
 2. Houd rekening met stalmogelijkheden
  Een breed stuur en een grote krat op de bagagedrager voorop de fiets zijn populair bij middelbare scholieren. Nadeel hiervan is alleen dat deze fietsen moeilijk te stallen zijn in krappe schoolfietsrekken en andere fietsenstallingen. Hoe leuk je zoon of dochter zo'n breed stuur of grote krat ook vindt, probeer hun enthousiasme hierbij een beetje te temperen.
 3. Beperk noodzakelijk onderhoud
  Sommige fietsen hebben meer onderhoud nodig dan andere. Wil je dit onderhoud beperken? Kies dan voor een schoolfiets met een dichte kettingkast. Met een dichte kettingkast is de fietsketting minder vatbaar voor vuil, waardoor hij langer goed blijft.
 4. Kies goede fietsbanden
  Stoep op, stoep af. Olifantenpad hier, grasveld daar. Scholieren kiezen vaak de kortste route, maar die is niet altijd even goed voor de fietsbanden. Een lek zit dan in een klein hoekje. Een schoolfiets met antilekbanden voorkomt banden plakken.
 5. Vergeet de accessoires niet
  Een fiets is meer dan een frame en twee wielen. Ook goede fietsverlichting is belangrijk. Een naafdynamo of een sensorlamp die vanzelf aan en uit gaat is ideaal voor scholieren.
 6. Koop bij een fietsspeciaalzaak
  Online een fiets kopen klinkt simpel, verleidelijk en goedkoop, maar wij raden aan om gewoon langs te gaan bij een fietsspeciaalzaak. Bij een fietsspeciaalzaak krijg je de beste voorlichting, kan je kind proefrijden op een fiets en wordt de juiste framemaat voor je zoon of dochter opgemeten.
 7. Voorkom dat de nieuwe schoolfiets wordt gestolen
  Schoolfietsen zijn populair, zowel onder scholieren als bij fietsendieven. Als je een fiets hebt gekocht, wil je niet dat hij gestolen wordt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om diefstal van een fiets te voorkomen. Lees onze tips om fietsdiefstal te voorkomen.

Meer informatie

Na het lezen van bovenstaande tips nog meer informatie nodig om de beste schoolfiets voor je tiener te kopen? Onze fietsspecialisten hebben 18 schoolfietsen getest, waaronder schoolfietsen van merken als Batavus, Cortina en Gazelle.

Bekijk onze Schoolfietsentest 2018

Elektrische fiets voor lange afstanden

Gaat je zoon of dochter naar de middelbare school? Dan kan het zomaar zijn dat er grotere afstanden afgelegd moeten worden. Elke dag door weer en wind, met een zware boekentas achterop. Dan is een elektrische fiets het overwegen waard. En die kun je kopen of leasen

Speciaal voor jou geselecteerd