Tent gehuurd Rent a Tent

Vraag gesteld door S Henk op 03 september 2015

Drie weken geleden op Elba geweest, tent gehuurd van Rent a Tent op camping Rosselba le Palme. Prima eiland, prima camping alleen hadden wij elke nacht bezoek van ratten in de tent. Directe schade twee kapotte opladers, kapotte haspel en indirect door niet genoten vakantie genot (elke ochtend rattenpoep verwijderen en slecht slapen). Dit na de eerste nacht gemeld bij de beheerders van Rent a Tent en de camping. Na een paar nachten ook rechtstreeks bij Rent a Tent te Markelo. Rent a Tent wil mij alleen bij de volgende boeking een gratis nacht doen, meer niet!
Hoe kan ik dit juridisch aanvliegen zodat ik mijn directe en indirecte schade alsnog vergoed krijg?
Met vr gr H. Stroomberg
Wijhe

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een tent gehuurd via Rent a Tent. Tijdens uw verblijf had u elke nacht last van ongedierte, ratten. U heeft de camping zelf hierover aangesproken en ook Rent a Tent. Als vergoeding mag u de volgende vakantie een nacht gratis verblijven.

Rent a Tent is verantwoordelijk voor de door u geleverde tent met toebehoren. Ook is deze organisatie verantwoordelijk voor de camping waar u de tent huurt.  In uw geval heeft u direct geklaagd. Uit uw verhaal kan ik niet opmaken of er vervolgens ook iets is ondernomen om de overlest te beperken. Hoewel ratten in de natuur nu eenmaal voorkomen is het niet wenselijk die in je tent te hebben. Van invloed is vooral of dit vaker voorkomt in die buurt, of de camping of Rent a Tent iets heeft gedaan om u te helpen en of er alternatieven waren voor u, bijvoorbeeld een andere tent of camping in de buurt.

De door Rent a Tent aangeboden vergoeding is wel heel schaars. Zij geven aan dat zij zich niet verantwoordelijk voelen voor de rattenoverlast.

Rent a Tent is niet aangesloten bij de ANVR. U kunt dan ook niet naar de Geschillencommissie reizen. U zou, als u er niet uitkomt met Rent a Tent, dit geschil aan de Kantonrechter moeten voorleggen. Wellicht heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Deze zit soms ook bijvoorbeeld in een reisverzekering. In dat geval kunt u uw Rechtsbijstanverzekering inschakelen.

De geschillencommissie Reizen heeft eerder in een vergelijkbare zaak een hogere vergoeding toegekend. Lees de uitspraak van de Geschillencommissie.

Ik raad u aan Rent a Tent eerst nog eens met deze uitspraak te confronteren. Mogelijk doen zij u dan een beter aanbod.