Wat moet ik doen als de camping verplicht om mijn paspoort in te leveren?

Vraag gesteld door Y. op 13 augustus 2015

Hallo, afgelopen week zijn we op vakantie geweest in Frankrijk. Op de camping werd er gevraagd naar onze identiteitsbewijzen. Waarna 1 van onze paspoorten is ingenomen door de camping en we kregen deze niet terug tot de dag dat we naar huis gingen. Terwijl ik hen de brief, van jullie, in het Frans heb laten lezen dat zij niet onze paspoorten in mogen nemen. Toch hadden we geen keuze, omdat we anders niet de camping op konden (slagboom). Wat zou ik de volgende keer kunnen doen in deze situatie?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wat u moet doen, wanneer de camping u verplicht uw paspoort af te geven?

De rijksoverheid adviseert met klem uw paspoort niet af te geven bij een accommodatieverschaffer zoals een hotel, camping et cetera. Desbetreffend onderwerp is typisch zo'n geval waarbij theorie en praktijk sterk van elkander verschillen. Veel campings, hotels accepteren u simpelweg niet, indien u uw paspoort niet wilt afgeven. Het is dan een kwestie van 'slikken of stikken'.

De Camping Key Europe wordt doorgaans wel geaccepteerd op ANWB erkende campings in Frankrijk als vervanger van uw paspoort.

Voorafgaand aan de boeking zou u desbetreffend onderwerp - per mail - kunnen voorleggen aan de camping of ze volstaan met een Camping Key Europe; zo niet, dan maar op zoek naar een camping die dit wel accepteert.

Voor meer informatie over het onderhavige onderwerp, verwijs ik u graag door naar onze website: http://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-wel-of-niet-afgeven