Waarom zijn handmelders op een camping niet verplicht?

Vraag gesteld door reneannet op 09 september 2015

Tijdens onze vakantie op park Wilhelm Tell in Belgie brak 's nachts brand uit op de camping. Een stacaravan stond in brand. Gelukkig geen wind anders waren er ongelukken gebeurd. Het duurde een geruime tijd alvorens wij de beheerder wakker hadden en een gast had inmiddels 112 gebeld. Door een ruitje in te slaan konden wij bij blusmiddelen ( CO2 blussers ) waarmee niets gedaan kon worden. Hooguit preventief in geval van een uitbrekende brand bij een buurman met caravan. M.i. zouden handmelders ( ruitje inslaan en de brandweer komt + alarm gaat af ) verplicht moeten zijn op een camping. Waarom wordt dit niet meegenomen in de ANWB beoordeling van een camping ( kijk dan ook eens naar evt vluchtroutes en bereikbaarheid ).

Nu is het toevallig goed gegaan.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt ons waarom het voor een camping niet verplicht is om aan brandpreventie te doen zoals het aanbrengen van een 'handmelder' (knop op centraal punt camping die brandmelding doorzet naar de brandweer). Voorts vraagt ons of het niet idee is voor de ANWB om dit onderwerp voortaan mee te nemen bij de inspectie van een camping.

Regelgeving
Campings in Nederland voldoen in het algemeen aan de regels met betrekking tot brandpreventie. Vanzelfsprekend gelden er andere landen andere regels met betrekking tot brandpreventie op campings.

Uw suggestie
Ik zal uw suggestie over brandpreventie als aandachtspunt bij de inspectie van ANWB campings, doorzetten naar mijn collega's.

Tip
Zorg als recreant zelf ook voor de nodige brandpreventie/maatregelen zoals een rookmelder (eventueel in combinatie met een koolmonoxidemelder), blusdeken en brandblusser.