scootmobiel in Australie

Vraag gesteld door tarzan1947 op 14 april 2018

Mijn echtgenote neemt een opvouwbare scootmobiel mee naar Australie en Nieuw Zeeland, op de site van de ANWB staat dat voor een bromfiets een internationaal rijbewijs nodig is, is dat ook voor een scootmobiel deze heeft namelijk een bromfietsverzekering.
Ikzelf vraag wel een internationaal rijbewijs aan, mijn echtgenote rijdt in die landen niet met de huurauto.

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Om dit moment heb ik uw vraag uitgezet bij onze zusterclub AAA. Het kan enige tijd duren voordat wij een reactie hebben.

In afwachting van de reactie van AAA alvast het volgende:

Internationaal rijbewijs

Op het internationaal rijbewijs kan niet worden aangegeven dat iemand beschikt over rijbewijs AM. Dit is het benodigde rijbewijs voor een bromfiets. Wel kan worden aangegeven dat iemand beschikt over rijbewijs B voor personenauto's of rijbewijs A voor motoren.

Verzekering

Ga bij de verzekeringsmaatschappij van uw scootmobiel na of zij dekking verlenen voor het rijden in Australië en Nieuw-Zeeland. Is dit niet het geval dan is het wellicht mogelijk om in het land zelf een verzekering af te sluiten. Of u in Australië en Nieuw-Zeeland een verzekering kunt afsluiten is een vraag die ik ook voor u heb uitgezet bij de AAA.

Ik hoop u spoedig van een reactie te kunnen voorzien.***

Reactie van Cathy Lutgert:

Naar aanleiding van uw vraag heb ik contact opgenomen met onze zusterclub. Zij gaven de volgende reactie:

"Het probleem is dat iedere staat in Australië andere wetgeving heeft over dit onderwerp. Hieronder vindt u een aantal linken zodat u onderzoek kunt doen naar de eisen per staat."

NSW
http://roadsafety.transport.nsw.gov.au/stayingsafe/pedestrians/motorisedwheelchairs/index.html

Western Australia
https://www.transport.wa.gov.au/licensing/license-a-motorised-wheelchair.asp

Queensland
https://www.tmr.qld.gov.au/Travel-and-transport/Disability-access-and-mobility/Travelling-with-a-wheelchair-or-mobility-scooter.aspx