Welke auto kan ik het best huren in de winter in Ijsland?

Vraag gesteld door Melli op 15 september 2017

Van 10 feb tot 18 feb gaan wij naar Ijsland. We willen een auto huren. Wij vinden het lastig een keuze te maken welke auto de beste keuze is. Moet het een 4x4 auto zijn? Of kan het ook eentje zijn zonder voorwielaandrijving? Onze reis gaat van Selfoss naar de golden circle, via Gullfoss naar Vik, Kalfafell, Skaftafell en Vatnajokull naar Jokulsarlon en terug naar het vliegveld bij Reykjavic. Wij volgen de R1 en zijn niet van plan offroad te gaan rijden. De ijslanders die wij gemaild hebben zijn het er niet over eens. De een zweert bij een 4x4, de ander vindt het niet noodzakelijk. Moeten wij aan ook extra verzekeringen denken? Fijn als jullie met ons mee denken.

Mvg, Marga

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt welke auto u het beste kunt huren in de winter in IJsland als u de route via de R1 volgt en niet offroad gaat rijden.

De ringweg is van goede kwaliteit en in principe het hele jaar geopend, maar bij hevige sneeuwval kunnen sommige delen van de weg afgesloten worden. Voor deze weg is het niet nodig om met een 4x4 te rijden.

Vierwielaandrijving

  • Op wegen in de hooglanden moet je alleen rijden met een auto met vierwielaandrijving. Als een auto zonder vierwielaandrijving op deze wegen betrokken raakt bij een ongeluk, vervalt de verzekering.
  • Houd er ook rekening mee dat er op het platteland vaak vee graast langs de kant van de weg.

Verzekeringen

In IJsland is schade aan de huurauto door harde wind, zandstormen en vulkaanas niet denkbeeldig. Zorg daarom voor een goede verzekering en overweeg aanvullende verzekeringen die worden aangeboden (bijvoorbeeld tegen zand en as).

Meer over vervoer in IJsland.