Veiligheid in buitenlandse hotels.

Vraag gesteld door Hajomath op 11 oktober 2018

Zijn er regels voor reisaanbieders voor als ze hotels/appartementen contracteren,dat ze kunnen eisen dat er een verbandtrommel aanwezig is en ook iemand die mensen eerste hulp kunnen aanbieden zowel in nederland als in het buitenland? Wij hebben in griekenland met iemand gesproken, die bij het zwembad door gladheid onderuit was gegaan.Hierbij was een vinger/zijn pols en ook een teen opengehaald. Hij is profisorisch verbonden met servetten en is zelf met zijn huurauto naar een medische hulppost moeten rijden. Hier gaan wij dus niet meer naar terug en hoe is het in zijn algemeenheid geregeld?De reisorganisatie geeft niet thuis en vindt het te veel gedoe om er iets voor te regelen!Gaarne meer uitleg.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

In een Grieks hotel is iemand uitgegleden en gewond geraakt. Heel vervelend dat er geen verbandtrommel aanwezig was in het hotel.

We zijn voor u nagegaan of er regels zijn. Er is een Europese hotelclassificatie van Hotelstars Union. Dit is een samenwerkingsverband van 19 Europese landen (waaronder Griekenland) die volgens eenzelfde sterrenclassificatie systeem werken. Op de website staan de criteria die horen bij de diverse sterren. Onder die criteria staat niets vermeld over eventuele medische voorzieningen, zoals een verbandtrommel.

In principe zijn landen zelf verantwoordelijk voor regelgeving op het gebied van veiligheid in toeristische accommodaties. We hebben geen Europese regelgeving kunnen vinden die gaat over veiligheidsmaatregelen in hotels op het niveau van verbanddoos. In Europese regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden zijn hiervoor wel regels. Vanuit arbeidsrechtelijk oogpunt lijkt een verbandtrommel iets dat over het algemeen in (de keuken van) een hotel aanwezig moet zijn.