Wat is fietslease?

Leasen wordt steeds populairder. Ook voor fietsen kiezen steeds meer mensen voor een vast maandbedrag. Wat houdt een fiets leasen precies in?

Een goede fiets kost geld. Een elektrische fiets nog meer. Naast de kosten voor het aanschaffen van een fiets, ben je ook maandelijks geld kwijt voor een goede fietsverzekering en natuurlijk onderhoud en reparaties. Steeds meer mensen kiezen daarom voor het leasen van een fiets. Daarmee betaal je een vast maandbedrag, heb je geen onverwachtse kosten meer en kun je altijd blijven fietsen.

Hoe werkt een fietslease?

Voor het leasen van een fiets ga je een leaseovereenkomst aan. Daarin staat dat je voor een bepaalde periode een (elektrische) fiets krijgt inclusief onderhoud en reparatie voor een vast maandbedrag. Na de leaseperiode lever je de fiets weer in. Soms kun je de fiets daarna overkopen van de leasemaatschappij.

Voor- en nadelen

Over het algemeen brengt het leasen van een fiets meer voordelen dan nadelen met zich mee. Toch zijn er een aantal zaken die nadelig kunnen uitpakken als je niet eerst goed verdiept in de voorwaarden van een aanbieder.

De voordelen van ANWB Fiets Lease

  • Je betaalt per maand een vast bedrag waar alles in zit, zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan voor schade, diefstal, reparaties en onderhoud. Vooral de kosten van het vervangen van je accu
  • Je kunt zonder een grote uitgave op een nieuwe, goede elektrische fiets rijden.
  • Na afloop van de leaseperiode kan je de fiets gewoon inleveren. Je kunt er dan ook voor kiezen om weer een nieuwe elektrische fiets uit te zoeken.
  • Bij ANWB Fiets Lease heb je ook de Wegenwacht Fiets Service. Onderweg een lekke band? Wij helpen je snel weer op weg.

De nadelen van een fiets leasen

  • Voor het aangaan van een private leasecontract voor je fiets wordt er meestal een toetsing en registratie bij BKR gedaan. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar is goed om te weten.
  • Lees goed de voorwaarden door van de aanbieder. In sommige gevallen heb je een flink eigen risico bij diefstal en schade en ook het tussentijds beeindigen van een leasecontract heeft soms toch nog onverwachts hoge kosten tot gevolg.
  • De fiets is na de looptijd niet van jou. De eventuele restwaarde dus ook niet. Wel krijg je vaak voor het einde van de looptijd een voorstel van de leasemaatschappij om de fiets over te nemen.

Een leasefiets van de zaak

Overvolle wegen, een duurzame blik op de toekomst en het groeiende aanbod van goede elektrische fietsen zorgen ervoor dat steeds meer mensen ook voor woon-werkverkeer voor een elektrische fiets kiezen. Je kunt ervoor kiezen om prive een fiets te kopen of te leasen hiervoor.

Daarnaast kan ook je werkgever een leasefiets aanbieden. De wet- en regelgeving is op dit moment nog best ingewikkeld en een kilometeradministratie is op dit moment ook nog een feit. ANWB is daarom als belangenorganisatie mede in gesprek gegaan met de overheid voor soepelere regels. Vanaf 1 januari 2020 worden de mogelijkheden voor zowel werkgevers als werknemers om een leasefiets te rijden eenvoudiger en aantrekkelijker.

 

Terug naar overzicht Fiets Lease