Rechtsgeldigheid overeenkomst via mail

Vraag gesteld door Hanro op 12 juli 2017

Ik heb via airbnb een huis willen boeken in Italië voor een week. Dit werd in eerste instantie geaccepteerd, maar later i.v.m. dubbelboeking weer geannuleerd voor de volle week. Ik kreeg wel buiten airbnb om van haar een optie om op het gekozen adres 5 dagen te verblijven en ze kon dan nog 2 dagen een appartement regelen in een nabijgelegen residence. Hiervoor kon ze een mooie aanbieding maken. Deze aanbod heb ik geaccepteerd via de mail. Echter, ze is moeilijk te bereiken en ik heb er een slecht gevoel over. En ik wil niet in Italië komen en dan er achter komen opgelicht te zijn. Nu wil ik graag op zoek naar iets anders. Mijn vraag is, in hoeverre kan ze mij houden aan de overeenkomst die we gemaakt hebben? Ik heb nog niks betaald en ze heeft geen verdere gegevens van mij. Ik hoop snel van u te horen.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Via Airbnb bent u in contact gekomen met een verhuurster van vakantie accommodaties. Buiten Airbnb bent u per e-mail een huurovereenkomst aangegeaan ter zake huur van een tweela accommodaties in Italië. Mede omdat de verhuurster vaak niet reageert op uw e-mails, heeft u hier geen goed gevoel bij. U wilt onder de huurovereenkomst uit. En vraagt zich af in hoeverre het sluiten van een overeenkomst per e-mail rechtsgeldig is.

(Huur)overeenkomsten die per e-mail worden gesloten zijn in beginsel rechtsgeldig. Derhalve lijkt het erop dat er een rechtsgeldige huurovereenkomst tot stand is gekomen.

U zou uw onderbuik gevoelens kunnen testen door te controleren of de acoommodatie(s) voor de afgesproken huurperiode nog altijd boekbaar is/zijn. Indien van toepassing, dan dan worden uw onderbuik gevoelens bevestigd.

Speur voorts via het internet af of er reeds eerder klachten zijn over deze verhuurster/accommodatie etc.

In dat geval zou de verhuurster per e-mail kunnen laten weten, dat u afziet van de huurovereenkomst. U zou er ook voor kunnen kiezen dan in zijn geheel niets meer te laten horen. De vermeende oplichster beschikt immers niet over uw NAW-gegevens, noch heeft u een aanbetaling verricht.

Ik raad af om accommodaties op een boekingssite te zoeken, om vervolgens - op initiatief van de verhuurder - een huurovereenkomst te sluiten buiten de boekingssite om. Dergelijke handelswijze leiden regelmatig tot vele oplichtingspraktijken.

Uiteraard ben ik benieuwd naar de huidige status en afloop van deze kwestie.