Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager monteren op trekhaak

Zo voorkom je dat je de trekhaak van jouw auto te zwaar belast

Een fietsendrager monteren op de trekhaak – en daarna de fietsen plaatsen en fixeren – is doorgaans geen ingewikkeld karwei. Je moet het alleen wel zorgvuldig doen. Zo ga je te werk.


Kogeldruk trekhaak

Misschien wel het belangrijkst: je mag de trekhaak van je auto niet te zwaar belasten. Anders gezegd: het gewicht van de fietsen plus het gewicht van de fietsendrager mag de maximale kogeldruk van jouw auto niet overschrijden.

Kogeldruk trekhaak berekenen

De kogeldruk van je trekhaak bereken je als volgt: trek het gewicht van je fietsendrager (te vinden in de handleiding) af van de maximale kogeldruk (te vinden in het instructieboekje) van je auto. Stel dat jouw fietsendrager 20 kilo weegt en de maximale kogeldruk van je trekhaak 70 kilo bedraagt, dan mogen je fietsen samen maximaal 50 kilo wegen (70 - 20 = 50 kg). Gemiddeld weegt een elektrische fiets tussen de 23 en 28 kilo. Een normale fiets weegt tussen de 15 en 18 kilo. In dit voorbeeld zou je dan twee e-bikes kunnen plaatsen of drie lichte, gewone fietsen. In het laatste geval heb je dan natuurlijk wel een fietsendrager nodig die geschikt is voor drie fietsen, ofwel drie goten heeft.

Kogeldruk en zware e-bikes

Let op: nieuwe e-bikes worden steeds zwaarder. Onder andere door intubetechnieken. Een gewicht van 30 kilo per fiets komt daarmee steeds vaker voor. Dit heeft vanzelfsprekend invloed op de draagkracht van de fietsendrager. Ook belangrijk: maak je gebruik van een 'oude' drager die al wat jaren meegaat? Check goed of deze fietsendrager geschikt is voor (zware) e-bikes.

Bevestigen fietsendrager

Volg onderstaande stappen om je fietsendrager te monteren:

  1. Maak de kogel van de trekhaak vetvrij: dit voorkomt dat de drager kan draaien op de trekhaak.
  2. Klem de fietsendrager op de kogel: volg de gebruiksaanwijzing stap voor stap.
  3. Indien nodig, stel de fietsendrager af voor een betere klemming. Bij sommige dragers kan dit heel eenvoudig door een moertje aan te draaien, bij andere dragers moet je met gereedschap onder de drager gaan liggen.
  4. Stop pas met afstellen wanneer de fietsendrager een optimale klemkracht op de kogel heeft bereikt.
  5. Controleer dat door te proberen of je de fietsendrager kunt draaien op de kogel. Kun je de drager makkelijk draaien? Stel de klemkracht dan nog beter af.
  6. Vergeet niet de hefboom op slot te zetten, of andere veiligheidsonderdelen te voorzien van een slot.
  7. Doe de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos naast de trekhaak. Eventueel heb je daarvoor een verloopstekker nodig (van 7 naar 13-polig).
  8. Controleer de verlichting van de fietsendrager: remlichten, alarmlichten en knipperlichten.
  9. Vergeet niet een witte kentekenplaat te gebruiken op de fietsendrager!

Goed om te weten: Is je fiets achter op de auto verzekerd?

Fietsen op fietsendrager plaatsen

Volg onderstaande stappen om je (elektrische) fietsen op de fietsendrager te plaatsen:

  1. Verwijder voordat je jouw fiets of e-bike op de fietsendrager plaatst indien mogelijk fietsmanden, fietstassen, kinderzitjes en – in het geval van elektrische fietsen – accu’s en displays. Dit scheelt in gewicht, voorkomt het risico van loskomende accessoires en maakt de buit minder aantrekkelijk voor dieven. Bovendien kan de rijwind een constante belasting op het kinderzitje uitoefenen, wat de veiligheid van het zitje in gevaar kan brengen.
  2. Plaats de zwaarste fiets het dichtst bij de trekhaak en de lichtste fiets het verst van de trekhaak. Voor mensen die moeite hebben met tillen, zijn er oprijgoten beschikbaar; hiermee rijd je een (elektrische) fiets op de fietsendrager. Je kunt ook kiezen voor een (duurdere) drager met ingebouwde ‘lift’.
  3. Maak eerst de grijparmen vast aan de fiets en zet daarna pas de wielen vast met de ‘straps’. Haal je de fietsen van een fietsendrager af, dan doe je dit andersom. Dit voorkomt dat een fiets omvalt tijdens het plaatsen op een fietsendrager.
  4. Plaats de fietsen ‘kruisgewijs’: dus in tegenovergestelde richting; zo wordt het gewicht beter verdeeld.
  5. Tot slot zet je fietsen op de drager op slot om fietsdiefstal te voorkomen. Je kunt de fietsen vastzetten met een standaardringslot om de achterband én met een kettingslot aan de fietsendrager.
  6. Voor de zekerheid kun je de fietsen extra fixeren aan elkaar of aan de fietsendragerbeugel met één of twee spanbanden.

Een fietsendrager op je elektrische auto? Kijk hier wat dan belangrijk is.


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!