Fiscaal voordelig naar je werk fietsen

De elektrische fiets wordt steeds aantrekkelijker voor woon-werkverkeer, zeker met de nieuwe fiscale fietsregeling vanaf 1 januari 2020. Hoe zit dat precies?

Overvolle wegen, een duurzame blik op de toekomst en het groeiende aanbod van goede elektrische fietsen zorgen ervoor dat steeds meer mensen ook voor woon-werkverkeer voor een elektrische fiets kiezen. Je kunt ervoor kiezen om prive een fiets te leasen of te kopen of misschien biedt je werkgever ook een leasefietsconstructie aan.

Kilometervergoeding

Je werkgever mag je belastingvrij een kilometervergoeding geven van € 0,19 per kilometer. Het maakt daarbij niet uit met wat voor een voertuig je naar je werk gaat. Dit regel je zelf. Je kunt dus ook deze vergoeding ontvangen als je met de fiets gaat. Let wel op! Je werkgever is niet verplicht om deze kilometervergoeding te bieden en soms is er ook een afstandsdrempel vanaf- en tot wanneer je deze vergoeding ontvangt.
Je kunt er voor kiezen om met de kilometervergoeding de aanschaf, verzekering, onderhoud en reparatie van je fiets deels hiermee te financieren. Je kunt er ook voor kiezen om een fiets te leasen. Daarmee kun je fluitend naar je werk voor een vast maandbedrag.

Fietslease met bijtelling

Je werkgever kan je vanaf 1 januari ook een leasefiets aanbieden. De wet- en regelgeving is op dit moment nog best ingewikkeld en een kilometeradministratie is op dit moment ook nog een feit. ANWB is daarom als belangenorganisatie mede in gesprek gegaan met de overheid voor soepelere regels. Vanaf 1 januari 2020 kun je een fiets zakelijk leasen en deze ook prive gebruiken met een bijtelling van 7%. Dit mag je ook combineren met een auto van de zaak.

Andere regelingen

Naast deze regelingen hebben sommige werkgevers ook eigen fietsregelingen om fietsgebruik te stimuleren. Zo kun je bij sommige werkgevers een rentelozelening krijgen voor de aanschaf van een nieuwe fiets, die je af kunt betalen met inkomen uit je vrije ruimte zoals bijvoorbeeld vakantiedagen. Ook zijn er werkgevers die een zakelijke fiets hebben die je alleen voor zakelijk gebruik kunt inzetten.

Terug naar overzicht Fiets Lease