Vlucht vertrek Brussel is omgezet naar Oostende

Vraag gesteld door Mallorca op 30 maart 2016

Goedemiddag,
Wij hebben een vlucht geboekt met vertrek vanaf Brussel naar Mallorca volgende week vertrek. Doordat de luchthaven nog steeds gesloten is heeft de airline Jetairfly de vertrekhaven gewijzigd naar Oostende. Dit neemt aardig wat meer reistijd en toestanden met zich mee. Op Brussel kun je niet parkeren dus moet je in de omgeving naar parkeerruimte gaan zoeken. Dan met aangeboden shuttleservice naar Oostende met verzoek min 3 uur van tevoren aanwezig te zijn. Terugvlucht is nog niet bekend of deze naar Brussel of Oostende gaat worden. Alles bij elkaar gaf dit ons geen echt fijn gevoel en hadden het idee: als de airline ons kan omboeken zonder ons een keus te geven, zouden wij dan zelf ook niet mogen opperen een keus te maken. Omboeken vanaf Antwerpen naar bijv Alicante (ons eigen idee) was wel mogelijk maar dan tegen de reguliere omboekingskosten van € 50,= pp, komt neer op € 200,- extra kosten! Uiteraard hebben wij ook gevraagd of annuleren een mogelijkheid is: ja maar met 100% kosten. Parkeren op Oostende moesten we zelf maar bekijken hoe we dat eventueel zouden doen. Kortom: op geen enkele manier een coulante tegemoetkoming in wat dan ook. Onze vraag is dan ook of ze middels deze overmachtsituatie niet enigszins ons tegemoet kunnen komen mbt omboeken BINNEN hun eigen airline!! naar andere bestemming.....

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Volgende week zou u vanaf Brussel naar Mallorca vliegen. Vanwege de terreuraanslagen van 22 maart jl. is de luchtvaartmaatschappij uitgeweken naar vliegveld Oosteneinde. Jetairfly biedt u aan met shuttlebus te vervoeren van Zaventem naar Oostende. U vraagt zich af of u in casu de vlucht kosteloos mag annuleren dan wel kosteloos mag omboeken.

Het lijkt me duidelijk dat hier sprake is van overmacht. Jetairfly voldoet aan haar verplichtingen door het aanbieden van alternatief vervoer naar Oostende.