Reizen door een land met een negatief reisadvies

Vraag gesteld door Rotary Challenge 2016 op 30 december 2015

Beste,
In februari vertrek ik voor een tocht van 7000 km via Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië, Senegal naar Gambia met de auto. Voor het land Mauritanië geldt voor het deel waardoor wij reizen een negatief reisadvies, code oranje, wat inhoudt - niet reizen tenzij strikt noodzakelijk. Die omschrijving komt van de site van Buitenlandse Zaken en dekt een hele lading of juist niet? Dien ik voor die reis mijn verzekering te raadplegen en stel dat er iets gebeurd, is dat voor eigen risico? Ter verduidelijking, wij reizen door dit land om Senegal te bereiken, er worden geen toeristische uitjes gemaakt en ook geen grote steden bezocht. Wij reizen met een karavaan van 5 auto's en door Mauritanië wordt, vanwege het feit dat er ook studenten meereizen voor hun stage, door de consul voor politiebewaking gezorgd op de route.
Ik hoor het graag.
Vriendelijke groet,
Marion Haverkamp

Antwoord van David

ANWB Expert

U vertrekt in februari voor een tocht van 7000 km door verschillende landen en u komt daarbij ook door Mauritanië. Voor het gedeelte van dit land waar u doorheen reist, geldt een negatief reisadvies. U vraagt of u uw verzekering dient te raadplegen en of dit voor eigen risico komt. 

Ik adviseer u in eerste instantie contact op te nemen met uw verzekering en hierover navraag te doen. De polisvoorwaarden kunnen namelijk verschillen per verzekeraar. Mocht u naar aanleiding van de reactie van de verzekering aanvullende vragen hebben, dan kunt u die hieronder stellen. ***

Reactie van David Sjoer:

Ter aanvulling op bovenstaand antwoord: 

In dit geval betreft het geen standaardvakantie of reis. Dan is de kans groot dat de reguliere reisverzekering niet volstaat.  Als er sprake is van een speciale reis met een speciaal doeleinde, dan dient u daar een aparte reisverzekering voor af te sluiten. Dit geldt o.a. voor:

  • Wereldreizen
  • Lang verblijf in het buitenland
  • Backpackers
  • Vrijwilligerswerk
  • Extreme sporten tijdens de vakantie beoefenen in het buitenland